IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2010, 15:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ravent - Ravent Nedir - Ravent Yetiştiriciliği




Ravent - Ravent Nedir - Ravent Yetiştiriciliği



Ravent Asya’dan veya Sibirya’dan diğer ülkeler yayılmış yaprak sapları yenen bir sebzedir. Ravent, Polyagonaceae familyasının Rheum cinsinin bir bitkisidir. Değişik varyeteleri vardır. R. rhabarbarum var Lotifolium Metzg. Yaprak sapı oldukça geniş ve oluklu Ravent’tir. Yaprakları geniş ve parçalıdır. Ana parçalar birbirinden oldukça uzaktadır. Diğer varyeteler R. rhabarbarum var Longifolium Metzg. ve R. rhabarbarum var crispatum’ dur.

Bu varyeteler, Viktoria, Suttons, Holsteiner, Blut, Paragon, Goliath gibi yeşil saplı ve kırmızı saplı etli yeşil çeşitleri meydana getirmiştir. Ravent uzun yıllık bir bitkidir. Toprak altında oluşan gövde yumrulardan meydana gelir. Bu yumrular sökülüp üretimde kullanılabileceği gibi, tohumlar ekilerek de elde edilebilir. Ravent, kökleri kalın ve etlidir. Bitkinin besin maddeleri kök içerisinde depo edilir. Her bir kök tek kök meydana getirebilir. Her kök 40-100 cm uzunlamasına veya derinliğine uzayabilir. Burada toprağın su durumu önemlidir. Esasında birkaç kökün uzamansı yeterli taban suyunu bulana kadar devam eder. Gövde ilk önce toprağın üst kısmında oluşur. Fakat Sonbahar’a doğru yavaş yavaş toprağın içine çekilir. Besin maddeleri toplanması ile gövde yumru şeklini alır. Bitki kışı yumru gövde ile geçirir. Yumru gövde, etli köklerle birlikte bir besin deposu organıdır. Devamlı yaprak ve kök oluşur. Ravent’in yenilen kısmı yaprak saplarıdır. Saplar 0.50-1.00 m uzunluktadır. Genelde olukludur. Oluk V şeklindedir. Yapraklar yuvarlak büyük ve bütün bir ayaya sahiptir. Çok az da olsa parçalı yapraklara rastlanabilir. Az da olsa parçalı yapraklara rastlanabilir. Yaprak ucu yuvarlak veya sivri kalp şeklindedir. Renk bazı çeşitlerde, aynı sapta olduğu gibi yeşilden şarap kırmızısına kadar değişir. Ravent bitkisi, dikilmesinden 2-3 yıl sonra çiçek açar. Bundan sonraki her yıl, çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında görülür. Bazı çeşitlerde çiçeklenme gecikir ve bu durum Haziran’a kadar kayabilir. Ravent tarımında geç çiçek açan çeşitler tercih edilir.Bir bitkide 1-10 arası çiçek olabilir. Genelde erdişi çiçeklere sahiptir. Bazı durumlarda cinsiyet organlarının dumura uğratılmasıyla tek cinsiyetli çiçeklere rastlanır. Böylece erdişi, erkek veya dişi çiçekler meydana gelir. Çiçek 3 adet yeşil kırmızı renkli çanak, 3 adet beyaz, yeşil beyaz renkli taç, 9 adet erkek organ ve ortada 3 karpelli bir dişi organdan ibarettir. Bazı çeşitlerde erkek organ sayısı dokuzun altına veya üstüne, dişi organ sayısı dörde çıkabilir.

Tohum ve Çimlenme Özellikleri

Tohumlar kanatlı ve kahverengi renktedir. Uzunlukları 6-10 mm, genişlikleri 5-7 mm’ dir. Tohumların çimlenme özelliği %90, saflığı %98, kullanma değeri %89’ dur. 1 gramında 35-60 adet tohum bulunur. Tohumlar 5 C’ den itibaren çimlenmeye başlar. Optimum sıcaklık 20-30 C’ dir. Tohum çimlenmeye 4.gün başlar ve 15.güne kadar devam eder. Çimlendirme denemeleri karanlıkta yapılmalıdır. Işık çimlenmeyi olumsuz etkiler. Tohum çimlenme gücünü 3-4 yıl korur.

