IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 11 Ocak 2010, 16:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lekarda Konserve




LAKERDA

Lakerda özellikle kış mevsiminde torik sivri ve zindan delen balıklarından yapılabilen lezzetli bir balık salamurasıdır.

Kullanılacak malzeme:
Çifti 5-10 kilo gelen torik (sivri veya zindan delen balığı da olabilir)
mutfak tuzu.

Yapımı:
Balığın baş ve kuyruk kısımlarını kesip yüzgeçlerini temizledikten sonra kalan parçayı 7.8 santim eninde yuvarlak dilimlere doğramalı. Şimşir gibi sert bir ağaçtan elde edilecek yuvarlak kürdan kalınlığında uzun bir âletle balığın belkemiğindeki iliği ayıklamalı. Hazırlanmış balık dilimlerini yıkayıp delikli bir kaba koymalı ve 5-6 saat suyunun süzülmesini beklemeli. Süzülen balıkları kalınca mutfak tuzuna buladıktan sonra bir emaye veya plastik kaba sıra sıra istif etmeli ve her sıranın üzerine örtecek kadar tuz serpmeli. İstif tamamlanınca üzerine yine tuz serpmeli. İstiflenmiş balıkların üstüne kaba uyabilecek temiz bir tahta kapağı ve kapağın da üzerine iyi yıkanmış bir taşı ağırlık olarak oturtmalı. Kaba taşın üç parmak üstüne çıkacak kadar su koymalı sonra kabın ağzını temiz bir bezle sıkıca bağlamalı. Üç gün geçince bezi açarak suyun yüzüne çıkmış olan yağ tabakasını bir tahta kaşıkla ve bir parça pamukla almalı ve bu işi her üç günde bir tekrarlamalı. Böylece hazırlanan lakerda muhafaza edildiği yer yeteri kadar serinse 15-2 ayda olur.
Lakerdanın olgunlaşması tadından ve renginden anlaşılır. Olmuş bir lakerda fazla tuz çekmez lezzetlidir pembe - beyaz renktedir gevşek değildir ve kolayca kesilir.
Çarşıda satılan lakerda ise daha çok palamut balığından ve uzun süre bekletilmeden yapıldığı içindir ki lezzet bakımından farklıdır rengini çabuk değiştirir ve pek dayanmaz.
Çarşı esnafı lakerdayı aynı biçimde hazırlarken balığın çabuk olgunlaşması için istif işlemine başlamadan önce dilimleri sıcak suya daldırır burada bir dakika kadar beklettikten sonra bir süre süzgeçte tutar. Kısmen haşlanmış olan balıklar iyice süzülünce esnaf bunu yukarıda anlatıldığı biçimde tuzla***** istifler. Böyle hazırlanan balıklar bir haftada tuzu çekip lakerda haline gelir.
Lakerda yapılacak balıkların kesilen kafalarını etli olduklarından atmamalı haşlayıp çorba yapmalı; kuyruk taraflarını da ızgara tava buğulama veya pilâki yapımında kullanmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
konserve, lekarda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Konserve Açacağı İcadı Ayışığı Merak Ettikleriniz 0 30 Mayıs 2024 08:59
Konserve Acı Sos mCx Soslar 0 28 Ekim 2019 20:48
Pratik Konserve Salçası mCx Soslar 0 28 Ekim 2019 20:03
Konserve delikanlıyı bozuyor! Sue Erkek Sağlığı 0 16 Temmuz 2012 21:42
Zeytinyağında Konserve YapraK Turşular 0 11 Ocak 2010 16:39