08 Nisan 2010, 22:14 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Meşhur Kastamonu Hoşbeyzade Çekme Helva SARAYLARDA HELVANIN YAPILIŞI- Ağdalanmış şeker halkası ve un bulunan büyük bir bakır tepsinin etrafında saraylarda özel yetiştirilmiş 5 usta tarafındandua okuduktan sonra yoğurma işlemine başlanırdı. Ustaların saatlerce kollarında uzatıp çekerek yaptıkları helvabir süre bekletildikten sonra tepsilere konularak hazır hale getirilirdi. Daha sonraölümdoğumdüğün gibi özel günlerde çekme helvası yapılarakdağıtılmaya başlandı. Bu gelenek halen Kastamonu’da devam etmektedir. -ÇEKME HELVANIN TARİFİ- Malzemeler: Kadayıflık özü olmayan unşekerbirinci sınıf yağ ve su. Yapılışı: Yemeklik margarin veya tereyağıorta büyüklükte bir kazanda eritilir. İçine un konulduktan sonrahafif ateşte un ile yağ ahşap kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Elde edilen adına meyane denen karışım daha sonra soğumaya bırakılır. Şeker ocağı hazırlanır. Erimiş şeker akide kıvamına gelince ocaktan alınır. Mermer soğutma taşına dökülür. Soğuyan şeker özel ağartma makinesinde savrularak ağartılır. Ağartılmış şekernormal sıcaklıktaki meyaneyle yan yana getirilir. Daha sonra özel yetiştirilmiş 5 usta tarafından ağartılmış şeker halka haline getirilir. Meyaneye bulunarakelden ele çekilip uzatılır. Uzatılan şeker beyaz lifler haline geldikten sonra mermer üstüne konulur ve küçük parçalara ayrılır. Tepsilere doldurularakpreslenir ve sıkıştırılır. Tepside kare yada baklava dilimleri şeklinde kesilip servise hazır hale getirilir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. HOŞBEYZADE GIDA ve ŞEKERLEME 2010 yılında faaliyetlerine başlayan firmamız ÇEKME HELVA başta olmak üzere REÇEL - LOKUM - AKİDE ŞEKERİ - MEVLİD ŞEKERİ üretimi yapmaktadır.Yaklaşık 10 personele istihdam sağlamaktayız. Günlük 2 tonluk kapasite ile hijyenik ortamda kaliteli ürünler üretmekteyiz. Türkiyenin çeşitli illerin de kendi araçlarımızla dağıtım yapmaktayız. ADRES Aktekke Mah. Safalan Cad. NO:24/A MERKEZ/KASTAMONU TEL: 0366 212 50 51 | |
|
Etiketler |
cekme, çekme helva tarifi, helva, hoşbeyzade, kastamonu, kastamonu çekme helva |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Antalya’nın Neleri Meşhur-Antalyanın Neyi Meşhur | Rwa | Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri | 0 | 15 Haziran 2019 17:36 |
Gümüşhanenin neleri meşhur - Gümüşhane nesi meşhur | PySSyCaT | Karadeniz Bölgesi | 0 | 09 Kasım 2014 23:01 |
Osmanlıda Helva sohbetleri- Helva sohbeti nedir? | Zen | Tarih | 0 | 15 Mayıs 2014 17:06 |
Adananın neyi meşhur, Adananın nesi meşhur | Violent | Akdeniz Bölgesi | 3 | 22 Kasım 2013 22:01 |
çekme helvası (kastamonu) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 20 Ocak 2011 08:24 |