06 Mart 2009, 03:58 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | TurŞu YapıMı TURŞU YAPIMI [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ben turşu yapmasını babamdan öğrendim. Her sene eylül ayı gelince başlardı babam kavanozları dolaptan cıkarmaya. Hersene değişik değişik turşular denerdi. Ben bu sene çok turşu yapmamaya karar verdim. Özellikle ben domates soslu acı biber turşusunu cok seviyorum. Eşimde salatalık turşusunu sever. Gecen haftasonu bu turşuları yaptım. Insallah guzel olurlar. Geçen senelere kadar genelde tadına bakarak Bu sene olculu yaptim ki sizler acisindan kolay olsun. Gerci olcusune gore salamurasını hazırladım. Ama yinede tadına baktım: tamdı salamurasının tadı. TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur. Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez. Salamura hazırlanırken; %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır. Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir. %10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir. Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz. Sebze Seçerken; Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur. Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] alınTı.. | |
|
Etiketler |
tursu, turşu, yapimi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Karışık Turşu | Süslü | Turşular | 2 | 23 Aralık 2021 22:07 |
Evde Puf Nasıl Yapılır?, Resimli Puf Yapımı Anlatımı, Renkli Puf Yapımı | Violent | El Sanatları | 0 | 25 Eylül 2014 20:07 |
Turşu Sarma | Burce | Turşular | 0 | 23 Mayıs 2014 23:49 |
Turşu Kavurması | Dilara | Sebze Yemekleri | 1 | 01 Mayıs 2010 15:24 |
Turşu Yapımı Turşu Tarifleri | YapraK | Turşular | 0 | 28 Eylül 2009 16:53 |