IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mart 2010, 13:54   #11
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




İTÜ'DE KÖKLÜ REFORM

İstanbul Teknik Üniversitesi, kurulduğu 1773 yılından beri ilk kez köklü bir değişime gidiyor.


Öğrencisinin önünde önünü ilikleyen sıradışı yeni iTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversiteye bir yılda adeta kabuk değiştirtti. Geçen yıl öğrenci sayısını sabitleyen üniversite, gelecek yıllarda da mevcudu 7 bine düşürerek lisans değil, yüksek lisansta araştırma geliştirme (ARGE) üniversitesine dönüşecek. Hedef, ARGE'lerle en iyi 100 üniversite sıralamasında yer almak.

Üniversite, yerli helikopterden, uyduya ve hatta 'bilim insanı' geliştirmeye kadar sadece 6 projede 250 milyon TL'lik bütçeye ulaştı. iTÜ'de 1.5 yıldır rektör olarak görev yapan Prof. Şahin, Türkiye'nin en çok patent üreten Teknopark'ından, gizli yürüttükleri askeri güvenlik projelerine kadar her alanda iddialı olduklarını söyledi.

ARIKOPTER HAZIR, SIRA UYDUDA

En yakın takipçisi üniversiteden bile yüzde 35 daha büyük bir bütçeye sahip olan üniversite olduklarına dikkat çeken Şahin "Devlet Planlama Teşkilatı
'nın talebi ve 35 milyon TL kaynakla 2002'de start verilen 'arıkopter' projesi bu senenin sonunda tamamlanıyor. Uydu projesi için de yaklaşık 10 milyon TL ayrıldı. Üzerine daha büyük kameraların konulacağı bu uydu sayesinde 'ABD bizi evimizin içine kadar görüntülüyor' söylemi artık Türkiye için de kullanılabiliyor olacak" dedi.

Mevcut yasaların üniversitelerin kaynak sağlama konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Şahin "Biz tüm bu uğraşlarımız sonunda kazandığımız parayı maliyeye devredeceksek neden para kazanıyoruz. Bu tutum dünya üniversiteleriyle rekabet edecek konuma gelmemizi engelliyor. Üniversitelere mali ve idari özerklik verilmeli, özkaynaklar konusunda serbest bırakılmalı" diye konuştu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


YÜZDE 100 İNGiLiZCE ŞART

Rektör Şahin, 'Teknopark' projelerine 350'den fazla şirketin talip olduğunu vurgulayarak varacağı son noktanın hayaliyle çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Tartışmalı olmasına rağmen önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yüzde 100 ingilizce eğitime geçecekleri bilgisini de veren Prof. Şahin şunları söyledi: Dünya üniversiteleriyle yarışabilmek için ingilizce eğitim şart. iTÜ'de şu an yüzde 30 ingilizce eğitim yapılıyor. Yüzde 100'e çıktığında öğrencilerimiz de yurtdışında master ya da doktoraya gittiğinde oradaki hayata daha kolay entegre olacak.

Bütçe rekoru kırdı

Bakanlıklar, belediye ve genel müdürlüklerin yanı sıra özel sektörle yüzlerce irili ufaklı projeye start veren iTÜ'nün, bu yıl ve geçen yıl başlayan sadece

6 projesi bile 250 milyon TL'ye yaklaştı.

• Yüksek Başarılı Hesaplama Projesi: Devlet Planlama Teşkilatı
'ndan alınan bütçe 46 milyon TL

• Nano Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezi: 25 Milyon TL (Çok sayıda özel şirketin sponsorluğunda)

• Uzay Bilimleri Projeleri: 40 milyon TL

• Arıkopter: 35 milyon TL

• Teknokent: 50 milyon TL

• İTÜ-Araştırmacı ve Bilim insanı Yetiştirme Programı: 45 Milyon TL


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 01 Mart 2010, 20:31   #12
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın vefatının ardından oğlu Prof. Dr. Ali Doğramacı, yeni rektör YÖK'e teklif sundu.


Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın vefatının ardından oğlu Prof. Dr. Ali Doğramacı, bugünden itibaren Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet başkanlığını üstlenirken, rektörlük görevine Prof. Dr. Abdullah Atalar'ın getirilmesi için YÖK'e teklif sunuldu.

Ali Doğramacı, üniversitenin internet sitesinden yaptığı açıklamada, 9 Kasım 2009'da, 30 Haziran 2010 tarihinden rektörlük görevinden ayrılacağını duyurduğunu anımsattı.

Ali Doğramacı, açıklamasında şunları kaydetti:
“Ancak, kurucumuz Prof. Dr. Sayın İhsan Doğramacı'nın ebediyete intikali bu tarihi öne çekmek zorunluluğunu ortaya çıkarmış bulunmaktadır. 27 Şubat Cumartesi günü rektörlük görevimden 1 Mart 2010 itibarıyla ayrılacağımı, Mütevelli Heyetinin sayın üyelerine arz ettim. Üniversitemizin ana yönetmeliğine göre yeni rektör atanana kadar provostumuz rektör vekili olarak bu makamın sorumluluklarını yüklenmek durumundadır.

9 Kasım 2009 tarihli mektubumdan sonra Mütevelli Heyeti bir rektör adayı belirleme komitesi oluşturmuştu. Geçen hafta bu komite Prof. Dr. Abdullah Atalar'ı tek aday olarak Mütevelli Heyeti'ne önerdi. 27 Şubat tarihli istifa mektubumdan sonra Mütevelli Heyeti Prof. Dr. Abdullah Atalar'ı rektör atama sürecinin bir aşaması olarak Yükseköğretim Kuruluna önermiştir.”

Bugünden itibaren Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı sıfatıyla hizmetine devam edeceğini belirten Ali Doğramacı, üniversite mensuplarına hitaben “1993 yılından bu yana sizlerden gördüğüm yakın desteği yeni rektörümüze de vereceğinize inanıyorum. Bu vesile ile Prof. Dr. Sayın Atalar'a yeni görevinde başarılar diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Abdullah Atalar'ın rektörlüğü, YÖK'ün onayıyla kesinleşecek.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 04 Mart 2010, 19:28   #13
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Bilkent Üniversitesi'nin Adı Değiştirildi .


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



YÖK Genel Kurulunca, Bilkent Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Abdullah Atalar'ın getirildiği bildirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan YÖK Genel Kurul toplantısı sona erdi.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Bilkent Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından rektör adayı olarak önerilen Prof. Dr. Abdullah Atalar ile ilgili olarak olumlu görüş bildirilmesine karar verildiği belirtildi.
Toplantıda, Bilkent Üniversitesi Rektörlüğünün, üniversitenin adının ''İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'' olarak değiştirilmesi konusundaki teklifinin de ele alındığı ifade edilen açıklamada, konunun olumlu olarak değerlendirildiği kaydedildi.
Açıklamada, ''son yargı kararı üzerine ÖSYS sistemine ilişkin olarak bir çalışma yapılması ve bu çalışmanın müteakip Genel Kurul toplantısında değerlendirilmesine karar verildiği'' bildirildi.
Açıklamaya göre, toplantıda 10 fakülteye dekan ataması yapıldı. Atama yapılan fakülteler ve dekan isimleri şöyle:
''Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi: Prof. Dr. Rahmi Er; Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi: Prof. Dr. Vedat Peştimalcı; Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi: Prof. Dr. Mehmet Cem Keçik; Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi: Prof. Dr. Rüstem Kaya; Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi: Prof. Dr. Mustafa Türkmen; İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi: Prof. Dr. Cenap Ş. Özben; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi: Prof. Dr. Fehmi Yazıcı; Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi: Prof. Dr. Ayhan Öztürk; Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi: Prof. Dr. Sıddıka Nilay Keskin; Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: Prof. Dr. Yüksel Akkaya.''
BEŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ KURULMASI
Toplantıda, iki vakıf üniversitesinin mütevelli heyet başkanlıklarının, üniversitelerinin fakültelerine dekan atanmasına yönelik tekliflerinin de değerlendirildiği, tekliflere olumlu görüş bildirildiği kaydedildi. Buna göre, İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesi dekanlığına Prof. Dr. E. Turhal Tunalı, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına Prof. Dr. Ayşe Ayça Vitrinel atandı.
Genel kurul toplantısında ayrıca, ''İstanbul'da İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir'de İzmir Turgut Reis Üniversitesi, Konya'da Konya Üniversitesi, Kayseri'de Kayseri Üniversitesi ve Erzurum'da Erzurum Üniversitesi'' isimleriyle beş devlet üniversitesinin kurulmasına ilişkin görüşün Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirilmesine karar verildi.
YÖK Genel Kurulu'nun, bir sonraki toplantısının 17 Mart 2010 Çarşamba günü yapılacağı bildirildi.


