IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2014, 19:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oyun konsolundan daha fazlasını sunuyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


DENİZ ERGÜREL
13 Aralık 2014, Cumartesi


Microsoft’un yeni oyun konsolu Xbox One’ın Türkiye resmi satışı başladı. Hareket, görüntü ve ses algılayan Kinect sensörü sayesinde oyun oynama deneyimini farklı boyuta taşıyan bu cihazı bir süreliğine denedim.

Xbox One’ın iki yüzü var. Birinci yüzü güçlü bir oyun konsolu. Sekiz çekirdekli AMD Jaguar işlemci, 8 GB bellek, 500 GB sabit disk, BluRay okuyucu, USB 3.0, Optik Ses ve HDMI giriş/çıkış özellikleriyle piyasadaki en güçlü bilgisayarlara kafa tutacak bir eğlence makinesi.

Xbox One’ın ikinci yüzünde ise geleceğin oturma odası konsepti var. Kinect adlı sensör sayesinde ses komutu vererek Xbox One’ı açabiliyor, yüz tanıma özelliğiyle yüzünüzü bir şifreye dönüştürebiliyor, vücut hareketlerinizle konsolu kontrol edebiliyor ve oyun oynayabiliyorsunuz. Böylece pasif bir şekilde ekran karşısında oturmak yerine, fiziki hareketler yaparak oyun oynamak veya ev ortamının rahatlığında fitness yapmak mümkün. Fakat ses komutu algılama özelliğinde henüz Türkçe desteği olmadığını üzülerek belirtmeliyim.

Xbox One’ın bir diğer artısı ise düzenli yapılan güncellemeler. Bu sayede cihaz sürekli olarak yenileniyor. Örneğin ekim ayı güncellemesinde gelen Full Dlna ve MKV desteği sayesinde cihaz tam fonksiyonel bir HD Medya Oynatıcısı’na dönüştü. Kasım ayı güncellemesinde ise konsol ara yüzünü değiştirme ve Twitter hesabını kullanma özelliği getirildi.


Tasarım

Xbox One, büyük bir cihaz. Televizyon sehpasına yerleştirmek için genişçe bir yere ihitiyacınız olacak. Hem mat hem de parlak yüzeye sahip. Cihazın ön yüzeyinde fiziki düğme yok, dokunmatik Xbox logosu açma/kapama düğmesi görevi görüyor. Sol taraftaki USB girişi haricinde tüm bağlantılar cihazın arka tarafından yapılıyor. Düz ve sade çizgilere sahip olan bu konsolun bana 80’lerdeki VHS video kaset oynatıcılarını hatırlattığını ifade etmeliyim. Bunu kesinlikle kötü anlamda söylemiyorum. Hatta retro ve fütüristik tasarım çizgilerinin birbirine karıştığı bu havayı beğendim. Fakat en ince olmanın bir rekabet unsuru olduğu günümüzde bu tasarım anlayışı kimilerine biraz değişik gelecektir.

Kurulum

Xbox One’ın kurulumunda biraz sabırlı olmalısınız çünkü yaklaşık yarım saat sürüyor. İnternet bağlantı hızınıza bağlı olarak bu süre daha da artabilir. Sistemi kullanmadan önce bir Microsoft ID’ye sahip olmanız gerek. Kurulum esnasında ‘Hızlı Açılış’ modunu seçerseniz konsolunuz bir sonraki seferde yaklaşık iki saniyede açılıp kullanıma hazır hale gelir. Eğer ‘Güç Tasarrufu’ modunu seçerseniz konsolunuz daha az elektrik harcamak için tamamen kapanır ama bir sonraki sefer açılışı 45 saniyeyi bulur. Tercih sizin.

Arayüz

Xbox One’ın ara yüzü Windows 8’e çok benziyor. Farklı kullanıcılar bu ara yüzü istediği gibi kişiselleştirebiliyor. Ayrıca Kinect’in hareket sensörleri yardımıyla ana menüyü el hareketiyle kontrol edebiliyorsunuz. Snap özelliği sayesinde hem oyun oynayıp hem de menüler arasında gezinmek veya televizyon izlemek mümkün. Uygulama içinde gelen Hulu ve Netflix servisleri ise Türkiye’de aktif değil. Bu konuda Digiturk veya D-Smart gibi platformlarla işbirliği yapılsa hiç de fena olmaz.

