IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 02 Kasım 2012, 19:31   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tatlı Yiyeceklerimize Kültürel Bir Bakış




Tatlı yiyecekler değerli yiyecekler arasında yer alır. "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım", "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" gibi kültürümüzde yer alan sözlerden anlaşılacağı üzere tatlıların kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bu kadar sevilen tatlıların bol ve çeşitli olduğunu görürüz. Hamur tatlıları, meyve tatlıları, sütlü tatlıları, unlu tatlılar, tahıl, kuru bakla karışımı tatlılar başlıca grupları temsil eder.Kuşkusuz bunlar yumurta, kuru meyve, yağ, pekmez ya da şekerle birlikte yapılır.
Bu tatlılar, görünümüyle, tadıyla, kokusuyla zevk verir ve manevi bir doyum sağlar. Konuklara sevilen bir tatlı ikramı, ev sahibinin değerini, konumunu artırır. Yaz ve kış olmak üzere her mevsimde tatlı tüketilir. Bol enerji ve kalori kaynağı olan aşırı tatlı tüketimi çeşitli sağlık sorunları doğurmaktadır.
Ancak doktora gittiğimiz zaman durumun ciddiyetini anlıyoruz. Bu konuda Gaziantep bir örnektir. Çarşıya çıktığınızda adım başında baklavacı dükkanlarına rastlarsınız. Hanımların kilolu, erkeklerin göbekli oluşunda aşırı baklavanın da rolü vardır.
Tatlıların çeşitliliğinde kuşkusuz çeşitli kültürlerden etkilenmeler söz konusudur. Örneğin unlu tatlılarımızın kökeni Orta Asya’dır. Anadolu’ya geldikten sonra tatlı çeşitleri de Anadolu’daki kültürlerden etkilenmiştir. Daha sonra Balkanlar da farklı bir yöre olarak etkilenilmiştir.