AA

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 13 Mart 2010, 15:55   #14
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




ODTÜ'de bilim şenliği başladı


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ODTÜ'nün, her yaştan meraklıya bilimi yakından tanıma fırsatı sunduğu Bilim Şenliği'nin beşincisi başladı.

ODTÜ Toplum Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Malzeme Bilimleri Topluluğu tarafından CEPA Alışveriş Merkezinde düzenlenen şenlikte, ODTÜ'lü öğrenciler, bilimi eğlenceli yönleriyle açıklayarak ziyaretçilere deneylere katılma fırsatı sunuyor.
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi'nden çeşitli düzeneklerin yer aldığı şenlikte, güneş ve hidrojen enerjisiyle çalışan araçlar ve robotlar da sergileniyor.
ODTÜ Uygulamalı Bilim Merkezinde bulunan ''plazma küresi, aldatan görüntü, radyometre, statik elektrik topu, tırmanan koni'' gibi ilginç deney setlerinin de yer aldığı şenlikte, dinletiler, dans gösterileri ve yarışmalar yapılıyor.
Bilimi sevdirmek, bilimin hayatın her alanında olduğunu ve yaşamı kolaylaştırdığını vurgulayarak farkındalık düzeyini artırmak ve ''Bilimle uğraşmak zor ve sıkıcıdır'' ön yargısını kırma amacıyla düzenlenen şenlik, yarın akşam sona erecek.


AA

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Mart 2012, 04:10   #15
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Dünyanın en iyi 100 üniversitesi içinde giren “ilk üniversitemiz” Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu.

İlk kez bir Türk üniversitesi, Harvard, Oxford, Stanford, Cambridge gibi dünya devleri arasında “saygınlıkta” kendine yer buldu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Habertürk gazetesinin haberine göre 8 yıldır “Dünyanın En İyi 200 Üniversitesi” sıralamasını yapan İngiliz Times Higher Education (THE) bu kez de üniversiteleri “saygınlıklarına” göre sıraladı. Harvard’ın birinci sırada olduğu listede Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ilk 100’e girerek, “devler liginde” yer aldı.

İKİNCİ KEZ SIRALIYOR
"THE" Sıralama Editörü Phil Baty geçen yıl ilk kez yapılan ve bu yıl ikincisi tekrarlanan bu sıralamaya ilk kez bir Türk üniversitesinin girmesinin Türkiye için büyük bir haber olduğunu söyleyerek, “Artık Türkiye’nin de bir amiral gemisi var” yorumunu yaptı.


"THE", Akademik Saygınlık Anketi’ne katılım gönüllü olmuyor. Thomson Reuters Ipsos tarafından 16 yıllık deneyime ve 50 bilimsel yayına sahip 137 ülkeden 17 bin 554 akademisyen, aralarında “En başarılı mezununuzun hangi üniversiteye lisansüstü eğitime gitmesini istersiniz?” şeklindeki soruların da bulunduğu anketi yanıtladı.

Akademisyenlerin yüzde 44’ü ABD’den, yüzde 28’i Avrupa’dan, yüzde 25’i Ortadoğu ve Asya Pasifik bölgelerinden seçildi.

BİR NUMARA YİNE HARVARD
Sıralamada ODTÜ 91-100 bandında yer aldı. Harvard’ın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birinci olduğu listede ABD’den MIT (Massachusetts Institute of Technology) ikinci, Birleşik Krallık’tan Cambridge üçüncü sırada.

İlk 10 içinde ABD’den 7, Birleşik Krallık’tan 2 ve Japonya’dan 1 üniversite var. ABD, listede 44 üniversitesiyle yer alırken, ikinci sırada 10 üniversiteyle Birleşik Krallık geldi. Japonya ve Hollanda’nın listede 5, Almanya, Avustralya ve Fransa’nın 4 kuruluşu bulunuyor. THE listesini bugün açıklayacak.

"SONUÇ GÜZEL VE GURUR VERİCİ"
Konuyla ilgili konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar şunları söyledi:

“Mezunlarımızın en ünlü üniversitelerde elde ettiği başarıların yanı sıra, hem öğrencilerimizin başka üniversitelere giderek, hem de üniversitemize yabancı üniversitelerden gelen değişim öğrencilerinin tanınırlığımızda etkisi büyük.

İşbirliği yapan akademisyenlerin olumlu deneyimleri, araştırma projelerimiz mükemmellik değerlendirmesini yansıtıyor. Uluslararası projelerimiz, yayınlarımız, aldığımız atıflar tanınırlığımızı ve saygınlığımızı artırıyor. Sonuç güzel ve gurur verici.”

ntv

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Mart 2012, 04:12   #16
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye, Ankara'da konuşlanmış, Türk Kara Kuvvetleri'nin muvazzaf subay kaynağı, lisans seviyesinde eğitim veren askeri okul.


Tarihçe

19. Yüzyılın başlarında bilim ve teknolojide sağlanan gelişmeler, askerî alana da yansıyarak harp sanatına yeni boyutlar kazandırmıştır. Osmanlı Devleti de bu gelişmelere ayak uydurarak, 1826 yılında geleneksel askerî yapının temeli sayılan Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmıştır.

Yeni oluşturulan ordunun subay ihtiyacını karşılamak için; 1795’de topçu ve istihkam subayı yetiştirmek üzere Mühendishane-i Berri Hümayun İstanbulEyüp’te açılmıştır. Mekteb-i Harbiye Sultan II. Mahmud'un emriyle 1834 tarihinde kurulmuştur.

Başlangıçta eğitimin bütün basamaklarında faaliyet gösteren Harbiye, ilk mezunlarını 1841 yılında verebilmiştir. 1845 yılında askerî idadilerin kurulması ve aynı yıl yapılan program geliştirme çalışmaları sonucunda Harbiye, eğitim süresi dört yıl olan bir yüksek okul niteliği kazanmıştır.

Harbiye, 1908 yılına kadar geçen süre içinde öncelikle piyade ve süvari subaylarını yetiştirmiştir. 1905 yılında beş ordu merkezinde açılmış olan Edirne, Manastır, Erzincan, Şam ve Bağdat Harp okulları, kısa bir süre sonra kapatılmışlardır. Bundan sonra sadece İstanbul’daki Harbiye Mektebi, eğitim ve öğretime devam etmiştir.

Art arda gelen savaşlar döneminde hızlandırılmış bir eğitim programı uygulanarak cephelere subay yetiştiren Harbiye, Mütareke Dönemi'nde 1 Temmuz1920 tarihinde Ankara’da Abidin Paşa Köşkü'nde eğitim ve öğretime başlamıştır. Harp Okulu, ilk mezunlarını 1 Kasım1920 tarihinde vermiştir.

Atatürk, bu vesile ile okul şeref defterine "Türkiye Büyük Millet Meclisi, ya İstiklâl, ya Ölüm! Andıyla yetişen ilk istiklâl subaylarının ordu ve milletimize takdim ve tevdi olunduğunu görmekle bahtiyardır." şeklinde duygularını ifade etmiştir. Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Harp Okulu, tekrar İstanbul‘da öğretime başlamıştır.

Harp Okulu, 25 Eylül1936 tarihinde Ankara’ya nakledilerek yeni yapılmış olan binasında (Atatürk Sitesi) eğitimine başlamıştır. İki yıl olan eğitim süresi 1948 yılında üç yıl, 1963 yılında iki yıl, 1971 yılında üç yıl, 1974 yılında dört yıl olarak düzenlenmiştir.

1974 - 1991 yılları arasında Makine, İnşaat, Elektrik- Elektronik, Yönetim/İşletme, Endüstri bölümlerinden lisans düzeyinde eğitim veren Kara Harp Okulu, 1991 - 1992 eğitim öğretim yılından itibaren Sistem Mühendisliği programına aşamalı olarak geçmiştir.

11 Mayıs2000 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve 17 Mayıs2000 tarihinde resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Harp Okulları Kanunu ile Kara Harp Okulu "yüksek öğretim kurumları" içerisinde "üniversiteler" ile birlikte sayılmış, çağdaş bir yüksek öğretim kurumu olarak, üniversite yapısı çerçevesinde teşkilâtlanmasının yasal dayanağı oluşmuştur.

OKUL KARARGÂHI GÖREV VE ANA İLKELERİ

Okul Karargâhı ve Karargâh Bölük Komutanlığı, Kara Harp Okulunun bütün planlama ve kontrol faaliyetlerini yürütmektedir.




KARA HARP OKULU DEKANLIĞININ GÖREVİ VE ANA İLKELERİ




Akademik öğretim ile ilgili plânları, programları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak. Öğretim elemanı ihtiyacını tespit etmek, ihtiyaç halinde okul içinden veya okul dışından Harp Okulu statüsüne uygun öğretim elemanı temin etmek.

