IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2014, 22:34   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fetret Devri ya da Fasılal Saltanat​




Osmanlı devletinde Ankara savaşından sonra Yıldırım Beyazıt’ın şehzadeleri arasında çıkan taht kavgasının sürdüğü dönem(1402 – 1413)


Bayezit’in savaşı yitirmesi üzerine, Osmanlı devletinin Anadolu kesimindeki bazı toprakları eski beylerine geri veren Timur, Bursa yöresiyle Rumeli yakasını da yendiği padişahîn oğullarina verdi.

Ankara savaşından hemen sonra Çelebi Mehmet, valisi olduğu Amasya’ya çekilirken, kardeşi Süleyman Çelebi de Rumeli’ye geçti., Öteki iki şehzade Isa ile Musa’ya da Bursa ve Balıkesir’i yurtluk olarak veren Timur, Çelebi Mehmet ile Süleyman Çelebi’den yıllık vergi ve bağlılık güvencesi aldıktan sonra Türkistan’a dönünce, dört kardeş arasında amansız bir taht kavgası başladı. ,


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yıldırım Bayezit I (1389 – 1403)​
Timur’un buyruğuyla babası Bayezit I’in cenazesini Bursa’ya getirten Musa Çelebi, eski padişaha bağlı bazı komutanların bu nedenle çevresinde toplanmasından yararlanarak Karesi’de bulunan Isa Çelebi’nin üzerine yürüdü ve onu yenilgiye uğrattı. Bursa’da padişahlığını ilan eden Musa Çelebi daha sonra toparlanan Isa Çelebi’nin baskısı karışısında egemen olduğu topraklardan çekilerek Amasya’daki kardeşi Çelebi Mehmet’in yanına sığınmak zorunda kaldı. Çelebi Mehmet’in Anadolu’nun ikisi arasında bölüşülmesi önerisini büyük oğul olduğu gerekçesiyle geri çeviren Isa Çelebi, Bursa üzerine yürüyen kardeşi Çelebi Mehmet’e Ulubat yakınlarında yapılan savaşta yenildi (1404). Bunun üzerine Bizans’a sığınan Isa Çelebi, oradan da Süleyman Çelebi’nin denetimi altındaki Edirne’ye geçti. Böylece Çelebi Mehmet Bursa’da padişahlığını ilan etti ve adına para bastırdı.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Kardeşi Süleyman Çelebi’nin yanına kattığı birliklerle Bursa üzerine yürüyen Isa Çelebi, kent önlerinde ikinci kez yenilince, yanına sığınmak zorunda kaldığı, ancak toprak karşılığında Çelebi Mehmet ile anlasan Karamanoglu Mehmet Bey tarafından öldürüldü (1405).


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çelebi Mehmet​
Çelebi Mehmet’in Anadolu’da güçlenmeye başlamasını kendisi için tehlikeli sayan Süleyman Celebi, Edirne’den Bursa üzerine yürüyünce, bu büyük ordu karsısında Çelebi Mehmet hiç savaşmaksızın Amasya’ya çekildi. Ankara’yı ele geçiren Süleyman Çelebi, kardeşinin egemenlik alanını iyice daralttı. Ancak, bu zaferle yetinerek Bursa’ya çekilen Süleyman Çelebi, burada en zayıf yani olan safahata dalınca, Çelebi Mehmet üst üste birkaç akın düzenlediyse de deneyimli vezir Çandarli Ali Paşa’nın karşı koyması sonucu başarılı olamadı. Bu arada, boş durmayan Çelebi Mehmet, Süleyman Çelebi ile arası açılan Karamanoğlu ile anlaştı ve Anadolu’da yalnız kalmayı tasarladığından, kardeşi Musa Çelebi’yi bir ordunun başında Rumeli’ye gönderdi. Aydinoglu Cüneyt Bey’i yanına alan Süleyman Celebi, kardeşinin ordusunu yendiyse de Eflâk’a kaçan Musa Celebi, burada Eflak voyvodası ve Türk beylerinden yardım sağlayarak oluşturduğu kuvvetlerle Edirne’yi basıp Süleyman Çelebi’yi öldürttü (1410).

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Şehzade Süleyman Çelebi (1377 - 1410)​
Bu olaydan sonra padişahlığını ilan ederek Çelebi Mehmet'i de tanımadığını duyuran Musa Çelebi, kendisini desteklemekten kaçınan Bizans imparatoru Manuel’den öç almak için İstanbul’u kuşattı (1411). Bunun üzerine imparator tarafından Rumeli’ye geçmeye çağrılan Çelebi Mehmet yaklaşık 15 000 kişilik bir kuvvetin başında Bizans gemileriyle İstanbul boğazından karşıya geçirildi. Çatalca yakınlarındaki Incegiz’de yapılan savaşta Çelebi Mehmet yenik düşünce, İstanbul’a dönerek yine Bizans gemileriyle Anadolu’ya çekildi. Ertesi yıl yine yenilmesi üzerine zor durumda kalan Çelebi Mehmet, kardeşinin buyruğundaki bazı beylerin gizli çağrısıyla yeniden Rumeli’ye geçti. Vize yakınlarında yapılan ilk savaşta Musa Çelebi’nin ordusunun büyük bölümü Çelebi Mehmet’in saflarına geçti. Çamurlu Derbent’te yapılan ikinci savaşta kesin yenilgiye uğrayan Musa Çelebi, yaralı olarak kaçarken yakalandı ve öldürüldü (1413).


Böylece kardeşlerinin üstesinden gelerek taht kavgasını kazanan Çelebi Mehmet’in Mehmet I unvanıyla Osmanlı tahtına çıkması sonucu on bir yıl süren Fetret Devri sona erdi. Osmanlı devletinin güçsüz duruma düşmesine yol açan döneme son veren Çelebi Mehmet I (1413 – 1420), Türk birliğini yeniden sağlayarak devletin ikinci kurucusu oldu. Ancak, bu sonuçta Osmanlı devlet örgütünün sağlamlığı, kuruluşların başında bulunan kişilerin sarsılmaz siyasal ve yönetsel görüşler taşımaları, özellikle devlet kavramına duydukları büyük inanç da önemli rol oynadı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
da, devri, fasılal, fetret, saltanat​, ya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fetret Devri (1402–1413) Zen Tarih 0 12 Mayıs 2014 22:34
Fetret Devri Sonrasi Olaylar Zen Tarih 0 07 Mayıs 2014 21:31
”Fetret devri” sonrasi olaylari Ecrin Tarih 0 30 Nisan 2011 13:26
Fetret devri Ecrin Tarih 0 30 Nisan 2011 13:24
Fetret devri YapraK Tarih 0 13 Nisan 2009 18:41