Hamur Tatlıları

Hamur işi yiyeceklerin sevilmesi, tatlılara da yansıyarak çok çeşitli tatlılar üretilmiştir. Bu tatlılar, tatlıya özgü biçimlendirildikten sonra, yağda ya da fırında kızartılır ve üstüne şerbet dökülerek yapılırlar. Bunların çeşitleri, hamurun bileşimi, mayalı olup olmaması, yağın önceden hamura katılıp katılmaması ya da yağda kızartılması, yumurta katılıp katılmaması, kaymak, ceviz, fıstık ve benzeri eklemelerin bulunup bulunmaması gibi özellikler yönünden ayrılırlar. Bazıları lokma tatlısı gibi yuvarlak, diğerleri kadayıf gibi tel tel olur. Yassı kadayıf ya da ekmek kadayıfı, türü de vardır.Hamurları önceden hafif ya da çok kurutulmuşlardır.
Gaziantep ve Güneydoğu yöresinde çok tüketilen Künefe ise, sıcak olarak tüketilen bir tatlı türüdür. Kültürümüzde tatlının yer almadığı bir öğeye rastlamak, mümkün değildir. Öyle ki edebiyatımızda, geçiş törenlerinde, inançlarda, halk sağaltıcılığında, geleneklerde tatlının önemli rolü vardır. Doğumda (Loğusa şerbeti), evlenmelerde (söz kesiminde, nişanda düğünde çeşitli tatlı ikramları ve armağanları), ölümde (helva, lokma ikramı) tatlısız olamayız.
Bölgelere göre değişmekle birlikte birçokları tüm Anadolu’da yaygındır. Örneğin Pekmez, köylünün daha çok kış için hazırladığı ve sabahları kahvaltıda kullandığı bir tatlıdır. Üzümün bol olduğu yerlerde pekmez kaynatma, geleneksel olarak Türk kadınının uğraşları arasındadır. Lokum, Türk tatlısı olarak dünyaca tanınmıştır. Baklava, kadayıf gibi hamur tatlıları, Türk tatlıları arasında baş sırada yer alır. Baklavayı Bizans tatlısı olarak niteleyen görüşler bugün çürütülmüştür. Örneğin Perry isimli araştırmacı çok tatlı ekmek ve hamur işlerinin göçebe Türklerin ta 11. yüzyıldan bu yana çok katlı hamur işleri yaptığını gösteren kanıtlar ortaya koyuyor.
Baklavanın, fırında pişirilen ilk çok katlı hamur işi olduğu, fakat hamuru kağıt gibi ince açma işinin, Osmanlıların İstanbul’u aldığı yüzyılın hemen sonrasında Topkapı Sarayı’nın mutfağında geliştirilmiş olabileceği ileri sürülüyor. Kabak tatlısı, helvalar (irmik-un) ve çeşitli şekerlemeler Anadolu’nun her tarafında yaygın tatlılardır.
Törenlerdeki ilke, her zaman ‘Tatlı başla, tatlı bitir’ biçimindedir. Bu bağlamda insanlar söz kesimi ve nişanlanmalarda şerbetle işe başlamış, düğün yemekleri de en güzel tatlılarla bitirilmiştir. Rüyalarımızda tatlı görürsek daima iyiye yorulur. Örneğin bal görmek, nimet, şifa bulmak, ferahlıktır. Tatlı görmek ve yemek, nimet, ferahlık ve sevinmektir. Halk sağaltıcılığında tatlılara sık sık başvurulur. Bayramlarda, kandillerde bol bol tatlı ikram edilir. Sevdiğimiz bir kimseye, ‘Çok tatlı bir insan’ deriz. ‘Ağız tadı’ deyimi iyilik simgesidir.
Dünya ölçüsünde özgün ve ilginç tören tatlılarımızdan birisi de ‘Aşure’dir. Bu kadar çeşitli üründen (yaklaşık 40 tür malzeme) yapılan bir tatlı, başka kültürlerde yoktur. Kerbela yası, ülkemizde muharremin onuncu günü aşure töresiyle kutlanır. Aşurenin doğuşunun ve oluşumunun halk arasında çeşitli söylenceleri vardır.
Bunlar şöyle sıralanabilir:

Aşure, Adem Peygamber’in günahından dolayı ettiği tövbesinin bugün kabul edilmesini kutlamak için yapılmıştır.

İsmail Peygamber’in Nemrut ateşinden kurtulduğu günün sevinciyle Babillilerin ellerinde ne varsa bir araya getirerek kaynattığı bir şükran tatlısıdır. Yakup Peygamber’in Yusuf oğluna bugün kavuştuğu bayrak gününü simgeleyen bir tatlıdır.

İbrahim Peygamberin bugün doğduğu, Eyüp Peygamber’in bugün şifaya kavuştuğu, İsa Peygamberin bugün göğe çekildiği söylenir. Bir başka söylence de, Nuh'un gemisinin tufan bitip sular çekilince Cudi dağına oturduğu gün gemide kalan son yiyecek kırıntılarıyla kaynatılmıştır. Nuhun isteği, gemide kalan çeşitli erzaktan tatlı bir çorba pişirilmesi imiş. Tufandan kurtulanlar o günü kutlayarak bayram etmişler ve çorbadan yemişlerdir.
Halife Ali’nin oğlu Hüseyin’in ve dostlarının Kerbela'da şehit edilmesinden sonra pişirilen aştır. Böylece Şii’lerde bir yas simgesidir. Zamanla aşure onun ve onunla birlikte Kerbela’da ölenlerin ruhu için pişirilir. Kurban bayramından sonra Anadolu’da sevap kazanmak için hemen her evde aşure kaynatılıp komşulara, eşe, dosta dağıtılır. Kurban kesenlerin aşure pişirmesi gerekir denir.
İnsan yaşamının bitmesi sonucu (ölünün toprağa verildiği gece) helvası yapılıp eşe dosta yedirilir. Helva, gittiği her evde ölen için hayır duaya neden olur. Yedinci gün yapılan lokma tatlısı da ölümle ilgili yemek töreleri arasındadır. Helva da tören yemeklerinin vazgeçilmez tatlısıdır. Un helvası, irmik helvası gibi çeşitli türlerde yapılır.
Doğumlarda, yeni ev alındığında, yeni iş kurulduğunda, askere gidildiğinde, gurbetten dönüldüğünde, hastalık atlatıldığında, yağmur duasında, helva ile kutlamalar yapılır. Yani helva, burada bir ağız tadı işlevine sahiptir. Zerde de düğün tatlısı olarak bilinir. Türk kültüründe tatlı deyince, insanlar açısından olumlu, yaklaştırıcı, bütünleştirici bir işlev söz konusudur. Bu yönüyle tatlıyı Türk kültüründe kuramsal olarak işlevselci bir yaklaşımla oturtabiliriz. Tatlının temeli şekerdir.
Şeker