Ders kitapları ve diğer yardımcı ders dokümanlarının tedarikini plânlamak veya bunları hazırlamak.

Sınav ve değerlendirme faaliyetlerini plânlamak ve icra etmek. Eğitim öğretimin, devamlı geliştirilmesi için gerekli araştırmaları yapmak ve konuyla ilgili teklifleri hazırlamak.

Mevcut öğretim elemanlarının metot, anlayış ve uygulama beraberliğini ve yeni katılanların intibaklarını sağlamak maksadıyla, kurs, seminer ve benzeri çalışmalar yapmak. Eğitim-öğretim ve öğretim elemanlarının geliştirilmesi, okul dışı kurum ve kuruluşlar ile iş birliğinin artırılması amacıyla bilimsel toplântılar düzenlemek.

Yukarıda belirtilen amaç, nitelik ve kuvvet komutanlıklarının görev ve sorumluluklarına uygun olarak; temel bilimler, mühendislik ve sosyal bilim alanlarından birinde lisans düzeyinde bilgi ve beceriye sahip, mezuniyetten sonra temel eğitim ve öğrenimini müteakip verilecek görevleri yapabilecek, emrindeki personeli ve/veya birliği eğitebilecek ve yönetebilecek muvazzaf subay yetiştirmek,

İlgili kuvvet komutanlığının ihtiyaç ve gerek görmesi halinde; bünyesinde teşkil edilecek enstitü veya enstitülerde muvazzaf subaylar ile Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülmesi halinde aynı eğitim ve öğretim düzeyindeki sivil kişilere, ilgili bilim dallarında lisansüstü eğitim ve öğretim vermektir.


AKADEMİK EĞİTİM'İN ANA İLKELERİ

Harp okullarında eğitim ve öğretimin plânlanmasında, programlanmasında ve uygulanmasında aşağıdaki ana ilkeler göz önünde bulundurulur: Öğrencilere Atatürk İlke ve inkılâpları doğrultusunda ve Atatürk milliyetçiliği, demokratik, lâik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı hizmet bilincinin ve mesleki değerlerin kazandırılması sağlanır. Millî kültürümüz, örf ve âdetlerimize bağlı şekil ve özellikleri ile evrensel değerler içinde korunarak geliştirilir ve öğrencilere millî birlik ve beraberliği güçlendirici ruh ve irade gücü kazandırılır.Eğitim-öğretim plân ve programları, çağdaş, bilimsel ve teknolojik esaslara, ülke ve ilgili kuvvetlerin ihtiyaçlarına ve ayrıca öğrencinin lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretim almasına imkan sağlayacak şekilde hazırlanır. Kuvvet Komutanlıklarınca sürekli olarak geliştirilen bu plân ve programların koordinasyonu Genelkurmay Başkanlığınca yapılır.

Harp okullarının verimliliklerinin artırılması, geliştirilmesi ve öğretim elemanlarının yetiştirilmeleri Genelkurmay Başkanlığının direktif ve prensipleri çerçevesinde, kuvvet komutanlıklarınca plânlanır ve gerçekleştirilir.



SAVUNMA BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ





Kara Harp Okulu





Savunma Bilimleri Enstitüsü (Cumhuriyet Sitesi 5.Kat)


ANA BİLİM DALLARI


Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı


Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı


Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı


Malzeme Tedarik ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı


Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı


KHO KARARGÂHI TEŞKİLAT YAPISI


PERSONEL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
İSTH. VE İKK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
HRK.VE EĞT. ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
LOJİSTİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
MERKEZ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
İSTİHKAM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
MEBS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
MALİYE BÜTÇE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
SOSYAL TESİSLER MÜDÜRLÜĞÜ
30 YATAKLI ÖZEL İAŞELİ REVİR BŞTBP.LİĞİ
BANDO KOMUTANLIĞI
OKUL KARARGÂH BL.K.LIĞI
İHALE KOMİSYON BAŞKANLIĞI
KANTİN BAŞKANLIĞI





Harbiyeli güne saat 06:30 da başlar.


06:30 - 07:00 arası şahsi temizlik ve düzenin sağlanmasını müteakiben sabah yoklamasına çıkılır.


Saat 07:55-08:05 arasında HTV'den haberler ve o gün okulda olacak faaliyetler hakkında bilgi verilir. Ders hazırlığı yapılır.


DERS VE ASKERÎ EĞİTİM SAATİ


DERS


Harbiyede dersler saat 08:15 de başlar, 50 dakika ders ve 10 dakika dinlenme(2 ve 3 ncü ders saati arası 20 dakikadır.) olmak üzere uygulanır. Bazı dersler zorunlu, bazı dersler de seçmelidir. Ayrıca 1 gün öğleden önce 2 ders saati SBE (Savaş Beden Eğitimi) ve 1 gün öğleye kadar askerî eğitim yapılmaktadır. Derslerin bitimini müteakiben Harbiyeliler serbest kalırlar. Bu süre içinde eğitsel kol ve spor çalışmalarına katılabilirler.


ASKERÎ EĞİTİM


Yıl içi eğitimler askeri derslerde alınan konular ile uyumlu olarak yapılmaktadır.



BİREYSEL EĞİTİM VE UYGULAMA SAATİ


Harbiyelilerin araştırma, inceleme ve proje çalışmaları ile spor ve diğer aktivitelere zaman ayırmalarını sağlamak maksadıyla haftada iki gün öğleden sonra "Bireysel Eğitim ve Uygulama Saati" kapsamında akşam yemeğine kadar çeşitli tesislerden faydalanırlar. Kara Harp Okulunda Harbiyelilerin her türlü sporu yapmasına imkan veren spor sahaları ve salonları mevcuttur.



Harbiyeliler her türlü alışveriş ihtiyaçlarını 13 Mart Sitesi kolaylık tesislerinden karşılayabilmektedirler. Ayrıca harbiyelilerin hafta sonları kullandıkları KHO Yıldızlar Dinlenme ve Eğitimevi de bir diger sosyal tesistir.
Harbiyelilerin araştırma yapmasına imkân sağlayan kütüphane aynı zamanda harbiyelilere boş vakitlerinde faydalabilecekleri bir görsel ve işitsel koleksiyon hizmetide sunmaktadır.





13 Mart Sitesi kolaylık tesislerinde harbiyelilerin hizmetinde çalışan kafeteryalar son derece siteril ve modern ortamda faaliyetlerini sürdürmektedirler.Zengin yazılı, görsel ve işitsel kaynaklarıyla 13 Mart Sitesinde bulunan kütüphane harbiyelilerin değişmez ilgi noktasıdır.Gerek boş zamanlarında gerek dersleri için kütüphaneyi tercih eden harbiyelileri hergün yeniden güncellenen yeni kaynaklar ve geniş ufuklar beklemektedir.



VİKİPEDİ

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Mart 2012, 04:14   #17
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Kuruluş Yılı: 1951
Yeri: Yeşilyurt / İstanbul

Hava Harp Okulu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na muvazzaf subay yetiştiren, üniversite düzeyinde eğitim ve öğretim veren askeri eğitim kurumu.

Tarihçe

Batıdaki askeri havacılık alanındaki gelişmelere paralel olarak Osmanlı İmparatorluğu'nda, 1912 yılında, Hava Harp Okulu'nun bugünkü bulunduğu bölgede, Tayyare Mektebi adıyla ilk havacılık eğitim kurumu açılmıştır.

Uzun bir süre, bir dizi aşamalar geçiren ve yer değiştiren okulda çoğunlukla Kara Harp Okulu mezunu subaylar uçucu olmak üzere eğitilmişler ve daha sonra bu subaylar, Türk Hava Kuvvetleri'nin çekirdeğini oluşturmuşlardır.

Türk Hava Kuvvetleri'nin kendi personelini yetiştirebileceği bir okula kavuşması daha sonra gerçekleşmiş ve bugünkü adıyla Hava Harp Okulu 1951 yılında Eskişehir'de açılmıştır. 30 Ağustos1953'te ilk mezunlarını veren Hava Harp Okulu, 1954 yılında İzmir'e taşınmıştır. 14 Şubat1967'de, Hava Harp Okulu'nun bir kültür ve tarih hazinesi olan İstanbul'a taşınmasına karar verilmiştir.

Havacılık ve Uzay teknolojisinin hızla gelişmesi Hava Harp Okulu eğitim-öğretiminde köklü değişiklikler yapılmasını gerektirmiştir. Bu amaçla mezuniyet sonrası görev alanları incelenip eğitim gereksinimleri saptanarak, sorunların ancak 4 yıllık lisans düzeyinde bir eğitim-öğretimle karşılanabileceğine karar verilmiştir. Bu karar sonrasında, 1967 yılında, Hava Harp Okulu, Türk havacılığının doğduğu Yeşilyurt, İstanbul'da bugün içinde bulunduğu tesislerine taşınmış ve önceleri 2 yıl olan eğitim-öğretim süresi 1969 yılında 3, 1974 yılında ise 4 yıla çıkarılmıştır. Türkiye'nin en köklü üniversiteleriyle yakın ilişkide olması ve Türkiye'nin en büyük hava alanı yakınında konuşlanmış bulunması nedeniyle, Hava Harp Okulu ideal yerini bulmuştur.

