17 Şubat 2020, 12:29 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Sebzeleri Doğrama Yöntemleri Nelerdir Sebzeler fiziksel özelliklerine ve kullanılacakları yerlere göre çeşitli usullerde doğranırlar. Bu usullerin uluslararası mutfaklardaki kullanılış biçimi aynıdır. Ülkemizde de yiyecek-içecek hizmetleri sektöründe bu doğrama usulleri kullanılmaktadır. 1.Julienne (jülyen) (Kibrit çöpü) Bıçak sırtı kalınlığında, yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda, ince çubuklar halinde doğrama şeklidir. Hepsi eşit kalınlıkta doğranmalıdır. Her çeşit sebze bu şekilde doğranabilir. Kullanıldığı yerler; çorbalarda, soğuk ordövr tabaklarının süslemelerinde, et yemeklerinin yanında sebze garnitürlerinde ve salatalarda. 2. Brunoise (brunoaz) (toplu iğne başı) En küçük doğrama şeklidir. Bütün parçaların aynı büyüklükte olmasına dikkat edilir. Bunu sağlamak için sebzeler önce julienne şeklinde doğranır, daha sonra brunoise şekline getirilir. Consomme’lerde, et yemeklerinin yanında sebze garnitürlerinde ve salatalarda kullanılır. 3. Paysane veya dice (peyzan veya days) (1 cm2 ve bıçak sırtı kalınlığında) Bu doğrama yöntemi iki isimlidir. Bıçak sırtı kalınlığında, 1 cm2 yüzeyinde doğrama usulüdür. Bütün parçaların aynı büyüklükte olmasına dikkat edilir. Tüm sebzeler bu yöntemle doğranabilir. Kullanıldığı yerler; consommeler garnitür olarak kullanılan sebzeler ve salatalardır. 4. Batonnet (batonet) (parmak) 1/2 veya 1 cm2 kesidinde, yaklaşık 4-5 cm uzunluğunda, kare prizma şeklindeki doğrama usulüdür. Havuç, patates, kereviz gibi sebzelerden yapılan garnitürlerin doğranmasında kullanılır. 5. Vichy (vişi) (halka) Bıçak sırtı kalınlığında halkalar şeklinde doğrama usulüdür. Kullanıldığı yerler; ince havuç, kabak, salatalık gibi sebzelerden yapılan salatalarda, garnitürlerde, süslemelerde kullanılır. Bazen garnitür aynı ismi alır. Örneğin; carrotes vichy gibi. | |
|
20 Şubat 2020, 17:00 | #2 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Sebzeleri Doğrama Yöntemleri Nelerdir Patateste parmak favorim
__________________ Aşk, bekletilmiş en bozuk "Şaraptır" Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |
|
Etiketler |
sebzeleri doğrama yöntemleri nelerdir |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Nisan ayının meyve ve sebzeleri nelerdir? | Feronia | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 1 | 19 Nisan 2019 11:01 |
Balıkçılık Yöntemleri Nelerdir? | SimHa | Balıkçılık | 0 | 20 Mart 2018 00:33 |
Tehlike kontrol Yöntemleri Nelerdir? | Bozkurt- | Ödev ve Tezler | 0 | 01 Şubat 2014 23:11 |
Sürükleme yöntemleri nelerdir? | Sır | Sağlık Köşesi | 0 | 17 Eylül 2011 17:20 |
Tespit yöntemleri nelerdir? | Sır | Sağlık Köşesi | 0 | 17 Eylül 2011 12:05 |