05 Ocak 2010, 15:22 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Badem Yetiştiriciliği Badem Yetiştiriciliği - Badem Yetiştiriciliği Hakkında Genel Bilgiler BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Bademin anavatanı Çin ve Orta Asya'dır. Asya ile Avrupa arasındaki İpek yolunda bademin seyyahlar tarafından yendiği bilinmektedir. Seyyahlar bademi bu yol vası tasıyla Yunanistan, Türkiye ve Orta Doğuya getirilmişlerdir. Uzun yıllardır Akdeniz kıyılarında özellikle İspanya ve İtalya'da badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Botanik açıdan kiraz, erik ve şeftali ile aynı familyada yer almaktadır. Badem, kayısı ve şeftali gibi bazı meyve türleri binlerce yıl önce Türkiye'ye getiril miştir. Yıllarca sadece tohumla üretilmesinden dolayı, çok geniş bir çeşitliliğe sahip tir Bunun, yanı sıra diğer ülkelerden yurdumuza Teksas, Nonpareil gibi badem çeşit leri getirilmiş ve üretimi yapılmıştır. Türkiye'de Doğu Karadeniz'inkıyı bölgesiile çok yüksek yaylalar dışında her yöresinde badem yetiştirilmektedir. Badem yetiştiriciliği ülkemizde Ege Bölgesinde yoğunlaşmış olup, bunu Akdeniz, İç Anadolu ve Mar mara Bölgeleri izlemektedir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde Türkiye badem üretiminin üçte ikisi üretilmektedir. Badem yetiştiriciliği açısından en önemli bölge Ege Bölgesi, burada da Datça Yarımadasıdır. İKLİMBadem için, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir. Bununla beraber, odun kısmının kış soğuklarına dayanıklı olması nedeniyle, kış soğuklarının fazlaca olduğu yerlerde de yetişebilmektedir. Ağacının odun kısmı -20°C, -30°C'ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştirici liği yapılamaz. Kış dinlenme ihtiyacı diğer meyve ağaçlarına göre daha kısadır. +5°C' nin altında 90-400 saatlik bir soğuklama yeterlidir. Badem yetiştiriciliği için, ilkbahar başlangıcındaki durgun olmayan hava şartları bü yük önem taşır. İlkbaharda don olayları bakımından en kritik dönem çiçek ve körpe çağla dönemidir. Çiçeklenme zamanında -4°C, -5°C'ye dayanabilen çiçekler, körpe çağla döneminde -1°C, -O,5°C'lerde zarar görürler. Dona dayanım bakımından çeş itler arasında büyük farklar görülmektedir. TOPRAK Toprak istekleri bakımından seçiciliği fazla olmayan bir meyve türüdür. Hafif, derin, süzek ve alüvyal topraklarda iyi ürün verir. Bu gibi topraklarda kökler 3-5 m derine gider. AĞAÇ ÖZELLİKLERİ Ağaç : 6-8 m boylanır. Bazı hallerde ağaçların yüksekliği 12 m'ye kadar boylanabilir. Yıllık dallar üzerindeki tüm tomurcuklar aynı mevsimde büyür ve ikinci dallar meyda na gelmesi halinde ağaç yayvan olur. Badem ağaçları ortalama olarak 50 yıl kadar yaşarlar. 100 yaşma kadar yaşayan ağaçlara da rastlamak mümkündür. Kök : Kazık kök tipindedir. Saçak kök az olduğundan fidanlar yer değiştirme sırasın da çok kayıplar verirler. Yapraklar : Çeşitlere göre iri, orta iri ve küçüktür. Renk açık ve koyu yeşil arasında değişir. Yaprağın kenarları dişlidir. Tomurcuklar : Çiçek tomurcukları, farklı yaştaki dallarla bunlar üzerindeki 2-13 cm uzunluğundaki buket denilen kısa meyve dalcıklarında bulunur. TOPRAK HAZIRLIĞI Toprak öncelikle derin olarak sürülür. Kuvvetli topraklarda dikim aralığı 8-9 m, zayıf ve az derin topraklarda ise 5-6 m olmalıdır. Ayrıca yağış miktarı azaldıkça, dikim aralıklarını artırmak gerekir. Kurak koşullarda bademlik kurulması, yerinde çöğür yetiştirip aşılamak sureti ile yapılır. Çöğürler ancak 2-3 yıl sonra aşılanabilecek düzeye ulaşırlar. BAHÇE TESİSİ Yetiştiricilerimizin büyük bir kısmı bademi tohumla üretmektedir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi, badem de aşı ile üretilir. Badem için en çok uygulanan aşı yöntemi bir yaşlı çöğürler üzerine durgun göz aşısıdır. Ancak, Datça yöresinde çoğunlukla sürgün göz aşısı yapılmaktadır. Ayrıca kıraç yerlerde bahçeye çekirdek (tohum) ekerek yerinde aşı