IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ocak 2024, 03:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
NASA, 20 Milyar KM Uzaktaki Voyager’ı Biraz Daha Yaşatmaya Çalışıyor




NASA’nın Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları, uzayı keşfetmek için çıktıkları efsanevi yolculukta 46 yılı geride bıraktı. Tarihte en uzağa gitmiş insan yapımı nesneler olan bu araçların antika donanımları, 19 milyar kilometre uzaklıktan bile ayarlanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir güncelleme veya yazılım yamasıyla, Voyager 1’in göndermeye başladığı bozuk verilerin düzeltilmesi hedefleniyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Diğer bir güncelleme seti ise aracın iticilerinde kir birikmesini önlemeyi hedefliyor. Bu güncellemeler hep birlikte uzay aracını Dünya ile mümkün olduğu kadar uzun süre temas halinde tutmayı amaçlıyor. NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarında yürütülen görev projesinde çalışan bilim insanı Linda Spilker, “Uzay görevi bu kadar uzağa ulaşmışken, mühendislik takımı ilk defa karşılaştığımız birçok güçlükle karşı karşıya” diyor bir açıklamada. “Fakat yaratıcı çözümlerle çıkagelmeye devam ediyorlar.” Voyager 1’in antenini Dünya ile hizalı tutan yer kontrol birimi, 2022 yılının Mayıs ayında aracın duruş ve artikülasyon kontrol sisteminden (AACS) anlamsız veriler almaya başlamış. Durumu soruşturan araştırmacıların anladığı kadarıyla AACS’nin donanımı, mükemmel bir çalışma düzeninde değil. Fakat bilinmeyen sebeplerle AACS, telemetri verisini külüstür bir bilgisayar üzerinden yönlendiriyor ve bu bilgisayar veriyi bozuyor.

İlk olarak 20 Ekim’de Voyager 2’ye bir yazılım güncellemesi gönderen mühendisler, şimdi bir tanesini daha derlemişler. Fakat yapılan bu hata düzeltmesiyle, AACS’nin telemetri verisini neden başka yere yönlendirdiği öğrenilmeyecek. Bu gizem, Voyager 1 ile alakalı daha büyük bir soruna işaret ediyor olabilir. Yine de münehdisler, hazırlanan yamanın sorunu önlemesi gerektiğini düşünüyor; en azından, yazılımın Voyager 1’e giderken yaptığı 20 saatten uzun yolculuğu tamamlamasından sonra...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bundan ayrı olarak Voyager araçları, iticileri ateşleyerek antenlerini düzeltebiliyor. Fakat bir itici ne zaman ateşlense, yakıtı iticilere gönderen emme borularında bir kalıntı katmanı bırakıyor. Onlarca yıllık manevraların ardından kalıntı birikiyor. Mühendisler, yakında boruların tamamen tıkanabileceğinden endişe duyuyor.

Bu yüzden Eylül ve Ekim ayları boyunca mühendisler, uzay aracının daha fazla dönmesine izin vermeye başladı. Bu sayede araçların ateşlenme sıklığını azaltmayı hedefliyorlar. Eğer başarılı olursa, bu manevralar yakıtın en az beş yıl daha akmasını sağlayacak. NASA, Voyager programının tarihi keşfine en az beş yıl daha devam etmesini istiyor. Fakat evrende yaptıkları milyarlarca kilometrelik yolculuktan sonra neredeyse yarım yüzyılı geride bırakan bu ikili artık 1977’de oldukları gibi genç ve dinç birer teknoloji harikası değil. Tıpkı NASA’nın bir süre önce hem Voyager 1 hem Voyager 2’ye bir çift yazılım yaması ışınlaması gibi, bazı onarımların yapılması bekleniyor. Ancak geçtiğimiz haftanın başlarında NASA yeni bir sorunun saptandığını doğruladı. Bu sorun söylenene göre sadece Voyager 1’i etkilese de, mühendislik takımı rekor kıran bu girişimin biraz daha yaşaması için iş başında.


kaynak: popsci

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
NASA: James Webb mükemmel çalışıyor CyBeR Teknoloji Dünyasından Son Haberler 1 17 Mayıs 2022 13:20
NASA, Ay programına 93 milyar dolar harcayacak CyBeR Teknoloji Dünyasından Son Haberler 1 17 Kasım 2021 21:00
Mevlevi mutfağını 45 özel tarifle yaşatmaya çalışıyor Fragile Yaşam ve Detay 0 16 Ocak 2020 17:32
NASA: Ay'a Ayak Basmamız İçin 1,6 Milyar Dolar Gerekiyor BLueMooN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 15 Mayıs 2019 09:17
Biraz daha güleryüz, biraz daha empati! Sanem Sağlık Köşesi 0 05 Mayıs 2018 01:22