Hayatta önemli kararlar almak ve bunları uygulamak sandığımızdan çok daha basit olabilir. Aslında çoğu zaman harekete geçmemizi engelleyen sebepler oldukça gülünç ve kolayca üstesinden gelebileceğimiz şeyler olmasına rağmen bu sebeplerin farkına varamayabiliriz. Gelin harekete geçmemizi engelleyen bu sebeplere birlikte göz atalım.
1. Diğerlerinin görüşlerine fazlaca önem vermek
Hayat herkes için aynı şekilde işlemez. Karşımızdaki kişi ne kadar tecrübeli olursa olsun, onun için geçerli olanların bizim için de kesinlikle geçerli olması söz konusu değildir.
2. Arkadaşlarla benzer kalmak istemek
Arkadaş kalmak için her daim benzer hayatlar yaşamamıza gerek yoktur. Bizimle aynı hayallere sahip olmayan arkadaşlarımızdan dolayı kendi isteklerimize dur dememiz doğru olmayacaktır.
3. Her işi şansa bağlamak
Özellikle yetişkinliğe geçişle birlikte başkalarına olan bağımlılığımız azalır. Bu noktadan itibaren hayattaki yolumuzu kendimiz çizmeye ve elimizdeki fırsatları kendimiz yaratmaya başlarız. Ayağımıza gelecek fırsatların tamamen şansla alakalı olduğuna kendimizi inandırıp aksiyon almamak düşeceğimiz yanılgılardan biridir.
4. Yeterince zeki olmadığını düşünmek
Bazı insanların fazlasıyla bilgili oluşu yalnızca zeki olmalarıyla alakalı değildir. Bunun ardında yatan çalışmayı, çabayı ve azmi görmeyip kendimizin böyle olamayacağını doğrudan kabul etmek, hayallerimizle aramıza giren bahanelerden birini yaratır.
5. Hayallerin çok uçuk görünmesi
Sıradan hayatlarımızı özel kılmanın yolu büyük ölçüde uçuk kaçık hayallerden geçer. Buna rağmen çoğunlukla yolun henüz yarısında, hayallerimizin fazla uçuk olduğunu düşünerek bunları gerçekleştirmenin imkânsız olduğuna ikna oluruz ve onları takip etmekten vazgeçeriz. Bu tuzağa düşmeden yolumuza sonuna kadar devam etmemiz gerekir.
6. Benzer durumda hayal kırıklığı yaşamış olmak
Hayallerimize doğru harekete geçmemize engel olan en yaygın sebeplerden biri daha önce benzer durumda yaşadığımız bir başarısızlıktır. Başarısızlığın hayatın olağan akışı içinde olduğunu aklımızdan çıkarıp aynı başarısızlığı yaşama korkusuyla vazgeçmek bizi potansiyel başarılarımızdan alıkoyacaktır.
7. Risk almaktan korkmak
Riske edilenin ne olduğu çok önemli değil. Zaman, emek ya da para olabilir. Muhteşem şeyler başarmanın yolu büyük ölçüde alınan risklerden geçer. Başarısızlıktan korkup hayat boyu risk almaktan kaçınmak önümüzdeki olası fırsatları da elimizin tersiyle itmemize sebep olacaktır.
8. Bazı şeyler için erken olduğunu düşünmek
Harekete geçmek için henüz erken olduğunu düşünerek doğru zamanın gelişini ve kusursuz şartların oluşumunu beklemek, kaçınmamız gereken yanlışlardan biridir. Hiçbir zaman her şey mükemmel olmayacağından elimizdekilerle başarıya doğru adım atmak en doğrusu olacaktır.
9. Zamansızlıktan şikâyet etmek
Hayallerimize erişmek için zamanımız olmadığından söz ettiğimiz an, büyük ölçüde hayallerimizden vazgeçmiş oluruz. Kendimize ayıracak zamanı yine biz yaratmalıyız. Bunu da tembelleştirici alışkanlıklarımızdan kendimizi kurtararak başarabiliriz.
10. Kısa vadeli mutluluklarla yetinmek
Uzun vadeli başarılar daha mutluluk verici olsa da zaman ve çaba gerektirdiğinden çoğunlukla kısa vadeli küçük mutluluklar tercih edilir. Ancak anlık mutluluk için canımızın çok çektiği o yemeği yemek yerine, formda kalma mücadelemizi hatırlayıp bu isteğe karşı koymak, uzun vadede istediklerimizi elde etmemizi kolaylaştıracaktır.