yapma yoluna gidilebilir. Kalem aşısı da badem üreticiliğinde kullanılabilir. Yarma aşıdan ziyade kabuk altına yapılan çoban aşısı tercih edilmelidir. Anaçlar Badem : Badem çöğürleri, kireçli ve kurak şartlar için idealdir. Şeftali : Bademe göre daha yüzeysel köklüdür ve daha kısa ömürlüdür. Erken meyveye yatar. Kireç oranı düşük yerlerde kullanılır. Nemotodlu yerlerde nemaquard anaç olarak kullanılmalıdır. Erik : Su tutan, kök çürüklüğü ile bulaşık topraklarda kullanılır. Ancak tüm çeşitlerle uyuşması iyi değildir. BAHÇELERİN KURULMASI Badem çabuk gelişen bir meyve türü olduğu için sık dikimden kaçınılmalıdır. Bahçelerde kare dikim tercih edilmelidir. Meyilli arazide ise çapraz (kontur) dikim yapılmalıdır. Ağaçlar dikimi takip eden yaz aylarında birkaç kez sulanmalıdır. Kışları soğuk geçmeyen bölgelerde fidan dikimi Ocak ayında yapılır. Soğuk bölgelerde ise Mart ayını beklemekte yarar vardır. Fidan çukurları 70-80 cm derinlik ve genişlikte olmalıdır. Dikilen aşılı fidanların aşı yerlerinin toprak içinde kalmamasına özen gösterilmelidir. Badem çiçekleri kendine uyuşmazdır. Bu nedenle t<ozlayıcı başka bir çeşit olmadan bahçe kurulması halinde y^a hiç ürün alınmaz veya çok az ürün alınabilir. Bu nedenle esas çeşit ile birlikte 8-10 ağaca bir adet o çeşidi tozlayabilen çeşidin dikilmesi gereklidir. MEYVE Sert kabuklu meyveler grubuna girer. Olgunlaşmış ve k:urutulmuş bademlerde dış yeşil kabuk kuru***** kendiliğinden sert kabuktan ayrılır. Bademler, kabuk özelliklerine göre 4'e ayrılır. l .El bademleri :El ile kolayca kırılırlar. 2-.Diş bademleri Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. iş ile kolay el ile zor kırılırlar. 3-Sert bademler: Çekiçle kolay, diş ile zor kırılırlar. 4.Taş bademleri: Kabuk ancak çekiçle kırılır. Önemli Badem Çeşitleri Nonpareil: Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çabuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur. Tozlayıcıları Ne plus Ultra ve Teksas çeşitleridir. Teksas: Kaliforniya'da (A.B.D.) yetiştiricilik açısından Nonpareil'dan sonra gelir. Ağacı çok kuvvetli, dış şartlara dayanıklı ve verimliliaği yüksektir. Kabuğu yumuşak, iç badem kalitesi ortadır. İç randımanı %45-50, çift badem oranı ise %15-30'dur. Tuono : İtalya orjinlidir. Geç çiçeklenir. En önemli özelliği kendine verimlidir. Mahsul verme durumu iyidir. İç randıman %40 civarındadır. İkiz badem oranı %15-30 civarındadır. Çok iri olan iç bademlerinin kalitesi oldukça iyidir. Ferragnes : Fransa orjinli bir çeşittir. Dallanma seyrektir. Çabuk meyveye yatar. Bol ve kararlı ürün verir. Kabuklar serttir. İç randıman %35-40 ‘dır. Çift badem oranı %2-3’ tür. Tozlayıcısı Cristomorto'dur. Ne plus ultra: Ağacı orta kuvvette, verimliliği orta ile yeterli arasındadır. Kabuğu yumuşak ve açık renkli olduğundan özellikle kabuklu olarak satış için tercih edilenbir bademdir. İç randımanı % 50-60, çift badem oranı ise % 15-30'dur. YILLIK BAKIM İŞLERİ Dikilen fidanların tepesi 70-80 cm'den vurulur. Dikimi müteakip yaz budaması mutla ka yapılmalıdır. Badem ağaçları genellikle modifiye lider veya goble şekillerine göre terbiye edilir ler. Sulama : Ülkemizde badem yetiştiriciliği kuru şartlarda yapılır. Ancak, sulandığı tak tirde verim 2-4 kat artmaktadır. Gübreleme : Badem bahçelerine her yıl azot takvi yesi yapılmalıdır. Uygulanacak olan azot, fosfor, potasyum ve diğer mikro element lerin miktarı ise yapılacak toprak ve yaprak analizi sonucunda en doğru şekilde belirlenir. Hasat : Meyveler iyice olgunlaştıktan ve dış kabuk kavladıktan sonra ha şata başlanmalıdır. Dış ülkelerde makine ile hasat da yapılmaktadır. ---------- Badem Yetiştiriciliği [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]badem nasıl yetişir - badem yetiştirmek Yetiştiriciliğinin kolay olması nedeniyle Badem son yıllarda oldukça rağbet edilen kabuklu bir meyve haline gelmiştir. N i çi n b a d e m y e t i ş t i r e l i m 1-Badem taşlı, çakıllı, bitki besin maddelerince zayıf topraklarda yetişebilir. 