Hava Harp Okulu, Yeşilyurt, İstanbul'daki kapalı ve açık tesislerine ek olarak Yalova'daki uçuş ve kamp eğitim tesisleri ile yaklaşık 4,5 milyon m² lik bir alana yerleşmiş olup, bugünkü eğitim gereksinimlerine yanıt verebilecek düzeydedir. Bu alan, mevcut havacılık programlarının sağlanması için yeterli olup, gereksinim duyulduğunda gelişmeyi temin edebilecek ilaveler yapılmasına uygundur.

4 yıllık eğitim dönemlerinde uygulanan değişik akademik programlardan sonra 1991 yılında mühendisliklisans programının da uygulanmasına başlanmıştır. Bu kapsamda Havacılık, Bilgisayar, Elektronik ve Endüstri dallarında mühenddislik eğitimi verilmektedir. 1960 yılına kadar kız öğrencilerin de alındığı okula 32 yıl aradan sonra 1992 yılında yeniden kız öğrenci alınmaya başlanmıştır. Yine 1992 yılından itibaren dost ve müttefik ülkelerden gelen misafir öğrencilere de Hava Harp Okulu’nda eğitim verilmeye başlanmıştır.

Askeri eğitim

Askeri eğitimin amacı; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik ve sosyal hukuk devlet ilkelerine bağlı hizmet bilincinin ve mesleki değerlerin kazandırılmasını sağlamak,öğrencilere milli birlik ve beraberliği güçlendirici ruh ve irade gücü kazandırmak,askerliğin gerektirdiği komutanlık, yöneticilik ve liderlik becerileri ile öğretme ve eğitme yeteneği kazandırmak, mesleğin güç koşullarının gerektirdiği fiziki yetenekler ile mesleki değerler bilincini kazandırmak, ferdi ve toplumsal disiplin anlayışını yerleştirmek, sosyal ve bilimsel anlayışı gelişmiş, gerekli askeri ve genel kültüre sahip, ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş bir kişiliğe ve üstün karakter özelliklerine sahip, pilot adayı havacı subay yetiştirmektir.

Öğrencilere; askeri disiplin, askerlik ve birlik ruhunu aşılamak amacıyla Katsayılı Dersler ve değerlendirmeler kapsamında; Yıl İçi Askeri Eğitim, Komutanlık ve Liderlik Eğitimi, Tatbiki Eğitim ve Beden Eğitimi uygulamaları yaptırılarak bilişsel, duyuşsal ve devinsel alanlardaki gelişimleri sağlanmakta ve küçük birlik komutanı görevini yapabilecek yeterliğe eriştirilmektedir. Ayrıca her yarıyılda komutan kanaati notu ve her Eğitim-Öğretim Yılı sonunda disiplin notu ile öğrenciler değerlendirilmektedir.

Askeri eğitim içerisinde geleceğin lider ve komutanlarını yetiştirmek amaçlı çok yönlü eğitim programları da bulunmaktadır. Bu eğitimler ile Harbiyelilere iletişim ve motivasyon konularında yeterlik kazandırılmakta, aynı zamanda uygulamalar ile liderlik becerisi geliştirilmektedir. Yine çağın eğitim gerçeklerine uygun uygulamalar ile Proje Tabanlı Eğitimler kapsamında Genişleyen Ufuklar projeleri birebir eğitimler şeklinde uygulanmaktadır.

Uçuş Eğitimi

Gerekli şartları sağlayarak Hava Harp Okuluna girmek için başvuruda bulunan aday öğrenciler ; spor, sağlık, psikomotor ve mülakat aşamalarını başarı ile tamamladıktan sonra Öğrenci Seçme Uçuşuna tabi tutulurlar.


ÖSU, pervaneli uçaklar (T-41D) ile yapılmaktadır. ÖSU' nu başarı ile tamamlayan öğrenciler bir aylık İntibak Eğitimi' ne katılırlar. Bu aşamayı da başarı ile tamamlayan aday öğrenciler, yemin ederek Hava Harp Okulu öğrencisi olurlar. Hava Harp Okulu' ndaki dört yıllık öğrenimleri süresince öğrenciler, sınıflarına göre şu uçuş aktivitelerinde bulunurlar: Seçim Aşamalarında 3 sorti ( 3 saat )
•1. Sınıf 2 sorti ( 2 saat )
•2. Sınıf 2 sorti ( 2 saat )
•3. Sınıf 3 sorti ( 3 saat )
•4. Sınıf 4 sorti ( 4 saat )
Ayrıca 2. sınıf kampında Türk Hava Kurumu'nun Yalova'da düzenlediği planör eğitimini alırlar.

Uçus eğitiminin amacı; Hava Harp Okulu öğrencisini pilotaj eğitimine hazırlamak, uçuş disiplini, uçuş emniyeti ve brifing usullerini öğretmek, çeklist, uçuş el kitabı ve teçhizat kullanma alışkanlığı kazandırmak, zamana riayet, uçuculuk örf ve adetlerini aşılamak, temel havacılık bilgilerini uygulama ortamında öğretmek ve pilot olma başarı yüzdesini artırmaktır.

Sosyal Faaliyetler

Öğrencilerin ülke ve dünyadaki siyasi ekonomik askeri ve bilimsel gelişmeleri yakından izlemeleri çok yönlü kültürel birikim kazanmaları görgü ve bilgilerini arttırmaları, yüksek moral ve motivasyona sahip olmaları amacıyla çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülmektedir.


Konferans, sempozyum ve seminer
Komutan yemekleri
Sinema
Tiyatro
Konser ve gösteriler
Bilimsel ve kültürel gezi ve incelemeler
Filo çayları* Özel gün kutlamaları
Misafir öğrencilerin bayram ve özel gün kutlamaları
Şehir içi kültür gezileri
Genç Kartallar şöleni

Lisans Eğitimi

Bilgisayar Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Havacılık Mühendisliğı
| Fen Bilimleri Böl.Başkanlığı
As. Sos. Bil. Böl. Başkanlığı
Yab.Diller Böl.Başkanlığı

Yüksek Lisans Eğitimi

Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.
Elektronik Mühendisliği A.B.D.
Endüstri Mühendisliği A.B.D.
Havacılık Mühendisliği A.B.D.
Uzay Bilimleri A.B.D.

VİKİPEDİ

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Mart 2012, 04:14   #18
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Etkin Güç Bizim Donanmamız

Kuruluş Yılı: 1773
Yer: Tuzla, İstanbul, Türkiye
Üniversite Türü: Devlet
Eğitim Dili: Türkçe
Posta Adresi: Deniz Harp Okulu Komutanlığı Tuzla İstanbul


Tarihçe

Deniz Harp Okulu'nun temelini teşkil eden ve Tersane Hendesehanesi adını taşıyan okul; 1773 yılında III.Mustafa zamanında kurulmuş olup, daha ziyade gemi kaptanlarının da katıldığı bir kurs niteliğindedir. Kasımpaşa'daki bir kalyonda açılan bu kursta düzlem geometri ve seyir dersleri gösterilmiştir.

Ülkede ilim ve eğitimin yayılmasının gerektiğine inanan III.Mustafa, 1773 yılında Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa emrinde bir Tersane Hendesehanesinin açılması için Baron de Tott'u görevlendirmiştir. Ak sakallı gemi kaptanlarının da içlerinde bulunduğu yaşları ilerlemiş öğrenciler, üç ay sonra düzlem geometrisinin dört kuralını arazi üzerinde uygulayabilecek, irtifa ölçebilecek ve rota çizebilecek seviyeye gelmişlerdir. Altmış yaşındaki öğrencilere yeterli görülerek bu alandaki çalışmalara son verilmiş; III.Mustafa ile Baron de Tott, bu öğretimin uygulamalar yoluyla zaman içinde mükemmelleştirilmesini kararlaştırmışlardır.

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Mart 2012, 04:16   #19
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Sloganı: "Bölünmez bütünlüğün, huzurun bekçisiyiz"
Kuruluş yılı: 06.11.1937
Eğitim dili: Türkçe
Yeri: Ankara, Türkiye

Akademi Marşı


Bölünmez bütünlüğün, huzurun bekçisiyiz.
Cumhuriyet polisi, kanunların sesiyiz.
Ufuktan doğan güneş, gökteki parlayan ayyıldız
İnsanlığın erdemi, sevginin simgesiyiz.

