22 Ağustos 2013, 17:25 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Nohutu Pişirirken Karbonat Atın Evet bakliyatları bir gece önceden ıslattığınızda, içine bir kaşık da karbonat atarsanız, hem daha kolay pişiyorlar hem de hazımları daha kolay oluyor. Bu da, karbonatın yumuşatıcı ve hazmı kolaylaştırıcı etkisinden kaynaklanıyor. Piyasada ticari olarak satılan karbonat, aslında "sodyum bikarbonat" isimli bileşik. Nohut ve benzeri baklagillerin tanelerinde de, madensel tuzlar, A-B-C vitaminleri, azotlu bileşikler, nişasta ve karbonhidratlar bulunuyor. Sodyum bikarbonat, nohut içeriğindeki bu maddelerin yıkım ürünleri olan asitleri eleme özelliğine sahip. (Hatta, anti-asit ilacı olarak kullanılması da bu özelliğinin bir sonucu.) Nohut ve benzeri bakliyatın "sert" doğası da yine içeriklerindeki maddelerden ileri geliyor. Bu taneler pişirildiğinde, hem ısının etkisiyle hem de ozmos yoluyla tane içine giren suyun şişirme etkisiyle doğaları bozuluyor ve "yumuşama" gerçekleşiyor. Sodyum bikarbonat da, tane içeriğindeki maddeler üzerinde gösterdiği etki nedeniyle, bu yumuşamayı hızlandırıyor. | |
|
Etiketler |
atın, karbonat, nohutu, pişirirken |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Balık Pişirirken Kokmaması İçin Ne Yapılır ? | oneofgirl | Yemek Tarifleri | 0 | 22 Ağustos 2013 15:44 |
Cilde Maya ve Karbonat Maskesi | Zen | Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri | 0 | 27 Mayıs 2013 22:24 |
Kötü söz kavanozdaki nohutu da bozdu | Modboy | IF Ekstra | 0 | 23 Şubat 2006 23:02 |