Sağlık mülakatı olarakta tabir edilen, mülakatlara gittiğinizde size uygulanan ''ön sağlık'' taramasında aşağıda maddelenmiş olaylara dikkat edilmektedir. Herhangi bir ayrıntıya girmeden ve sağlıksal makina, hastane ortamı olmadan doktorlar tarafından bu aşamada kontrol yapılarak size onay verilir. Yine eleme yöntemi olan bu aşamada da aşağıda verilen hususlarda sıkıntınız yoksa herhangi bir sorun yaşamaz, rahatlıkla geçebilirsiniz. Aşağıdaki detaylı açıklamayı okuyunuz. Sorularınızı konu altından veya yeni konu açarak dile getirebilirsiniz.
Alıntı:
Ön Sağlık Aşaması:
1.Seyrek saçlar ve çok açık olmayan saçlar öğrenciliğe kabul edilir. Kelliği çok olanlar kabul edilmez. (Hamilton skalası)
2. Yüzde 5 metreden bakıldığında eşkâl belirleyici nitelikte olabilecek izi olanlar elenir.
3. Yarık damak ve yarık dudak mevcudiyeti veya ameliyatlı olanlar elenir.
4. Renk körlüğünün muayene edilmesi kısmi veya tam renk körlüğü var ise elenir.
5. Gözde göz kapağı düşüklüğü, şaşılık, irislerdeki renk farklılığı, göz kapağına ait ameliyat bulgusu ve benzeri durumları tespit edilenler elenir.
6. Kulakta eşkâl belirleyici ya da fonksiyon kaybına sebep olacak nitelikte şekil bozuklukları olanlar elenir.
7. Kekemelik ya da benzeri konuşma bozukluğu olanlar elenir.
8. 2) Eksiklikleri sabit protez ya da dental implant uygulaması ile rehabilite edilmemiş olgularda ise ön grup dışındaki 5 ten az diş eksiklikleri öğrenciliğe kabul edilir. 5 ve 5 ten fazla diş eksikleri kabul edilmez. Üçüncü büyük azı dişlerin yokluğu eksiklik olarak değerlendirilmez, Okluzyonda (Kapanış) ve fonksiyonda olmayan gömülü dişler ile tedavi edilmemiş mevcut diş kökleri eksik diş kabul edilir.
9. Boyunda tiroid ameliyatına bağlı iz varsa kişi elenir.
10. Solunum ya da dolaşım sistemine ait geçirilmiş ameliyat izi barlığında elenir.
11. Göğüs ya da sırtta kendi kendine zarar vermesi sonucu veya isim ya da şekil çizmek yoluyla oluşmuş izler olanlar elenir.
12. Göğüs kafesine ait gözle görülebilir ileri derecedeki şekil bozukluğu olanlar elenir.
13. Kambur olanlar elenir.
14. Her 2 kol, ön kol ve parmaklarda fonksiyon kaybı, şekil bozukluğu, kısmi ya da tüm uzuv kaybı, uzunluk kısalık olanlar elenir.
15. Kollarında ve ellerde kendi kendine zarar verme sonucu veya isim ya da şekil çizmek yoluyla oluşmuş izlerin ve tırnak yeme alışkanlığı olanlar elenir.
16. Yazlık üniforma giyildiğinde açıkta kalan yerlerde 5 metreden eşkâl belirleyici olduğu tespit edilen her türlü izi olanlar elenir.
17. Vücudunun herhangi bir yerinde cilt üstü veya altında metal cisim taşıyanlar elenir (piercing, çivi vs. materyal).
18. Her iki uyluk, diz, bacak, ayaklarda kendi kendine zarar verme sonucu isim ya da şekil çizmek sonucu oluşmuş izleri olanlar elenir.
19. Vücudun neresinde olursa olsun her türlü kalıcı dövme ve benzeri kalıcı uygulamaları olanlar elenir.
20. Tüm vücuda bakılarak cilde ait kronik ve ilerleyici hastalığı olanlar elenir. (psöryazis, vitiligo vb.)
21. Vücutta veya ellerde tremoru olanlar elenir.
Kuruldaki psikolog, doktor ve diğer üyeler, adayın mülakat sırasında verdiği cevapların, beden dilinin, mimik ve jestlerinin herhangi bir psikolojik-patolojik belirtisi olup olmadığının değerlendirilmesi, ileri tetkik gerektirmeyen basit muayene ile saptanıp, gözle görülebilen uzuvların fonksiyon kaybı, şekil bozukluğu, hastalık sekelleri, geçirilmiş ameliyat izleri ile ilgili bulguları tüm vücut üzerinde araştırılıp tespit edilmesi sorumluluğunu taşımaktadırlar.