İklim İstekleri

Ravent ılımlı iklim sebzesidir. Soğuklara dayanabilir. Sıcaklık 10-12 C olduğu zaman sürer sap ve yaprak oluşturur. En iyi gelişmeyi 18-20 C sıcaklıkta gösterir. 25 C üstündeki sıcaklıklar zararlıdır. Sap zayıflar, gevşek ve renksiz bir görünüm alır. 0 C altındaki sıcaklıklardan hemen zarar görmez. Önce büyür ve sonra donma başlar. Ani sıcaklık değişimleri tehlikelidir. Ravent, genellikle güneşli ve orta sıcaklıktaki nemli yerlerden hoşlanır. Işık rengi koyulaştırır. Güney yamaçlarda erkenciliğe yol açar. Bazı yapraklarda etiyolleşme istenir. Nem oranı %70 olmalıdır. Fazla nem yaprakta mantari çürüklük meydana getirir.

Toprak İstekleri

Ravent her çeşit toprakta yetişebilir. Ağır topraklarda ürün gecikir. Fakat birim alandan daha fazla ürün elde edilir. Ayrıca sapların kalitesi artar. Kumlu, kumlu-tınlı toprakları besin maddeleri verildiği taktirde yeterli ürün alınabilir.

Sulama

Ayrıca turfanda yetiştiricilik için bu topraklar çok elverişlidir. Toprakta taban suyu seviyesi 1-1.5 m nin altına olmalıdır.Toprak nemliliğine karşı hassastır. Taban suyunun yükselmesi ve uzun süre kök bölgesinde kalması, derhal köklerin ve toprak altı gövdenin çürümesine neden olur.

Gübreleme

Ravent kurulduğu ilk yıl çok iyi gübrelenmelidir. Özellikle kumlu ve ağır killi topraklarda dikimden önce bol ahır gübresi verilmelidir. 5-6 ton yanmış ahır gübresi 1 dekara atılır ve 30 cm derinliğinde toprağa karıştırılır. Ahır gübresiyle beraber dekara 15 kg Tomas-fosfat, 20 kg Potasyum-magnesi ve ayrıca 6 kg Amonsum-sülfat verilmelidir. Ahır ve Ticaret gübresinin fosfor ve potasyumlu olanları sonbaharda atılmalıdır. Ahır gübresi miktarı dekara 2-3 ton, fosforlu gübre dekara 5-10 kg, Potasyumlu gübre 10-15 kg ve Azotlu gübre 4-6 kg’ dır. Eğer ahır gübresi verilmiyorsa ticaret gübresi oranı bir miktar yükseltilir. Hasat sırasında dekara 5-6 kg daha fazla azotlu gübre kullanarak ocağın ertesi seneye kuvvetlendirilmesine çalışılır. Bu gübrelemeye her sene devam edilir.