Albayrağa renk veren, şehitlerin kanıdır
Polis Akademisi, Türk’ün şeref şanıdır.
Atatürk’ün izinde engelleri aşarız.
Vatanın her yerine görev için koşarız.

Haksızın karşısında, haklının, kanunun sesiyiz
Bu yolda can versek de gönüllerde yaşarız.
Albayrağa renk veren, şehitlerin kanıdır
Polis Akademisi, Türk’ün şeref şanıdır


Tarihçe




Polis Akademisi, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 18. maddesi gereğince, teşkilatın orta ve üst kademe yöneticilerini yetiştirmek üzere Polis Enstitüsü adı altında, bir yıllık Meslekiçi Yüksek Okul olarak, 06 Kasım 1937 yılında kurulmuştur. Polis Enstitüsü, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Kararlarıyla 1940 yılında iki yıllık, 1962 yılında üç yıllık yüksek okullar içerisine alınmış olup, 1980 yılından itibaren öğretim süresi 4 yıla çıkarılmıştır. Anayasamızın 132. maddesi ve ükseköğretim Kanununun 2. maddesi gereğince, ayrı bir kanuni yapıya kavuşturulmuş ve 06 Aralık 1984 tarihinde, 3087 Sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Polis Akademisi adını alıp, 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren bir yükseköğretim kurumu haline getirilmiştir. Emniyet Teşkilatının ihtiyaç duyduğu diğer branşlardaki personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu kapsamında, 1989 yılında değişiklik yapılarak, 1991 yılından itibaren Fakülte Yüksek Okullar (FYO) adı altında öğrenci alınmaya başlanmış ve bu hizmetlerin yürütülmesi için Polis Akademisi görevlendirilmiştir. Polis Akademisi; 25 Nisan 2001 tarih ve 4652 sayılı kanunla, Polis Üniversitesi anlayışıyla yeniden yapılandırılmış olup, bünyesinde eğitim-öğretim hizmeti veren Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Polis Meslek Yüksek Okulları, Fakülte ve Yüksek Okullar bölümü ile üniversite statüsüne kavuşturulmuştur. Daha önce Emniyet Teşkilatının Polis Memuru ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Polis Okullarına, 25 Nisan 2001 tarih ve 4652 sayılı kanunla önlisans eğitimi veren Polis Meslek Yüksek Okulları hüviyeti kazandırılmıştır. Hâlihazırda 25 Polis Meslek Yüksek Okulu, eğitim-öğretime devam etmektedir. 2002 yılında kuruluşu tamamlanan Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde; 4 ana bilim dalında (Suç Araştırmaları - Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi - Uluslararası Polislik Çalışmaları – Ceza Adaleti ve Yönetimi Anabilim Dalı) yüksek lisans eğitimi verilmesi, Yüksek Öğretim Kurulu Yürütme Kurulu’nca onanmış ve Anabilim Dalları kurulmuştur. 2006 yılında doktora eğitimine başlanmıştır.

Amaç

Bilimsel özerkliğe sahip bir yüksek öğretim kurumu olarak Polis Akademisi’nin amacı; Emniyet Teşkilatı’nın memur, amir ve üst düzey yönetici ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans, lisansüstü ve doktora eğitim-öğretimi vermek, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmaktır.

Ön Lisans Eğitimi Polis Meslek Yüksek Okullarında Akademik eğitim, her eğitim-öğretim yılında 28 hafta olup, iki yıllık ön lisans eğitimini kapsamaktadır. Ön lisans eğitiminde devamlılık ve sınıf geçme esası uygulanmaktadır. Lisans Eğitimi 4 yıllık lisans eğitimi, Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde sürdürülmektedir. Yabancı öğrencilere ayrıca 1 yıl Türkçe hazırlık eğitimi verilmektedir. Eğitimde devamlılık ve sınıf geçme esastır.

Yüksek Lisans Eğitimi

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde; Yüksek Lisans eğitimini tamamlama süresi dört yarıyıl olup, 2 yarıyıl ders, 2 yarıyıl ise tez dönemi olarak öngörülmüştür. Yüksek Lisans eğitimini kazanan Emniyet Teşkilatı mensupları, 1 yıl ücretli – izinli sayılmaktadır. Enstitümüzde, öncelikle teşkilatımızın ihtiyaç duyacağı alanlarda Anabilim Dalları kurulabileceği gibi, Yüksek Lisans ve Doktora programları da açılabilecektir.

Doktora Eğitimi

Doktora eğitimini tamamlama süresi dört yarıyıl olup, tez aşamasında, uygun bulunduğu takdirde, öğrenciye iki yarıyıla kadar ek süre verilebilmektedir. Fakülte ve Yüksek Okullar (FYO) Eğitimi Başkanlığımız bünyesinde, Fakülte ve Yüksek Okullar adı altında, teşkilatın ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında, nitelikli personel yetiştirilmesi amacıyla, özel branşlar hariç, Ankara’daki devlet üniversitelerinde öğrenci okutulmakta olup, öğrencilerin teşkilata adaptasyonunu sağlamak için ayrıca mesleki ve uygulamalı eğitim dersleri de verilmektedir.

Yöneticilik Eğitimi

Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinin, Rütbe ve Terfi sınavlarında başarılı olan 3. Sınıf Emniyet Müdürleri için Yüksek Kademe Yöneticilik Eğitimi ile Başkomiserler için düzenlenen Meslek içi Orta Kademe Yöneticilik Eğitimi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nce verilmektedir.

Öğrenci Kaynağı

Güvenlik Bilimleri Fakültesi

Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nin öğrenci kaynağını; Polis Koleji ve Lise (en az Polis Koleji’nden alınanların %25’i kadar genel lise, erkek kız teknik öğretim, ticaret ve turizm eğitimine bağlı okul) mezunları ile yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmaktadır.

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nün öğrenci kaynağı; Lisans eğitimini almış Polis Akademisi mezunu, Harp Okulları, Akademi tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü adına okutulan fakülte mezunları ve diğer yüksek öğretim kurumları (hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri) mezunlarıdır.

FYO (Fakülte ve Yüksek Okullar)

Fakülte ve Yüksek Okulların öğrenci kaynağı; Polis Koleji, genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim ile ticaret ve turizm öğretimine bağlı lise mezunlarıdır. FYO öğrencilerini; Polis Akademisinin bulunduğu il merkezinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün her yıl belirlediği kontenjan listesi dahilinde, Devlet üniversitelerinin 1., 2. ve 3. Sınıflarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır.

Polis Meslek Yüksek Okulları

Polis Meslek Yüksek Okulları, Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan Polis Memurlarına mesleki ilk eğitimi vermek ve yetiştirmek üzere, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı 2 yıl süreli ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim verilen parasız yatılı ve üniformalı eğitim kurumlarımızdır.

Yüksek okullarda öğretim süresi sınıf geçme esası ile iki öğretim yılıdır. Eğitim-öğretim yılı Ekim ayının ikinci haftası başlar. Öğretime başlama tarihinden önce birinci sınıf öğrencilerine en az 15 gün süreyle intibak eğitimi verilir. Dönemler arasında 2 haftalık sömestr izni verilir. İki öğretim yılı arasında Akademi tarafından belirlenen takvime göre uygulamalı eğitim yaptırılır. Uygulamalı eğitim dışında kalan süre yaz tatili olarak kullandırılır.

Yüksek okullardaki eğitimi başarı ile bitiren öğrenciler, Emniyet Teşkilatının birimlerine Aday Polis Memuru olarak atanırlar.

Güvenlik Bilimleri Fakültesi

Amaç

Güvenlik Bilimleri Fakültesi; Emniyet Teşkilatının orta ve üst kademe amir ve yönetici adaylarını, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini taşıyan, Türk olmanın şeref ve mutluluğunu duyan, toplum yararını şahsi menfaatinin üstünde tutan; aile, ülke ve millet sevgisiyle dolu, Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren; beden, zihin, ruh, ahlâk ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş, hizmetin kanunları uygun olarak yapılması ve arzu edilen neticeye ulaşması için inançlı ve şuurlu bir şekilde, meslek disiplininin gerektirdiği tavır ve davranışları gösteren, polis üniformasının gerektirdiği saygınlığı yaratabilen kişi ve meslek mensubu olarak yetiştirmektir. Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde eğitim-öğretim, sınıf geçmeye dayalı, yarıyıl esasına göre yapılır. Eğitim-öğretim süresi 4 yıl olup, öğrenimlerini bu süre içinde tamamlayamayanlara 1 yıl ek süre tanınır. Öğrenimlerini toplam 5 yıl içerisinde tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin, bulundukları sınıfa bakılmaksızın fakülteden ilişkileri kesilir.