Kumanda

Xbox One’ın oyun kumandası serinin bir önceki modeli olan Xbox 360 ile benzer özelliklere sahip. İlk bakışta göze biraz büyük geliyor ama ele çok rahat oturuyor. Bugüne kadar kullandığım en iyi oyun kumandası olduğunu söyleyebilirim. Oyundaki aksiyonun ritmine göre kumanda titreşim yapıyor, böylece oyundaki hareketleri daha iyi hissediyorsunuz. Kumandanın pilli olması ise büyük bir dezavantaj. Ekstra aparat almaya gerek olmadan, USB ile şarj edilebilmesini tercih ederdim.

SmartGlass

Bu özellik sayesinde cep telefonu veya tabletinizi ikinci bir ekran gibi kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz olan SmartGlass uygulaması Windows 8, Windows Phone, iOS ve Android işletim sistemleri tarafından destekleniyor.

Oyunlar

Xbox One için geliştirilen oyunlara sürekli yenileri ekleniyor. Ayrıca Halo veya Forza Horizon gibi sadece Xbox’a özel oyunlar da mevcut. Konsolu test etme süresince Grand Theft Auto V, Call of Duty Advanced Warfare ve NBA 2K15 gibi oyunları deneme imkanım oldu. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan bu oyunlar Xbox One’ın sekiz çekirdekli işlemci gücü sayesinde oldukça etkileyici görüntüler sundu. Görüntüler o kadar iyi ki bazı oyunlardaki sahnelerin bir film karesi mi yoksa oyun mu olduğunu anlamak zordu. Oyun sırasında konsoldan gelen seslerin az olması da oldukça dikkat çekiciydi. Bir ısınma problemi de yaşamadım.

Xbox Live Gold

Eğer internet üzerinden diğer Xbox kullanıcılarıyla oyun oynamak istiyorsanız yıllık 99 TL’ye Xbox Live Gold servisini satın almalısınız. Bu fiyata yıl içinde indirebileceğiniz ücretsiz oyunlar, çeşitli indirimler ve Xbox Fitness adı verilen egzersiz uygulaması da dahil. Ünlü antrenörler tarafından geliştirilen bu uygulama odanızı tam bir fitness salonuna çeviriyor. Kinect sensörleri üç metre uzaklığa kadar nabzınızı ve sarf ettiğiniz toplam eforu ölçebiliyor. Yaptığınız hareketlerin uygunluğunu ekrandan kontrol edebiliyorsunuz. Eğer ‘evden çıkıp spor salonuna gitmeye vaktim yok ama kendime de bakmak istiyorum’ diyorsanız, bu egzersiz uygulaması tam size göre.

Sonuç

Xbox One, Kinect sayesinde bir oyun konsolundan daha fazlasını sunan bir cihaz. Görüntü, hareket ve ses tanıma özelliği dikkat çekici. Grafik özellikleri çok yüksek. Oyun kumandası piyasanın en iyilerinden biri. Aylık gelen güncellemeler sayesinde sistem sürekli iyileştiriliyor. Fitness uygulaması oturma odanızı anında bir spor salonuna dönüştürebilir. Üstelik aileler için geliştirilmiş ve vücut hareketlerini algılayan bazı oyunları da var. Bu oyun konsolunu ailece kullanacağınıza emin olabilirsiniz. Ama ses tanımada Türkçe desteğinin olmaması önemli bir eksiklik. Kinect ile birlikte satın alındığında fiyatının Playstation 4’ten daha pahalı olduğunu da hatırlatalım. Eğer oyun oynama deneyimine biraz hareket katmak istiyorsanız, Xbox One kesinlikle dikkate almanız gereken bir seçenek olacaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
daha, fazlasını, konsolundan, oyun, sunuyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deniz Akkaya Efe'ye daha fazlasını yapacağım PassioN Haber Arşivi 0 07 Mayıs 2012 21:31
Daha fazlasını isteyenlere! Slipknot Ağ, Network ve Networking 0 12 Haziran 2010 13:15