Yetiştirme Tekniği

Ravent dikilecek yerlerde sonbaharda derin, bazen ocakların geldiği kısım 50-60 cm çapında işlenir. İlki işleme 2 bel derinliğinde krizma şeklinde yapılır. Bu sırada ahır ve ticaret gübresi verilir veya krizma bittikten sonra gübre atılır. Ve gübre toprağa karıştırılır. Toprak ne kadar derin işlenirse atılacak gübrenin miktarı da o kadar artar. Don olmayan yerlerde toprak işleme, ekim ve dikim kasım ayında yapılabilir. Eski raventlikler önceden kontrol edilmeli, kaliteli ve kuvvetli sürgünlerden ocak işaretlenmelidir. Dikim zamanı işaretlenen ocaklar kazılıp, ravent bitkisi çıkartılır. Biraz kök, 2-3 sap ve tomurcuk içeren birkaç parça ayrılır. Her parça çelik olarak kullanılır. Çelikler 0.250 kg ağırlıktadır. Islah edilmiş ve kontrol altında tutulan damızlıklardan alınan tohumlar iyi sonuç verir. Tohumdan elde edilen bitkilerin gelişme aktivitesi çeliklerden daha üstündür. Dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılır. Soğuk yerlerde ilkbaharda dikilmesi tercih edilir. Sonbaharda Ekim ayı en iyi dikim zamanıdır. İlkbahar dikimi Şubat ve Mart ayında yapılır. Ocakların sıra arası 1-2 m, sıra üzeri 0.8-1.5 m’ dir. Çukurlar 50-60 cm çapta ve 10-30 cm derinliğinde olmalıdır. Dekarda 600-1000 arası çelik kullanılır. Dikim insan gücü veya makinelerle yapılır. Dikim yaptıktan sonra üzeri 5-10 cm kalınlığında örtülür. Sürme başlaması ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılır. Yağmur suyunun toplanması için ocağın etrafını çukur yapmakta yarar vardır. Gerektiğinde ocaklar sulanır. Mayısta çiçek sürgünü görülürse, bu sürgünler dipten kesilerek, temizlenir. Çiçek sürgünü temizlenmesi her 15 günde bir yapılır. Dikimden sonra 1-2 sene hasat yapılmaz. 2-3. sene hasat devresidir. Ravent hasat devresinde çiçek sürgünü oluşmasına izin verilmez. Çiçek sürgünleri görülür görülmez kırılır. Birinci yıl birkaç çapa ve sulama yapılır. Sonbaharda sap ve yapraklar kurur. Tarla temizlenir ve sonbahar gübrelemesi yapılır. Ahır ve ticaret gübresi atılır. İlkbaharda sürgünler yeniden çıkar ve bu sırada azotlu gübre ocakların kenarına serpilir. 2-5 cm derinliğinde toprağa karıştırılır. Ocakta her hasatta 2/3 oranında sap daima bırakılmalıdır. Tohumla üretimde tohumlar ilkbaharda soğuk yastıklara sıra usulü ekilir. Bitkiler oluşunca seyreltme ve ot parçası yapılır. Ertesi yıl iyi kaliteli fidanlar sökülerek esas yerlerine dikilir. Dikim şekli ve bakım yukarıdaki gibidir..

Hasat ve Depolama

Sapların hasat edilmesinde, saplar kırılarak kopartılır ve hiçbir zaman bıçakla kesilmez. Kopartmanın rahatça yapılabilmesi için yan tarafa doğru çevrilir. Hasata, önce alt yapraklardan başlanır. Genelde saplar 20-25 cm uzunluğu ve 2-3 cm derinliği aldığı zaman hasat edilir. Bir haftada iki defadan fazla hasat yapılmaz. En fazla 2-4 yaprak kopartılır. En iyi hasat zamanı sabahtır. Yalnız bitkiler nemli olmamalıdır. Hasat Nisan ayında başlar ve Haziran ayı sonuna, en fazla temmuz ortasına kadar devam eder. Bir yıl uzun süre, örneğin Temmuz sonu veya Ağustos sonuna kadar hasat yapılırsa, o yıl iyi ürün alınır. 2-4 kg lık demetler halinde piyasaya arz edilir. Ravent muhafası yapılmadan direk olarak pazara gönderilir. Fakat araziden fazla ürün alındığı zaman normal kiler ve depolarda 5-10 C sıcaklıkta 5-7 gün, soğuk muhafazada 0-1 C’ de yüzde 70 nemde 2-4 hafta depolamak mümkündür.

Verim

İlk yıllar dekara 1500 kg, 5 yıldan sonra 4000-5000 kg ürün alınır. Turfanda tarımda 1750-2000 kg kg/hasat vardır. Hasatın %20 Nisan, %45 Mayıs, %20 Haziran ve %15 Temmuz ayında alınır. Fiyat Haziran 15 ten itibaren düşmeye başlar. En yüksek fiyat Nisan’ dadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
nedir, ravent, yetistiriciligi, yetiştiriciliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ravent Nedir? Bitkinin 5 Şaşırtıcı Faydası meLanie Alternatif Tıp 1 10 Mayıs 2024 12:19
Ravent Bitkisinin 5 Şaşırtıcı Faydası NurSima Alternatif Tıp 0 02 Ocak 2021 18:53
Rüyada Ravent Görmek Zen Rüya Tabirleri 0 01 Aralık 2012 21:44
Dut - Dut Nedir - Dut Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:44