Staj (Görev Başı) Eğitimi

Yıl içi eğitimleri ile uygulamalı eğitimlerini başarıyla bitirerek son sınıfa geçmeye hak kazanan öğrenciler, 3. sınıfın yaz tatilinde Temmuz ayında, mezun olduktan sonra görev alacakları birimlerde, görevleriyle ilgili olarak yapılan işlemleri öğrenmek, amirlik yasışarını Müdürlüğünün uygun göreceği il ve ilçelerde, bir ay süreyle uygulamalı mesleki eğitime tabi tutulurlar.

Uygulamalı Kamp Eğitimi

Polis Akademisi birinci sınıftan ikinci sınıfa, ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçen veya bu sınıfı tekrarlayan öğrenciler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce aksine bir karar verilmedikçe, Aydın Didim Uygulamalı Eğitim Merkezi Tesislerinde, en az bir, en çok iki ay süreyle, mesleki eğitim, atış tatbikatı, fiziki kondisyon ve ilk yardım konularında uygulamalı eğitime alınırlar. Öğrenciler, uygulamalı eğitim sonunda, uygulamalı eğitim konularının her birinden, görevli öğretim elemanlarınca değerlendirmeye tabi tutulurlar. Başarılı sayılan öğrenci yeterli, başarısız sayılan öğrenci yetersiz olarak değerlendirilir ve sonraki uygulamalı eğitiminde, yetersiz durumundan yeterli duruma gelmedikçe sınıfta kalmış sayılır.

Fakülte Öğrenci Kaynağı

Koleji ve Lise (en az Polis Koleji’nden alınanların %25’i kadar genel lise, erkek kız teknik öğretim, ticaret ve turizm eğitimine bağlı okul) mezunları ile yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmaktadır. İlgili devletlerle yapılacak ikili anlaşmalara bağlı olarak yabancı uyruklu öğrencilerin Fakülteye kabul edilmeleri, İçişleri Bakanının onayı ile olur. Yabancı uyruklu öğrenciler, eğitim ve öğretimi izleyebilecek Türkçe dil yeterliliklerinin sınav ile tespit edilmesinden sonra öğretime başlatılır. Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde 227 yabancı uyruklu öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Fakültemizde şu an 13 ayrı ülkeden öğrencimiz bulunmaktadır. Bu ülkeler: Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Kırgızistan, Ürdün, Makedonya, Moğolistan, Moldovya, Şlistin, KKTC, Türkmenistan, Sudan.

Socrates/Erasmus

Polis Akademisi; Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına aktif olarak katılmaktadır ve Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne (Erasmus University Charter-EUC) sahiptir. Socrates Erasmus Programı kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirmek üzere aşağıdaki yüksek öğretim kurumları ile ikili anlaşmalar imzalanmıştır:
• General Jonas Zemaitis Askeri Akademisi Litvanya
• Polis Akademisi Çek Cumhuriyeti
• Maribor Üniversitesi, Ceza Adaleti ve Güvenlik Fakültesi Slovenya
• Salford Üniversitesi İngiltere
• Lyon 3 Üniversitesi Fransa
• Marburg Üniversitesi Almanya


2005–2006 akademik yılında, Erasmus öğrenci değişimi faaliyetleri doğrultusunda, Maribor Üniversitesi, Ceza Adaleti ve Güvenlik Fakültesi’nden 3 lisans öğrencisi, Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde bir dönem öğrenim görmüştür. Aynı yıl içinde Litvanya Askeri Akademisi’nden 2 yüksek lisans öğrencisi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde tez çalışması yapmıştır. Akademimiz Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nden 3 öğrenci de, Maribor Üniversitesi, Ceza Adaleti ve Güvenlik Fakültesi’ne, bir dönem öğrenim görmek 2005-2006 akademik yılında Litvanya, İngiltere ve Slovenya’da bulunan yüksek öğretim kurumlarından bazı öğretim elemanları, Akademimize kısa süreli dersler vermek üzere gelmiş ve aynı ülkelere de Akademimiz öğretim elemanları, ders vermek üzere gitmişlerdir.

Bologna Süreci

Polis Akademisi, Bologna Süreci dâhilinde eğitim ve öğrenimde kalite güvencesinin sağlanması ve derecelerde tanınabilirlik adına, üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmektedir. Bu bağlamda, Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) geçiş ve Diploma Eki (DE) verilmesi çalışmalarını tamamlamıştır. Bologna Süreci ile belirlenen diğer ilke ve hedeşere uyum konusunda çalışmalar, titizlikle yürütülmektedir.

Mezuniyetle Sahip Olunan İmkanlar

Güvenlik Bilimleri Fakültesi mezunları; Güvenlik Bilimleri Fakültesi Lisans Diploması alarak Emniyet Teşkilatı Kanunuyla tespit edilen Komiser Yardımcısı rütbesiyle amir sınıfına terfi ettirilip, ihtiyaç duyulan kadrolara atanırlar. Emniyet Teşkilatının en üst rütbe ve makamlarına kadar yükselebilirler. Emniyet Teşkilatının her türlü imkanlarından (lojman, dinlenme tesisleri ve polisevleri), sağlık hizmetlerinden (bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil) yararlanabilirler. Emniyet Teşkilatının yurtdışı yabancı dil, mesleki eğitim kursu ve misyon koruma görevi için geçici görevle yurtdışına gidebilirler.

Fakültede Yaşam

Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Polis Akademisi’nin 4.000 dönümlük Gölbaşı Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Standart dersliklerimiz ile birlikte fakültemizde ayrıca bir adet Trafik Dershanesi ve bir adet Olay Yeri İnceleme Dershanesi mevcuttur. Kütüphanemiz, hafta içi 08:00 ve 17:00 saatleri arasında 25.000 kitap ve süreli yayın ile öğrenci, personel ve diğer araştırmacılara hizmet etmektedir. Fakültemizde, yabancı dil öğrenimini ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla uydu bağlantılı bir televizyon sistemi ile destekli; yazılı, sesli ve görsel kaynaklara sahip bir lisan laboratuarı mevcuttur. Moral amaçlı sinema gösterimlerinin yapıldığı 750 kişilik sinema salonumuzda, ayrıca konferans ve sempozyumlar düzenlenmekte ve öğrenci topluluklarınca hazırlanan programlar sergilenmektedir. Öğrencilerimizin, dinlenme ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere her devrenin kendine ait bir öğrenci gazinosu bulunmaktadır. Öğrencilerin sosyal yön ve kişisel becerilerini geliştirmeleri amacıyla öğrenci topluluklarına kol odaları tahsis edilmiştir.

Gölbaşı Sitesinde, 1150 kişilik öğrenci yemekhanesi, 100 kişilik personel yemekhanesi ve 30 kişilik VIP salonu ile hizmet verilmektedir. Anıttepe sitesinde ise 400 kişilik bir öğrenci yemekhanesi, 500 kişilik öğrenci, personel ve halkımıza açık aile çay bahçesi ile hizmet verilmektedir. Polis Akademisi Anıttepe Eğitim Sitesinde FYO öğrencilerimiz için bir yatakhane, Gölbaşı Eğitim Sitesinde ise erkek öğrenciler için 1500 kişilik 2, bayan öğrenciler için ise 120 kişilik 1 yatakhane binası mevcuttur. Fakülte içinde öğrenci ve personelimize 3 berber, 3 terzi ve 2 kunduracı, bir PTT şubesi ve 2 bankomat ile de hizmet verilmektedir. Gölbaşı kampusüne; Anıttepe sitesinden kalkan servisler ve ayrıca Ulus ve Sıhhiyeden kalkan dolmuş ve halk otobüsleri ile ulaşılabilir.

Akademi TV

Akademi bünyesinde faaliyet gösteren Akademi TV, Akademide yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerini görsel ve işitsel yönden destekleyerek, bu faaliyetlerden azami verim elde etmek, öğrencilerin katılımcı, üretken olmalarını sağlayarak sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak ilkelerini benimseyen, kapalı devre bir televizyondur. Polis Akademisi Televizyonu yayınları, 3 farklı kategorideki programlardan oluşur: Eğitim, Aktüalite ve Magazin başlıkları altında yapılan programlar, öğrencinin sadece mesleki konulardaki bilgi ve becerisini geliştirmekle sınırlı kalmayıp, kişinin mesleki hayatına doğrudan etki eden sosyal yaşamına da bir disiplin ve düzen kazandırmayı hedef edinmiştir.

