IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2009, 15:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bakır Çağı




Bakır Taş Çağı veya Kalkolitik Çağ M.Ö. 5000-3000 arasında yaşanmış bir tarih öncesi dönemdir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de Bakır Çağı'ndan kalma bir bakır ocağı.


Dönem hakkında
Adını taşın yanısıra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kullanımından da alan Kalkolitik Çağ, kültür tarihinde ilk ön kent kültürlerinin başladığı dönem olarak bilinir. Yeni veriler, madenin ilk işlenmesinin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ın Çanak Çömleksiz evresinde başladığını ortaya koymuşsa da, kullanımının çeşitlenmesi ve yaygınlaşması bu dönemde gerçekleşmiştir. M.Ö. yaklaşık 5000-3000 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Çağ, İlk, Orta ve Son olmak üzere üç aşamada incelenir.
Gelişkin tarım ve hayvancılık, insanın sosyal yapısındaki değişimleri giderek çabuklaştırmıştır. Yöneticiler, din adamları, çeşitli zanaatçılar gibi farklı grupların yanısıra anıtsal mimari, savunma ve sulama sistemleri, uzak mesafe ticareti ile lüks/prestij maddelerinin ticareti gelişmiştir. Bu gelişim sonucu, Anadolu'da, söz konusu çağ yerleşme yerlerinin sayısının 852'ye ulaştığı görülür. Önemli merkezler arasında, batıdan doğuya, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (İzmir), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (İzmir), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Burdur), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Denizli), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Samsun), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Yozgat), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Adana), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Malatya), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Malatya), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Diyarbakır) sayılabilir.

Erken Kalkolitik

Geç Neolitik dönemde yaşanan yangınlardan sonra ileri üretici dönem denen Kalkolitik dönem başlamıştır. Bu dönemin en önemli özelliği taş aletlerin yanısıra bakırın da kullanılmaya başlamasıdır. İkinci belirgin özellik ise özgün bezemeli kaplardır. Kalkolitik Çağın ilk evresi olan Erken Kalkolitik’te nüfus artışıyla birlikte yerleşim yerlerinde de bir artış görülmektedir. Önemli yerleşim yerleri arasında Hacılar, Kuruçay, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Norşuntepe, Korucutepe,Kurban Höyük, Samsat ve Tilkitepe sayılabilir. tüm bu yerleşimlerin yanısıra Doğu Anadolu'da, günümüz Malatya şehrinin sınırları içersinde yer alan Aslantepe (Eski Malatya)yerel kalkolitik kültürlerin anlaşılması ve doğru algılanması için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Mezopotamyanın etkisi ile bölgede bir kentleşme sürecinin başladığı fikiri Aslantepe ve Hacınebi (Şanlıurfa)gibi kazılardan elde edilen buluntularla değişmiş. Anadolu yerli insanının da kendi içersinde bir şehirleşme sürecine girmiş olduğu anlaşılmıştır.

Geç Kalkolitik

İkinci evreyi oluşturan geç kalkolitik dönem kabaca M.Ö. 4. bine tarihlenir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu dönemde büyük olasılıkla Boğazlar üzerinden gelen göçlere sahne olmuştur. Buna bağlı olarak nüfus artmış ve yeni yerleşim yerleri ortaya çıkmıştır. Artık Anadolunun bütününde homojen bir kültürden söz etmek söz konusu değildir. Göçlerle gelen etkiler sonucu eski ince kap formlarının yanında onlardan tümüyle farklı, siyah zemin üzerine beyaz boya ile yapılmış çizgilerle bezenmiş yeni kap çeşitleri ortaya çıkmıştır. Daha önceki gerçekçi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] figürinlerinin aksine son derece soyut, fakat yine Anatanrıçayı ifade eden, mermerden yapılma [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaygınlaşmıştır. Küçük kutsal alanlardan başka ortak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bulunmamaktadır. Genel olarak sadece bebekler ev içlerine gömülmüştür. Yetişkinler ise yerleşim dışına gömülmektedir. Halk [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaşamını sürdürmekte, zaman zaman [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve balıkçılık da yapmaktadır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kullanımıyla ilgili olarak ticaret oldukça yaygınlaşmıştır.
İlk tekerlek kullanımı bu dönemde olmuştur. Yazının bulunması da bu döneme aittir. (Sümerler tarafından)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
bakir, bakır, Çağı, cagi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Cadı Görmek | Rüyada Cadı Görmenin Anlamları Sarya Rüya Tabirleri 0 21 Ekim 2021 19:55
Eski Bakır yeSa Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 10 Şubat 2020 23:11
Göz Bakır Sır Kitap Tanıtımları 0 10 Temmuz 2019 02:22
Bakır Amelia Kimya 0 16 Şubat 2014 22:13
Bakır Kazan Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 10 Kasım 2011 09:53