IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2012, 14:19   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekonomiye Kadın Gücü’ne bir gecede 400 bin TL




Turkcell ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) hayata geçirdiği cepten kalkınma seferberliği kapsamında düzenlenen destek gecesinde, dar gelirli girişimci kadınlar için 400 bin TL ek kaynak toplandı. Bu örnek sosyal borçlanma modeliyle, Türkiye’de ilk defa mikrokredinin verilmesi ve tahsil edilmesi süreçlerine mobil teknolojileri entegre ederek kadınlara fon sağlanması ve 4 yılda 100 bin kadına ulaşılması amaçlanıyor.

Destek gecesinin onur konuğu Nobel Ödüllü Bangladeşli iktisatçı Muhammed Yunus: “2003 yılında Diyarbakır’da küçük bir program olarak başlayan mikrokredinin Turkcell’in desteği ve teknolojisiyle çok daha büyük bir yol katettiğini gördüm. 55 bin kadının hayatını nasıl değiştirdiğine şahit oldum. Sistem aynı ama teknolojinin gücü harika“ Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle başlattığı “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında, daha çok kadına mikrokredi sağlamak üzere anlamlı bir etkinliğe imza attı. İstanbul Conrad Otel’de iş, siyaset ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla düzenlenen özel destek gecesinin onur konuğu mikrokredi fikrinin öncüsü Nobel Ödüllü Bangladeşli iktisatçı Muhammed Yunus’tu.

Tek gecede 400 bin TL’lik ek kaynak
Geceye katılan iş dünyasının önde gelen isimlerinin katkılarıyla 400 bin TL ek kaynak toplandı. Tamamı Ekonomiye Kadın Gücü fon havuzuna aktarılacak olan 400 bin TL ile yaklaşık bin kadın daha işini kurarak hayallerine kavuşabilecek. Gecede Ekonomiye Kadın Gücü projesi sayesinde ihtiyaç duyduğu krediyi almaya hak kazanan ilk girişimci olan Reyhan Hanım’a da 2 bin TL’Lik sembolik çeki Muhammed Yunus tarafından takdim edildi.

Muhammed Yunus: Turkcell’in teknolojisiyle mikrokredi büyük yol katetti
Aynı zamanda Ekonomiye Kadın Gücü Projesi Danışma Kurulu Onursal Başkanı da olan Muhammed Yunus gecede yaptığı konuşmada, “Türkiye’de mikrokredi 2003 yılında Diyarbakır’da küçük bir proje olarak başladı. O zamandan bu yana Türkiye’ye birçok kez geldim ve her geldiğimde çok büyük yol alındığını ve mikrokredinin hayal dahi edilemeyecek derece büyüdüğünü gördüm. 55 bin kadının hayatını nasıl değiştirdiğine şahit oldum. Ancak bu kez Diyarbakır’da küçük bir program olarak başlayan mikrokredi sisteminin Turkcell’in desteği ve teknolojisiyle çok daha büyük bir yol kat ettiğini görüyoruz. Sistem aynı ama teknolojinin gücü harika“ dedi.

“Cep telefonu kadınların dönüşümünü sağladı”
Cep telefonlarının sadece bir konuşma aracı olmaktan çıkıp bütün toplumu değiştirdiğini vurgulayan Yunus şu örneği de verdi:
“Bangladeş’te 90’lı yıllarda köylerdeki kadınlara cep telefonu vermek üzere GrameenPhone’u kurduk. Herkes bunu çılgın bir fikir olarak gördü ve “Yoksul kadınlar kimi arayacak” diye küçümsedi. Amacımız kadınların birilerini araması değildi. Bu telefonları başkalarına kiralayarak para kazanmalarıydı. Lisans aldık, kadınlara kredi ile cep telefonu verdik. Herkes bu telefonları kiralamaya başladı. Bir anda o kadar ilgi gördü ki 500 bin telefoncu kadın ortaya çıktı. O kadar çok para kazandılar ki… Bu işten para kazanırken bu süreçte o köylü Bangladeşli kadınların dönüşümü de başlamış oldu, çünkü dış dünya ile iletişimleri başladı. Cep telefonundan başbakanı, içişleri bakanını, emniyet müdürünü, medyayı, yakınlarını aramayla başladılar. Telefonu başka amaçlar için de kullanmaya başladılar. Bir anda telefon Alaaddin’in sihirli lambasına döndü ve içinden her istediğinizi yapan dijital bir Cin çıktı.”

Sorunların çözümü için sosyal işletme modeli
Mikrofinans kadar sosyal işletme modelinin de önemli olduğuna dikkat çeken Muhammed Yunus; “Hepimizin bir sorunu çözme için kapasitesi var sadece bu kapasiteyi kullanmıyoruz. Eğer bir sorunun küçücük bir parçasını bile çözebilirsek bu dünyayı fethetmek kadar önemlidir. Bu nedenle çok dar kapsamlı da olsa bir ihtiyacı karşılama bir soruna çözüm bulmak için sosyal işletme modeli kullanılabilir. Örneğin biz Bangladeş’te çok yaygın olan kataraktan dolayı görme kaybıyla mücadele için kendi kendini döndürecek bir hastane kurduk. Parası olan 37 dolar verdi tedavi için, olmayan bir dolar, yarım dolar… Yani parası olmayanın masrafını olandan karşılamış olduk. Bu model öyle başarılı oldu ki peş peşe hastaneler açtık hepsi kendini döndürür hale geldi ve yılda 10 bin ameliyat kapasitesine ulaştık. Bu sosyal işletme ile kar amacı gütmeden yüzbinlerce kişiyi görme kaybına mahkûm olmaktan kurtardık.