Sportif Yaşam

Öğrencilerimiz, Gölbaşı Yerleşkesindeki 3 adet kapalı spor salonu, 2 adet kondisyon merkezi, 1 adet toprak futbol sahası, 2 adet halı saha, 1 adet tenis kortu, 1 adet mini golf sahası, 3 adet basketbol, 5 adet voleybol, 1 adet plaj voleybolu sahaları, 3 sauna ve atletizm alanlarından oluşan, toplam 86.000 m2 alana yayılmış spor komplekslerimizden ve Anıttepe Yerleşkesindeki kapalı spor salonu, kondisyon merkezi ve halı sahadan, beden eğitimi ve yakın savunma dersleri ile boş vakitlerinde faydalanabilmektedirler. Ayrıca öğrencilerimize, bütünüyle elektronik malzeme ile geliştirilmiş olan ve senaryolu, sabit dönerli, hareketli dönerli ve normal hedef sistemlerinden oluşan 1 adet ateşli, uluslararası standartlara uygun 1 adet havalı tabanca atış poligonunda atış eğitimi verilmektedir. Fakültemizde atletizm ve kros, atıcılık, aikido, basketbol, bilek güreşi ve kondisyon, buz hi, futbol, güreş, hentbol, judo, karate do, masa tenisi, orientring, taekwon-do, yüzme, masa tenisi, wing-tsung ve voleybol dahil toplam 18 spor branşında 600 öğrencimiz aktif olarak spor yapmaktadır. Sporcu kaynağı Polis Akademisi ve Polis Koleji öğrencileri, Emniyet Teşkilatı personeli ve sivil sporculardan oluşan, 29.11.1996 tarihinde federe olmuş, Polis Akademisi ve Polis Koleji Spor Kulübü ise; atıcılık, kros, buz hi, basketbol, badmington, bisiklet, boks, futbol, güreş, hentbol, halter, judo, kayak, okçuluk, taekwon-do, yüzme, karate-do, masa tenisi, satranç, voleybol, otomobil ve motor sporları branşlarında çeşitli lig ve kategorilerde mücadelesine devam etmektedir. Düzenlenen birçok eğitim programı ile, başta öğrencilerimiz olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Koruma, Çevik Kuvvet Şubeleri personeline, yurt dışındaki misyon korunmaları ile görevlendirilen personele, Adalet Bakanlığı ceza infaz memurlarına, yabancı ülke güvenlik personeline ve Moldova Cumhurbaşkanı yakın koruma amirlerine, mesleki yakın savunma ve güvenlik eğitim ile temel ve uzman atış eğitimleri verilmiştir.

Öğrenci Toplulukları

Fakültede halen; İletişim Topluluğu, Akademi TV, Atam Topluluğu, Tiyatro Grubu, Müzik Grubu, Avrasya Topluluğu, Kriminoloji Topluluğu, AR-GE Grubu, Proje Topluluğu, Akademi Tarih Araştırmaları Topluluğu, Uluslararası Stratejik Güvenlik Araştırmaları Topluluğu (USGAT), Polisiye Bakış Topluluğu, Mavi Umut Topluluğu, Akademi Zeka Oyunları Topluluğu, İstihbarat Eğitim Topluluğu, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Topluluğu, Hukuk Topluluğu, Terör Araştırmaları Topluluğu, Yabancı Dil Topluluğu gibi faaliyet gösteren birçok topluluk, kulüp ve gruplar mevcuttur.

Terör Araştırmaları Topluluğu (TAT),Türkiye'deki ve Dünyadaki Terör Örgütleri hakkında araştırmalar yapmakta ve bunların kaynaklarına çözüm yolları araştırmaktadır.

Akademi Tarih Araştırmaları Topluluğu (ATAK),2005–2006 Eğitim-Öğretim yılında kurulan Akademi Tarih Araştırma Kulübü, kurulduğu günden bugüne, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda akademi öğrencilerinin daha zengin ve kapsamlı bir tarih perspektifi kazanmasını esas hedef olarak görmüş ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarını yürütmüş ve yürütmeye devam edecektir. Bu doğrultuda Türkiye’nin toplumsal tarihiyle ilgili çalışmaların ülkemizin kültürel zenginliği ve kültürel çalışması bakımından taşıdığı önemin akademi öğrencisinin bilincinde yer etmesinin sağlanmasını amaçlanmaktadır. Ulu Önder Atatürk’ün dile getirdiği “Geçmişini bilmeyen geleceğini de bilemez.” vecizesi tarih biliminin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Yayınlar

Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ile diğer uygulamacılara, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin içtihat hukukundan yararlanma yolunun açılması ve AİHS standartlarının hayata geçirilmesi ile, bireylere; insan haklarının maksimum seviyede uygulandığı bir ülkede yaşama imkanının sunulmasını teminen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye ve diğer Avrupa Konseyi üyesi ülkeler hakkında verdiği kararlardan polisi ve ceza adaleti sistemini ilgilendiren kararların düzenli olarak tercüme edilerek yayınlandığı Polis Akademisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Dergisi ve güvenlik alanında yazılmış bilimsel makalelere yer verilen, bilimsel ve hakemli bir dergi olan Polis Bilimleri Dergisi Polis Akademisi tarafından yayınlanmakta olan en önemli iki süreli yayındır.

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü

Yüksek Okullarındaki öğretim elemanı ihtiyacının karşılanmasının yanında, Güvenlik Bilimleri alanında uzman personel yetiştirmeyi amaçlayan Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu gereği 2001 yılında kurulmuştur. Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nün, asıl öğrenci kaynağı, Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi mezunlarıdır. Bunun yanında yüksek lisans ve açılacak olan doktora programlarına, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakülteleri mezunları alınmaktadır.

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü;

• Suç Araştırmaları,
• Güvenlik Yönetimi ve Stratejileri,
• Uluslararası Polislik,
• Ceza Adaleti ve Yönetimi ana bilim dalı başkanlıklarından oluşmaktadır.

Yabancı uyruklu adayların lisansüstü programlara kabulü, Enstitünün teklif üzerine, Yüksek Kurulun görüşü alınarak, Polis Akademisi Yönetim Kurulu’nca karara bağlanır. Bu öğrenciler, alınan karardaki esas ve usuller çerçevesinde Enstitüye kabul edilir.

Fakülte ve Yüksekokulları (FYO)

FYO’da, Emniyet Teşkilatının ihtiyaç duyduğu alanlarda, her eğitim-öğretim yılı başında tespit edilen kontenjanlar doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü adına Ankara’daki devlet üniversitelerinin ilgili bölümlerinden alınan öğrenciler okutulur. Mesleki ve uygulamalı kamp eğitimlerine tabi tutularak, bu eğitimleri ve okudukları fakültedeki eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uygun kadrolarına Komiser Yardımcısı rütbesinde atanırlar.  

Polis Meslek Yüksek Okulları

Amacı; Emniyet Teşkilatının alt kademe personel adaylarını, meslekî, hukukî, sosyal ve kültürel dersleri ve uygulamaları içeren önlisans eğitimi ile yetiştirmek olan Polis Meslek Yüksek Okulları, Polis Akademisi Başkanlığı’nın bünyesinde kurulan, 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardır:
• Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksek Okulu
• Afyon Polis Meslek Yüksek Okulu
• Aksaray Polis Meslek Yüksek Okulu
• Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu
• Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu
• Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu
• Elazığ Polis Meslek Yüksek Okulu
• Erzincan Polis Meslek Yüksek Okulu
• Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu
• Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu
• Hatay Polis Meslek Yüksek Okulu
• Kastamonu Polis Meslek Yüksek Okulu
• Kayseri Polis Meslek Yüksek Okulu
• Kemal Serhatlı Polis Meslek Yüksek Okulu
• Konya Ereğli Polis Meslek Yüksek Okulu
• Malatya Polis Meslek Yüksek Okulu
• Nazilli Polis Meslek Yüksek Okulu
• Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu
• Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu
• Samsun 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu
• Siirt Polis Meslek Yüksek Okulu
• Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu
• Trabzon Polis Meslek Yüksek Okulu
• Yozgat Polis Meslek Yüksek Okulu


Polis Yemini



Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İlke ve İnkılaplarına Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarını Milletin hizmetinde olarak, tarafsız ve eşitlik ilkelerine, bağlı kalarak uygulayacağıma, Türk Milletinin, Milli, Ahlaki, İnsani, Manevi ve Kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma, İnsan Haklarına ve Anayasanın Temel İlkelerine dayanan, Milli, Demokratik, Laik bir Hukuk Devleti olan, Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime NAMUSUM ve ŞEREFİM ÜZERİNE YEMİN EDERİM.


Polis Marşı



Yurtta sulh,cihanda sulh amacımız her işte.
Türk öğün, çalış, güven bekleyenin var işte.
Hudutta ordu bekler, dahilde biz bekleriz.
Biz kanunun, rejimin timsali POLİSLERİZ.
Halkın hizmetindedir bizim bütün varlığımız.
Doğrulukla incelik ayrılmaz şiarımız.
Hudutta ordu bekler, dahilde biz bekleriz.
Biz kanunun, rejimin timsali POLİSLERİZ.
Başbaşa yaşar bizde mesuliyet ve şeref.
Emri yapmak vatana hizmet etmek tek hedef.
Hudutta ordu bekler, dahilde biz bekleriz.
Biz kanunun, rejimin timsali POLİSLERİZ.