Birçok dillerde sevgi, sevecenlik, mutluluk gibi olumlu duyguların çoğu şekerle bağlantılı olarak ifade edilir. Örneğin ‘Tatlım’, ‘Şekerim’ gibi. Şeker, hemen hemen her kültürde beslenme ile keyif arasındaki bağlantıyı ifade eder.
Şekerin Tarihçesi Nedir?

Anadolu, Diyar-ı Rum diye anılırken Roma toprağı olarak tanınıyordu. Romalılar şeker değil, balla uğraşıyorlardı.Yemek tariflerinde balı kullanıyorlardı. Helen etkisiyle de tatlıları çok seviyorlardı. Örneğin eski Yunanlılar, kuru üzüm, kuru meyve ve bal ile ekmeklerini tatlandırıyorlardı.

Bunlar bugünkü meyveli kek, ya da pasta niteliğinde idi. Yunanlılar, Hindistan’da İskender’in fethi ile şekerle tanıştılar. Ortaçağ Avrupa’sında şekere ‘Hint Tuzu’ denmesi, bunun bir kanıtıdır. Çinliler de şekeri Hintlilerden öğrenmişlerdir. Persler de şekeri Hintlilerden görmüşler.
Hindistan’da şeker kamışının keşfedilmesiyle arıların dışında bal veren bir kaynağa sahip olmuşlardı.Sonradan Araplar, şekerin ticaretini yapmış, bir çok yerde de şeker rafinerileri kurmuşlar.Araplarla savaşan Haçlılar, bu tatlı yiyeceği Avrupa’ya taşımışlar.
Amerikanın keşfi ile şeker kamışı, orada yetiştirilmeye başlanmış, böylece şeker, bir zengin yiyeceği olmaktan çıkmıştır.Çünkü, şeker kamışı üretimi yaygınlaşmış, şeker de herkesin tüketebileceği bir yiyecek durumuna gelmiştir.
Şekerin Yararları Kültürümüze Nasıl Yansımıştır?

Şekerin pek çok yararları söz konusudur.Bunlar;

a)Gerdek gecesi, güvey ile birlikte yemek için gelin, oğlan evine gelirken bir tepsi baklava getirir.Burada, şekerin enerji verici özelliği akla gelmektedir.
b)Tedavi edici özelliği var.Kaygılı ruh durumlarında şekerin iyi geldiğini hekimler kaydeder.Yani şeker, sakinleştirici bir göreve sahiptir.Fazla alındığında insan gevşetici özelliği de vardır.
c)Şeker, bazı insanlarda konsantrasyonu arttırmakta, insanı daha dikkatli yapmaktadır.İlginin bir noktada odaklanmasını sağlamaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bakış, bir, kültürel, tatlı, yiyeceklerimize


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tatlı Krizi Tutanlara Diyet Tatlı N999 Tatlılar 0 06 Haziran 2012 23:22
Tatlı,Tatlı Uyuyan Bebekler.. Afrodit Aile Evlilik ve Çocuklar 0 15 Mayıs 2011 16:29
Tatlı Patates - Tatlı Patates Nedir - Tatlı Patates Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 18:29