IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 24 Mayıs 2024, 15:24   #1
Çevrimdışı
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Harissa sos tarifi




Fas, Cezayir, Tunus, Suriye ve birçok Arap ülkesinde sevilerek tüketilen bir sos türüdür harissa. Hatta ta oralardan kalkıp gelip, ülkemizin Akdeniz bölgesindeki bazı yemeklerin de içine girmiştir. İsmi ''sıcak ve acı'' anlamına gelen ''har'' kelimesinden gelir. Ana malzemeleri de bu kelime kökünün anlamı tam anlamıyla karşılıyor diyebiliriz.

İçinde kırmızı biber, kimyon tohumu ve Frenk kimyonu mevcut. Frenk kimyonu, mide dostu olarak bilinen, ezilerek şifa niyetine tüketilen bir çeşit tohum aslında. Özellikle Orta Doğu ve Asya mutfağında birçok tarifte kullanılıyor. Harissa sosa tadını tuzunu veren en önemli baharatlardan da biri.

Harissa sosu; tüm et ve tavuk yemeklerinde, bazı balık etleriyle, makarna soslarıyla, sandviçlerinizde kullanabilirsiniz. Hatta ekmeğin üzerine sürüp sürüp afiyetle de yiyebilirsiniz.


Harissa Sos Tarifi İçin Malzemeler
2
adet
kapya biber
(ya da tatlı kırmızı biber)
5
adet
kurutulmuş chili biberi
1
yemek kaşığı
kimyon tohumu
5
adet
dövülmüş sarımsak
2
çay kaşığı
frenk kimyonu
1/3
su bardağı
domates salçası
1/3
su bardağı
biber salçası
1/2
su bardağı
zeytinyağı
2
çay kaşığı
karabiber
1
çay kaşığı
tuz

Harissa Sos Tarifi Nasıl Yapılır?
Kapya biberleri iyice yıkayın ve 200 derecede ısıtılmış fırında, ocakta ya da mangal üzerinde közleyin.
Közlenmiş biberlerin tohum ve sap kısımlarını çıkarın. Kabuklarını soyun ve minik parçalar halinde doğrayın.
Kurutulmuş biberleri bir kasenin içine alın ve sıcak suda yaklaşık 10 dakika kadar bekleterek yumuşamalarını sağlayın.
Biberlerini sudan çıkarın ve minik parçalar halinde doğrayın.
Baharatları bir tavanın içinde karıştırarak sote edin. Kokuları iyice ortaya çıktığında ateşten alın.
Baharatları rondonun içine alın ve toz haline gelene kadar çekin.
Üzerine kurutulmuş biberleri ilave edin ve iyice çekin.
Bu karışımın üzerine közlenmiş biber, domates ve biber salçası, dövülmüş sarımsakları da ekleyerek güzelce karıştırın.
Bu aşamada zeytinyağının 1/4'ünü içine ekleyin ve homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Ardından tuz ve zeytinyağının geriye kalanını ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tüm malzemeler bütünleştiğinde bir kavanozun içine alın ve afiyetle tüketin. Sosunuzu ağzı kapalı bir kavanozun içinde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.



alinti

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fas Usulü Sebzeli Et Yahnisi, Kuskus ve Harissa Sos İle Sarya Dünya Mutfakları 1 01 Ocak 2023 19:15
Harissa Soslu Deniz Tarağı,Yeşil Zeytin ve Peynir Salatası ile Sarya Deniz Ürünleri 0 19 Aralık 2022 18:22
Klasik Harissa Adrasteia Soslar 0 22 Ocak 2012 11:00
Közlenmiş Biberli Harissa Adrasteia Soslar 0 22 Ocak 2012 11:00
Acılı Harissa Ortadoğu Sosu YapraK Soslar 0 22 Mart 2009 18:06