İletişim



Adres: Polis Akademisi Başkanlığı, Gölbaşı / ANKARA
Telefon: (312) 499 70 02
e-posta:
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


VİKİPEDİ

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Mart 2012, 04:17   #20
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üniversite Haberleri




Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sağlık bilimleri alanında askeri personel yetiştiren bir komutanlıktır. AnkaraEtlik'te bulunmaktadır.

Akademi şu bölümlerden oluşmaktadır:
1.Gülhane Askeri Tıp Fakültesi
2.Sağlık Bilimleri Enstitüsü
3.Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okulu
GATA aynı zamanda tıp magazinlerinin ve kitaplarının olduğu, askeri doktor, doktor ve sağlık astsubay adaylarına hizmet veren bir kütüphaneye sahiptir.

Askeri Tıp Fakültesi öğrencileri ÖSS yi takip eden mülakat ve spor testi ile sağlık muayenesi ile kabul edilmektedir. Fakülte aynı zamanda belli kontenjanlarda Arnavutluk, Bosna-Hersek ve diğer Türkî Cumhuriyetlerden de öğrenci kabul etmektedir.

GATA tesisleri içerisinde 4 askeri destek bölüğü bulunur ki toplam 300 civarında Subay, Astsubay, Er ve Erbaş u bölüklerde görev yapmaktadır, ve askeri personel Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarından sağlanmaktadır.

Destek bölükleri şunlardır:
1.1. Hizmet Bölüğü ve 2. Hizmet Bölüğü: Hizmet alanlarına ana bilim dalları, kütüphane, kantin, acil servis, morg, sera, tıp fakültesi girer.
2.Ulaştırma Bölüğü: Ambulans, makam arabaları, askeri taşıtlar Ulaştırma Bölüğü'nün sorumluluğu altındadır.
3.Muhafız Bölüğü: Sorumluluk alanı garnizonun güvenliğinden ibarettir.
Tarihçe

Askeri Tıbbiye'nin Tarihi Türk Ordusu’nun fen ve sosyal bilimler alanlarında yetişmiş subay ihtiyacı ile ilgili ilk ciddi girişim olarak, Sultan III. Mustafa zamanında (1773 yılında), mühendislik eğitimi verilmek üzere “Mühendishane-i Bahr-i Hümayun”un (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi’nin) kurulduğu bilinmektedir.Donanmayı desteklemek üzere kurulan bu kurumun bir benzeri ise, Sultan III. Selim döneminde (1795 yılında), “Mühendishane-i Berr-i Hümayun” (İmparatorluk Kara Mühendishanesi) adıyla topçu subayı yetiştirmek üzere kurulmuştur.Bu iki kurum önce (1883 yılında) Hendese-i Mülkiye’ye dönüştürülmüş, daha sonra ise 1909 yılında Mühendis Mekteb-i Alisi adını alarak, sivil mimar ve mühendislerin yetiştiği bir kurum haline gelmiş ve ordu ile bir ilgisi kalmamıştır.

Diğer bir önemli fen dalı olan tıp alanında ise ilk olarak Sultan II. Mahmut zamanında (14 Mart 1827 tarihinde) açılan “Tıphane ve Cerrahhane-i Amire” isimli okul ile ordunun tabib subay ihtiyacının karşılanması yolunda ciddi bir adım atılmıştır. 1839 yılında Galatasaray’daki eski Enderun Ağaları Mektebi’nin yerine (bugünkü Galatasaray Lisesi’nin olduğu yere) taşınan bu okulun ismi “Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane” olarak değiştirilmiştir.

Sultan II Abdülhamit döneminde (1894) “Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane” için Haydarpaşa’da yeni bir bina inşaasına başlanmış ve 1903 yılında buraya taşınılmıştır. Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane’nin Haydarpaşa’daki binası (şu anda Marmara Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır) 1933’de, sivil Tıp Fakültelerinin kurulduğu yıllara gelindiğinde, “Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane” lisans seviyesindeki tıp eğitimini bu kurumlara bırakarak tarihi görevini tamamlamıştır.

Ancak ordunun tabib subay ihtiyacının her zaman devam edeceğinden hareketle, İstanbul Beyazıt’ta, İstanbul Üniversitesi Merkez Bina girişinin yanında bulunan Eski Maliye Nezareti binası, sivil tıp fakültesinde eğitimlerine devam edecek olan askeri öğrencilerin ikametine ayrılmış ve böylece bu uygulama, daha sonraki yıllarda, diğer fakültelerden de askeri öğrencileri bünyesine alacak olan “Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlıkları”nın kuruluşuna zemin oluşturmuştur. 1933’de, eğitimlerini sivil tıp fakültelerinde almaya başlayan askeri öğrencilerin ikameti Beyazıt’taki Eski Maliye Nezareti binasında dır. Daha sonra “İstanbul Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Pansiyonu Kumandanlığı” adı altında Kumkapı’da ki Jean D’arc Fransız Lisesi’nin binasına taşınan ve tıp alanı dışındaki fakültelerden de öğrenci almaya başlayan kurumun bir benzeri de Ankara Cebeci’de oluşturulmuştur.

1970’li yıllarda Kumkapı'daki bina sadece Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı öğrencilere tahsis edilmiş, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'na bağlı öğrenciler ise Kasımpaşa'daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığı bünyesinde, Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nın orta katında tesis edilen Deniz Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlığı'na aktarılmışlardır. Bu dönemde ayrıca diğer bazı illerde de (Erzurum, Bursa, İzmir gibi) “Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlıkları“ oluşturulmuştur.

1979 yılında İstanbul Sarayburnu’nda yeni tesislerin hizmete girmesi ile İstanbul’daki iki komutanlık tekrar bu tesiste birleştirilmiş ancak 1980’li yıllarda Ankara’da Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nin açılması ile tıp öğrencileri bu fakülteye kaydırılmıştır.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi

Daha sonraki dönemde ise, mühendis, öğretmen vb. branşlardaki ihtiyaçların da, fakültelerin sivil mezunlarından karşılanmaya başlanması ile “Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlıkları“nın da tarihi görevi son bulmuştur.Kumkapıdaki bu bina üniversitelerde okuyan Silahlı Kuvvetler mensubu personel çocuklarına MSB öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başlamıştır.

30 Aralık1898 tarihinde İstanbulTopkapı Sarayı içinde Gülhane Askeri Tatbikat Okulu ve Hastanesi olarak kurulmuştur. Öğretim üyesi ve hekim desteği ile İstanbul Tıp Fakültesi'nin (1909), Ankara Tıp Fakültesi'nin (1945) kuruluşlarına katkıda bulunmuştur.

Ali Rıza Pasin'in Başhekimliği döneminde 1941'de AnkaraCebeci Hastanesi'ne nakledilen kurum, 1947'de bugünkü ismi Gülhane Askeri Tıp Akademisi ismini almıştır.

1953 - 1971 arası AnkaraBahçelievlerKara Kuvvetleri Komutanlığı eski binasında hizmet veren akademi, 1971 yılından itibaren ANKARA - Etlik'te hizmet vermektedir.

Ardından sıra ile aşağıdaki dallar hizmete girmiştir:
•1977'da Sağlık Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okul Komutanlığı
•7 Kasım1980'da Askeri Tıp Fakültesi
•25 Kasım1985 tarihinde Hemşirelik Yüksek Okulu
•1 Ekim1992 tarihinde, 2 yıl süreli ön lisans seviyesinde eğitim veren Sağlık Meslek Yüksek Okulu
•21 Nisan2000'de T.S.K. Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi.
•2005'de Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okul Komutanlığı


VİKİPEDİ

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
haberleri, universite, Üniversite


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mistikalem.com: Astroloji, Burçlar, Sağlık Haberleri, Uzay Haberleri Platformu ZeuS Web Site Tanıtımı 0 19 Şubat 2024 22:58
Nhaber.nl Hollanda Haberleri, Türkiye Haberleri Üzerine Türkçe Haber Platformu ZeuS Web Site Tanıtımı 0 02 Şubat 2024 12:58
Amahaber.com Magazin Haberleri, Sağlık Haberleri, Teknoloji Haberleri Platformu ZeuS Web Site Tanıtımı 0 28 Ocak 2024 21:56
Ajansavrupa.com Almanya Haberleri, Avrupa Haberleri Ve Almanya Gündem Haberleri ZeuS Web Site Tanıtımı 1 07 Ocak 2024 16:36
Üniversite elektronik (online) kayıtları başladı (Üniversite e-kayıt işlemi nasıl yapılır?) CyBeR Eğitim Haberleri 0 07 Eylül 2021 13:19