Süreyya Ciliv: Daha iyi daha güvenli bir gelecek için kadınlarımızın yanındayız
Gecenin açılış konuşmasını yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de şunları kaydetti :
“Turkcell olarak, kadınlarımızın güçlenmesi ve yalnız olmadıklarını bilmeleri için çıktığımız yolda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Teknolojik altyapımızla, kadınlarımıza sağladığımız istihdamla, kadınlarımızı ekonomiye katmak için hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizle, Kardelen kızlarımıza verdiğimiz eğitim burslarıyla, girişimcilikle kısacası her alanda kadınlarımızın yanındayız. Kadının güçlenmesi, toplumda hak ettiği yerde olması için fırsat eşitliği çok önemli.. Bildiğiniz gibi kısa süre önce cepten kalkınma seferberliği başlattık. Hedefimiz, kadınlarımızın işini kurması, kalması, güçlenerek geleceğe güvenle bakmaları. Türkiye’deki 37 milyon kadının sadece 7 milyonu çalışıyor. Kadınlarımızın ekonomiye katkısını artırırsak Türkiye’nin büyümesini de ivmelendirmiş olacağız. Kadınlarımızın hayallerini gerçekleştirmek için n FON yazıp 5886’ya SMS göndermeniz yeterli. Bu seferberliğe destek olmak için bu gece bizleri, kadınlarımızı yalnız bırakmayan başta Muhammed Yunus olmak üzere tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum.

Akgül: Yoksulluğun olmadığı bir Türkiye mümkün
TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ise yaptığı konuşmada, “2003 yılında Diyarbakır’da 6 kişi ile başladık, bugün 65 ilde yaklaşık 55 bin kadına mikrokredi sistemimizle ulaşıyoruz. Ama hala milyonlarca kadınımız daha işini kurabilmek için maddi ihtiyaç içerisinde. Turkcell’le birlikte hayata geçirdiğimiz “Ekonomiye Kadın Gücü” bu manada müthiş bir itici güç oldu. Mikrokredi tahsilat sürecini NFC teknolojisiyle entegre ederek dünyada bu alanda bir ilke de imza attık. Turkcell teknolojisi ile mikrokredi alanında yepyeni bir çığır açtı. Turkcell’in Ekonomiye Kadın Gücü Projesi ve teknolojik altyapısıyla 2023 yılında Muhammed Yunus’un da benim de sizlerin de hayal ettiği yoksulluğun olmadığı ilk ülke olabiliriz. Bu mümkün, hayal değil. Turkcell’in desteğiyle tek kuruş kamu kaynağı kullanmadan Türkiye’yi kalkındırabiliriz.”

Ekonomiye Kadın Gücü Hakkında:
Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor. Turkcell ve TİSVA ‘nın ortaklaşa hayata geçirdiği bu cepten kalkınma seferberliği bir mobil operatör ile mikrofinans kuruluşunu bir araya getiren dünyanın ilk sosyal borçlanma projesi.
Bu örnek sosyal borçlanma modeliyle kadınlara ek maddi fon sağlanması ve 4 yılda 100 bin kadına ulaşılması amaçlanıyor. Ayrıca Türkiye’de ilk defa mikrokredinin verilmesi ve tahsil edilmesi süreçlerine mobil teknolojileri entegre ederek; TİSVA’nın saha operasyonlarında kredi verme ve tahsilat süreçlerinde nakit akışının azaltılarak elektronik paraya geçmesi; operasyon verimliliğinin artırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Projeye [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sitesi üzerinden istenildiği miktarda destek vermek mümkün. Dileyenler FON yazıp 5886’ya SMS göndererek proje havuzuna 5 TL bağış yapılabiliyor. (operatör farkı gözetmeksizin. 5886’ya gönderilen her SMS ve bilgilendirme mesajı ücretsiz)

Muhammed Yunus Hakkında
Muhammed Yunus mikrokredi kavramını bulan ve geliştiren bankacı ve ekonomi profesörüdür. Mikrokredi konusunda tüm dünyaya öncülük eden Grameen Bankası’nın da kurucusu olan Bangladeşli profesör, 2006 yılında sosyal ve ekonomik gelişim yönünde yaptığı katkılardan ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık bulundu. 2012’de Glascow Caledonian University’e rektör olarak atandı. Bunun dışında Birleşmiş Milletler Fonu’nda Yönetim Kurulu Üyesidir. 2008 yılında hazırlanan “Dünyanın ilk 100 Entellektüeli” listesinde 2. sırada yer alan Yunus, “Banker to the Poor” (Fakirlerin Bankacısı) kitabının da yazarıdır.
Mikrokredi serüvenine 70’li yıllarda kendi cebinden verdiği 27 dolar ile başlayan Muhammed Yunus bugün dünyanın pek çok ülkesinde milyonlarca kadına milyarlarca dolar mikrokredi sağlamaktadır

Yunus’un Ekonomiye Kadın Gücü projesinin Danışma Kurulu Onursal Başkanıdır.
Muhammed Yunus mikrokredi çalışmalarıyla sağlanan başarıdan sonra, şimdi de dünyadaki sosyal sorunların çözümü ve sürdürülebilir kaynaklar için “sosyal işletme”lerin yaygınlaşması konusunda önderlik yapıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
400, bin, bir, ekonomiye, gecede, gücü’ne, kadın, tl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadın ve Erkeğin Benzer Çekim Gücü N999 Ah Erkekler 0 20 Mart 2012 14:42
2B arazilerinin ekonomiye katkısı 100 milyar doları aşar Cemalizim Haber Arşivi 0 10 Nisan 2009 18:20
Bernanke: Mali kriz ekonomiye zarar veriyor Cemalizim Haber Arşivi 0 22 Ağustos 2008 22:47