IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2012, 12:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sigmund Freud (1856-1938)





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



1856 yılında o tarihler itibarıyla Avusturya imparatorluğu içinde kalan ,bu günkü sınırlara bakılırsa Almanya’nın Çek cumhuriyeti ile olan güney sınırına çok yakın olan Freiberg isimli bir kasabada dar gelirli Yahudi bir ailenin sonradan sahip olacağı yedi çocuğundan ilki olarak doğdu..Babası Jacob,annesi Amelia ile ikinci evliliğini yaptığında kırk yaşındaydı ve halihazırda yün ticareti ile uğraşmaktaydı...Freud üç yaşındayken işleri bozulan baba Freud, Viyana'ya göç etmeye karar verdi. İki üvey ağabeyi aynı dönemde Manchester'a göç ettiler.Sigmund Freud dokuz yaşından itibaren "Gymnasium"da kendisine iyi bir yer edindi.Son altı yılın sınıf birincisi olan Freud üniversiteye gitmeye hazırlanırken kendisine seçeceği alan konusunda kararsızdı.Toplumsal ve kültürel meselelere yönelik bir ilgisi vardı ancak Goethe'nin olduğunu zannettiği "Doğa" isimli bir denemenin halka okunduğu bir toplantıya katılması onun doğabilimlerine yönelmesine yol açacaktı.

Yaşadığı yüzyılın genel özellikleri, Tıp Eğitimi , nişanlılık

.
1873 yılında tam onyedi yaşında iken tıp eğitimi almaya başladı.Üniversitenin ilk iki senesinde genel dersler alan ve bazı toplantılara katılan Freud üçüncü senesinde (1876) Ernest Brücke’nin yöneticiliğini yaptığı ----oloji enstitüsünde çalışmaya başladı. Helmholtz Tıp Okulu olarak bilinen bir ekolün önemli temsilcilerinden biri olan Brücke’nin organizmalardaki güçlerin de enerjinin korunumu ilkesine tabi oldukları ve devinimsel ya da gizil halde bulunan tüm bu güçlerin neticede itme ve çekme güçlerine indirgenebileceğine dair bilimsel addettiği görüşleri vardı.Bu ekol organizmanın işleyişinde hiçbir tanrısal, ruhsal gücün söz konusu olmadığı belirlenmeciliğe dayalı Darwin’ci görüşe de uygun, evrimsel bir yönelime sahipti.Bu bakış açısının Freud’un görüşlerini şekillendirdiği ve daha sonra psikanaliz üzerine yapacağı çalışmalarda bu ilkelere sadık kalacağı söylenir.

.

Freud’un fikirlerini geliştirmeye başladığı bu dönem aydınlanma rüzgarlarının kuvvetle estiği 19. yy son çeyreğine rastlar.Freud’un düşüncelerinin şekillendiği 19. yy’ın bilim ve düşün alanında karakteristik özelliklerini hatırlamakta fayda var.
  • 19. yy başlarında Lamarc’ın canlıların çevreye adapte olma mücadelesi esnasında geliştirdikleri kimi özelliklerin gelecek nesillerle aktarıldığı üzerine kurduğu ilk evrim kuramı ile açılmıştı (1809)
  • Darwin 1859’da doğal seçilim teorisini geliştirdiği “türlerin kökeni”ni, 1871’de ise insanın verimsel gelişimine dair spekülasyonlar içeren “insanoğlunun doğuşu”nu yayınlamıştı.
  • 1889 yılında Alman biyoloji profesörü August Weismann,,Lamarc’ın genel kabul gören heredite kuramını reddeden çalışması yayımlandı.Bu yeni görüş ile genetik aktarımın ancak üreme(eşey hücreleri) üzerinden olabileceğini ve Lamarck’ın iddia ettiği gibi soma (beden) hücrelerini ilgilendiren değişiklerin gelecek nesillere aktarılmasının söz konusu olmadığı orta kondu.
  • Yine 19. yy ikinci yarısı Nietzsche’nin batı metafizik geleneğinin geldiği son nokta itibarıyla tanrının ölümünü ilan ettiği “böyle buyurdu Zerdüşt” (1885) isimli eserinin yazıldığı dönemdir.Yine Nietzsche “güç istenci” isimli eseri ile de insanı harekete geçiren temel unsurun “güç elde etmek arzusu” olduğunu ileri sürmüştü.
  • Siyasal yönden ise 19. yy ikinci yarısı Avrupa’da pek çok ülkede gerçekleşen ulusalcı ve devrimci halk ayaklanmalarına tanık oldu.1848 yılı itibarıyla başlayan bu hareketler Avusturya-Macaristan,Almanya,İtalya ve Fransa’yı salladı.Bir yanda ekonomik yönden giderek palazlanan Avrupa burjuvazisinin emperyal devlet anlayışına ve aristokrasiye karşı kalkıştıkları ulusalcı hareket, diğer yandan Marx ve Engels’in “komünist manifestosu” ile bilinçlenen işçi sınıfının devrimci hareketi aydınlanma yüzyılının toplumsal-siyasal artalanını oluşturmaktaydı.
Görüldüğü üzere Freud’un düşüncelerinin şekillendiği dönem bir “keşifler ve devrimler” dönemiydi.Metafizik düşüncenin yerine biyolojik ve fizik güçler geçmekteydi.Devrim ve yenilik ruhu tüm Avrupa’nın üzerine sinmişti.

.

1882 senesinde daha sonra evleneceği Hamburglu ünlü bir yahudi ailenin kızı olan Martha Bernays ile nişanlandı. Aynı yıl üniversiteden mezun olan Freud ----oloji laboratuarında kalma arzusundan vazgeçmişti.Bu bölüm gerçekten ilgisini çekiyordu.Brucke'ye ise bir hoca olarak hayranlığı vardı.Ancak kariyer yapabilmesi için kadro olanakları uygun değildi ve her şeye rağmen devam etmesi halinde geçinmek için yeterli gelir sağlayamayacağını görüyordu.Bu yüzden istemeyerekde olsa ----oloji enstitüsünden ayrıldı ve Viyana devlet hastanesinde çalışmaya başladı.Üç sene boyunca cerrah,iç hastalıkları, dermatoloji, psikiyatri ve nöroloji servislerinde çalışarak klinik deneyim elde etti.

1885’de eski hocası Brucke’nin de yardımıyla "privatdozent" ünvanı ile üniversiteye dışarıdan nöropatoloji okutmanı olarak atandı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Kızı Anna Freud'un Psikanalize Katkıları Nedir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:39
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Kızı Anna Freud'da Geç Dönem Psikanaliz Nedir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:39
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Kızı Anna Freud'un Psikanaliz Düşüncesi Nedir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:39
Psikolojiye Giriş: Sigmund Freud'un Psikanalist Kızı Anna Freud Kimdir? Kalemzede Psikoloji 0 24 Mart 2024 15:16
Sigmund freud ve psikanaliz (1856-1939) Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 16 Ocak 2012 23:53