2-Susuzluğa, kuraklığa, kirece, ve alkali şartlara dayanıklıdır. 3-Yüksek sıcaklık ve neme dayanıklıdır. 4-Kanaatkar bir bitki olup verime kısa zamanda yatar. 5- İlkbaharda piyasaya en erken çıkan ve en yüksek fiyatla satılabilen bir meyvedir. (Çağla) Badem protein ve karbonhidratca zengin olup bol miktarda fosfor ve kalsiyum minarelleri içerir. Nispeten sıcak ve ılıman yerlerde geç çiçeklenen çeşitlerle kapama bahçe kurulduğunda üreticinin gelirinde ciddi artışlar meydana gelecektir. İ k l i m i s t e k l er i: Yazları uzun, sıcak ve kışları nispeten soğuk olmayan bölgelerde ekonomik olaraküretilebilir. Badem soğuklama ihtiyacı düşük olduğundan ilkbaharda erken çiçeklenir.Bu nedenleçiçeklenme zamanı ilkbaharın geç donlarına hassastır. Çiçek tomurcukları -2,-4 C'ye açmış çiçekler -1.5 C'de donar.Bitkinin odun dokusu -25 C'ye kadar dayanabilir.Çiçeklenme döneminde yağış ve sis döllenmeyi olumsuz etkiler.Badem meyvelerini olgunlaştırabilmesi için yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. T o p r a k i s t e k l e r i v e G ü b r e l e m e: Ağır , geçirimsiz,drenajı olmayan fakir topraklar uygun değildir.Derin, süzek, su tutmayan taşlı çakıllı topraklar badem için en uygun topraklardır.Gübreleme toprak tahlil sonuçlarına yapılmalıdır. Fosforlu ve potaslı gübreler taç izdüşümüne açılan banda, azotlu gübreler üstten serpme olarak taç izdüşümüne verilmelidir. A n a ç l a r ı: 1-Tohum anacı: Ençok kullanılan anaçtır. Fidan dip kurtlarına dayanıklıdır. 2-Erik anacı: Ağır topraklarda anaç olarak kullanılır. Bazı badem çeşitleriyle uyuşmaz 3-Şeftali-Nemaguard anacı:Nematodla bulaşık alanlarda kullanılır. Ancak ağaç ömrü kısadır. 4-Klon anaçlar: GF 677 Anacı yaygın olarak kulanılmaktadır.Bu anaca aşılı fidanlar kısa zamanda verime yatar.Verticillium ve Phypthora gibi toprak kökenli hastalıklara iyi dayanır. Ü r e t i m i Ö n e r i l e n Ç e ş i t l e r : Pazarda oldukça tutulan ve ilimiz için uygun görülen 2 önemli çeşidin özellikleri aşağıya çıkarılmıştır. 1-Non Pariel: Geç çiçeklenir, iç meyve ağırlığı 1.2 gr. Ikiz meyve oranı % 4 dür.İç randımanı % 63 olup Teksas çeşidi ile döllenir. 2-Teksas: Geç çiçeklenir, iç meyve ağırlığı 1.6 gr. Ikiz meyve oranı % 25 dir. İç randımanı % 50 dir. Non Pariel ile döllenir. B a d e m B a h ç e s i n d e U y g u l a n a c a k K ü l t ü r e l İ ş l e m l e r: Bahçe tesisi: Güneye bakan drenaji iyi eğimli yerler seçilmelidir. Kışı sert geçen yerlerde İlkbahar dikimi, Kışı yumuşak geçen yerlerde Sonbahar dikimi yapılmalıdır.Dikim mesafesi 6x6,6x7m olmalıdır. Sulama:Yıllık yağış 600mm.üstünde olan yerlerde sulamaya gerek yoktur.Yaz aylarında sulamanın büyük faydası vardır.En uygun sulama damla sulamadır. Budama:Şekil verme 2 yılda tamamlanmalıdır.Meyveler 1 ve 2 yıllık dallarda ve buket dallar üzerinde oluşur. Buna göre budama yapılmalıdır. Badem fazla sert bumayı sevmez. Çok önemli tavsiyeler: 1-Mutlaka geç çiçeklenen çeşitler tercih edilmelidir. 2-Badem çıplak köklü üretildiğinde saçak kök yapma eğilimi az olduğundan tüplü fidan dikimi tercih edilmelidir. 3-İyi bir meyve tutumu için her 5 dekar bahçeye 1 arı kovanı konulmalıdır. ÜRÜNÜNÜZ BOL VE BEREKETLİ OLSUN | |
|
Etiketler |
badem, yetistiriciligi, yetiştiriciliği |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Badem yağı kirpikleri uzatıyor mu, tatlı badem yağı kaş çıkarır mı? | Sarya | EylulFM Paylaşım | 0 | 14 Ağustos 2023 03:41 |
Badem - Badem ağacı | Lcia | A, B, C, Ç | 0 | 06 Eylül 2014 20:11 |
Badem ve Badem Yağı Maskesi | Zen | Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri | 0 | 28 Kasım 2012 13:28 |
Nar Yetiştiriciliği | Ruj | Bahçe Bakımı ve Çiçekler | 0 | 13 Aralık 2010 02:55 |
Badem | Gurkan | Fıkra | 8 | 07 Ocak 2008 10:58 |