IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2014, 14:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
MBR ve GPT Tanımı ile USB Bootable Yapımı




Selamün Aleyküm Dostlar;

Malumunuz artık format atma işlemleri için CD yada DVD kullanımı, yani sistemi CD yada DVD ye çekip öyle format amaya çalışma durumları fazla yoktur. Eğer ortada format atılacak bir bilgisayar varsa birçoğumuz formatı USB flash bellek kullanarak atıyorlar. Bu şekilde daha hızlı bir sistem kurulumu yanında CD/DVD den tasarruf etmiş oluyoruz. USB bellek içine bugün için birden fazla sistem hazırlanabiliyor zaten. Eğerki sizde UEFI desteğine sahip, 2 TB dan düşük, veya 2 TB dan yüksek bir HDD si olan bilgisayarlara, windows işletim sistemi kurmak istediyseniz, ilk önce MBR ve GPT HDD sistemlerinin ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Bildiğiniz gibi yeni nesil güncel bir bilgisayarda UEFI desteği mutlaka vardır.

Eğer sabit diskinizi bolca kurcalamış ve bölümlere ayırmışsanız, MBR ve GPT gibi terimlerle sıkça karşılaşmışsınızdır. Özellikle Dual-Boot Mac çalıştıran kullanıcılar bu terimlere oldukça aşinadır. Bu yazımızda ise size bu iki terim arasındaki farkları anlatacağım.

Çoğu kullanıcı, sabit disklerinin bölümlere ayrılabileceğinden haberdardır. Ancak bu kullanıcıların pek çoğu, işletim sisteminin bu bölümleri nasıl yapılandırdığını bilmez. İşte tam burada MBR (Master Boot Record) ve GPT (Guild Partition Table) devreye giriyor. Farklı mimarilerde olmasına rağmen iki yapı da disk bölümleri için bilgi toplama ve yönetim amacıyla kullanılır.

"Master Boot Record (MBR)"

MBR, disk bölümlerini yönetmek için kullanılan, nispeten eski ancak günümüzde halen pek çok kullanıcı tarafından kullanılan sistemdir. Depolama alanında organize edilen disk bölümlerine dair bilgiler de bu sistem tarafından tutulur. MBR ayrıca işletim sistemi için disk bölümlerini taramaya yarayan kodu barındırır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir MBR diski, en fazla dört adet birincil bölüme sahip olabilir. Daha fazla bölüm yaratmak için dördüncü bölüm genişletilebilir olarak ayarlanabilir. Bu sayede dördüncü bölüm bünyesinde daha fazla alt bölüm oluşturulabilir. MBR diskler, bölümler için 32-bitlik kayıt sistemi kullandığı için her bir disk bölümü için 2TB sınırı vardır.

"GUID Partition Table (GPT)"

UEFI standardına sahip olan bu sistem, diskin bölümlerini düzenleyen en güncel sistemdir. Yani UEFI tabanlı bir sisteminiz varsa MBR yerine GPT kullanılması gerekmektedir. MBR’nin aksine, GPT’de teorik olarak sınırsız bölüm oluşturulabilir. GPT, depolama alanı olarak da MBR’den bir adım öndedir. MBR’de bulunan her bir bölüm için 2TB sınırı, GPT’de 9.44ZB gibi boyutlara ulaşabilmektedir. Elbette bu değer sadece teorik olarak mümkün. Zira Windows işletim sistemlerinde her bir bölümün maksimum kapasitesi 256TB olarak sabitlenmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üstteki diagramdan görebileceğiniz gibi, GPT diskler başta ve sonda olmak üzere iki GPT Header’a sahiptir. GPT’yi MBR’den daha kullanışlı yapan en önemli detaylardan biri ise bu diziliştir. GPT diskler, yedek header’ı sonda depoladığı için ana header zarar gördüğünde diskin kurtarılması çok daha kolay olur. GPT diskler ayrıca sorunları tespit etmek için CRC32 sağlama kullanır. Diagramda dikkat çeken başka bir detay olan Protective MBR ise, BIOS tabanlı sistemlerin bu alanda bulunan bootloader ile GPT diskleri boot etmesine yarar. Ayrıca Protective MBR, GPT’ye karşı tanımsız olan disk araçlarının diske zarar vermesini engeller.

"İşletim Sistemi Desteği"

Intel Mac’ler standart olarak disklerinde GPT’yi kullanır. Sıradan yollardan Mac OS X’i MBR sisteme yüklemek mümkün değildir. Ayrıca pek çok Linux kernel’i GPT desteğine sahiptir. GPT diski Linux ile kullanmak için Grub 2 bootloader’ın kullanılması gerekmektedir. Windows tarafında ise GPT diskler Windows XP’den bu yana destekleniyor. (32-bit XP hariç) 64-bit Windows 8 yüklü bilgisayarlar GPT’yi varsayılan olarak kullanırken, Windows 7 ve öncesi sürümlerde MBR varsayılan olarak belirlenmiş durumdadır. Pek çok normal kullanıcı için MBR veya GPT disk kullanmak bir fark yaratmayacaktır. Bölüm başı 2 TB sınırı size yetiyorsa MBR diskler işinizi fazlasıyla görecektir. Ancak en güncel bilgisayarların çoğu UEFI desteğine sahip olduğu için bu bilgisayarlar sadece GPT ile çalışabilir.

"Bootable UEFI İçeren USB Flash Bellek Hazırlayalım."

İlk önce HDD önyükleme durumu MBR mi GPT mi ona bakalım. Bunu yapabilmek içinde bilgisayarım özelliklerden aygıt yönetimine geliyoruz. Buradan disk sürücüleri kısmından hdd mizi bulup özellikler diyoruz. Açılan yeni alandan birimleri bulup doldur diyoruz. Orada çıkan hdd birimlerinden ön yükleme kaydımıza bakalım.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Benim HDD durumum MBR, neden ? Çünkü HDD 2 TB dan çok düşük. Benim durumumda olan UEFI bilgisayarlar için MBR bölüm düzenini seçeceğim. Eğer formatlayacağımız bilgisayar hem UEFI desteği içeriyor, hemde HDD 2 TB dan büyük olsaydı, o zamanda UEFI bilgisayarlar için GPT bölüm düzenini seçecektim. Şimdi ihtiyacımız olan en az 4 gb lık bir flash bellek ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ismindeki yazılım.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İşte bu şekilde UEFI destekli bootable USB flash bellek hazırlayabiliriz. Umarım MBR ve GPT sistemlerinin farklılıklarını ve yine akabinde sistem, hdd ve uefi üçlüsünün mantığını kavramışsınızdır. MBR ve GPT tanımı technopat’dan alıntıdır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bootable, gpt, ile, mbr, tanımı, usb, ve, yapımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık