IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2009, 12:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Güneşin zararlarından nasıl korunuruz?




Dermatolog Dr. Makbule Dündar güneş ışınlarının açık tenlileri, sarışın ve kızılları çok daha fazla etkilediğini söyledi. İşte güneşin zararlarından korunma yöntemleri.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının dünkü konuğu dermatoloji uzmanı Uzman Dr. Makbule Dündar oldu. Güneşin etkilerinden bahseden Makbule Dündar doğal yoldan bronzlaşmanın daha sağlıklı olduğunu anlattı. Beyaz tenli ve sarışınların günlük yaşamda dışarı çıkarken daha dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Dündar bu kişilerin güneşten çok daha fazla etkilenebileceğini belirtti. Dündar, Cilt kanseri, deri yaşlanması gibi sonuçları olan güneş ışınlarından korunma yöntemlerini de anlattı.
EDA: Güneşin etkileri nelerdir?
MAKBULE DÜNDAR:
Yaz geldi ve hepimiz yoğun olarak güneşe maruz kalıyoruz. Güneş aslında hepimiz için gerekli bir şey. Ama güneşe fazla maruz kalmak özellikle ciltte bir takım sorunlara yol açıyor. Bunlar güneş yanıkları olabildiği gibi zaman içinde ortaya çıkan cilt kanserine kadar varabilen kötü sonuçlara da sebep olabiliyor.
EDA: Güneşten alınan D vitamininin çok faydalı olduğunu söylüyoruz. Ama bir yandan güneş ışınlarının da zararlı olduğunu biliyoruz. Bu dengeyi nasıl kuracağız?
MAKBULE DÜNDAR:
Güneşe maruz kaldığımız saatler çok önemli. Cilt tipimiz çok önemli. Herkesin ten rengi farklıdır. Özellikle beyaz ciltler, kızıl kişiler, sarışınlar güneşe maruz kalırken çok dikkatli olmalı. Bu tarz kişilere günlük hayatlarında evden çıkarken özellikle yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanmalarını dahi önerebiliyoruz. Söz konusu olan sadece deniz kenarında denize maruz kalmak değil, araba kullanırken bile maruz kaldığımız güneş günümüzde çok zararlı olabiliyor. Evden çıkarken cilt tipimize uygun olan koruyucumuzu sürüp günlük yaşantımıza öyle devam etmeliyiz. Artık ozon tabakası da delindi. Güneşin zararlı etkilerine çok daha fazla maruz kalıyoruz. Güneşin ilk etkisi bronzlaşmaktır. Hafif olduğunda sağlıklı gibi oluyor ama bronzluk aslında çok sağlık belirtisi
değil.
EDA: Estetik açıdan hoş geliyor değil mi?
MAKBULE DÜNDAR:
Estetik olarak hoş görünüyor. Aslında bronzlaşma cildimizin savunma mekanizmasıdır, bu normal bir şey değil. Uzun süreli solaryum bronzluğu veya uzun süre güneşe maruz kalma olarak oluşan bronzluk yıllar içersinde cilt yaşlanmasına sebep oluyor.
EDA: Güneşten sadece krem sürerek mi korunabiliriz?
MAKBULE DÜNDAR:
Günümüz de güneş koruyucular çok önemli korunma faktörüdür. Yalnız güneş koruyucuları seçme de bunun faktörü önemli ve bizi hem UVA hem UVB tipi güneş ışınlarına karşı koruması gerekiyor. UVB normal bronzluğu sağlayan güneş ışığıdır. Bir de bronzluğa sebep olmayan ama yıllar içerisinde cildimizde hasar oluşturan UVA ışınları var. Özellikle orta derimizde bulunan kolajen bantlar var. Bu aslında cildimizi genç ve diri gösteren yapıdır ve UVA bunlara uzun vadede zarar veriyor. Bu durum da ileriki yıllarda erken cilt yaşlanmalarına, kırışıklıklara sebep oluyor.
EDA: Yani doğal yoldan bronzlaşmak gerekiyor değil mi?
MAKBULE DÜNDAR:
Doğal yoldan dengeli bronzlaşmak gerekiyor. Mesela biz öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmayı çok uygun görmüyoruz. Saat 11 ve 4 arasını çok önermiyoruz. Özellikle açık tenli kişiler ve çocuklar için bu durum geçerli. Zaten çocuklar için yüksek faktörlü ve alerji oluşturmayan özel mineral filtreli koruyucular var. Onlardan kullanmak gerekiyor.
EDA: Güneş alerjisi neden kaynaklanıyor?
MAKBULE DÜNDAR:
Güneş alerjisi son zamanlarda oldukça arttı. Herhalde bu güneşin zararlı ışınlarına daha fazla maruz kalmamızla ilgili bir durum. Güneş alerjisi daha çok ellerimizde, yüzümüzde oluyor. Aktif olarak güneşe maruz kaldığımız bölgelerde önce ufak kabartılar ve kaşıntı şeklinde kendini gösteriyor. Bu durum su toplamasına kadar varabiliyor. Zamanında önlem alınıp tedavi olunmazsa bu çok şiddetlenebiliyor. Daha sonra kişi hiç güneşe maruz kalamayacak hale gelebiliyor.
EDA: Beyaz tenliler ve sarışınlar bu konuda biraz daha fazla risk altında diyebilir miyiz?
MAKBULE DÜNDAR:
Evet onlar biraz daha fazla risk arlında. Ama yine esmerlerle de bu güneş alerjisini çok görüyoruz. Bu tip kişiler mutlaka güneş koruyucu kullanmalı. Belirtiler iyice ortaya çıktıktan sonra da mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmelidir.
EDA: Çocukları belli saatlerde güneşe çıkarmamak gerekiyor dedik. Peki, şapka kullanımı ya da giyim kullanımı olarak ne tarz kıyafetler öneriyorsunuz?
MAKBULE DÜNDAR:
Şapka kullanımı tabi ki önemlidir. Çocuk aktif olarak iki saatten fazla güneşe maruz kalacaksa güneş koruyucu kullanılmalı ve iki saatte birde bunun yenilenmesi çok önemli.
EDA: Güneş hasarları nasıl engelleniyor?
MAKBULE DÜNDAR:
Kronik olan rahatsızlıklar var ki bunu güneşe maruz kaldığımız an fark edemiyoruz. Bunlar daha çok UVA tipi güneş ışınlarının sebep olduğu, yılar sonra ortaya çıkabilecek olan hasarlardır. Cilt yaşlanması, cilt sarkması, kırışması ve lekelenmesi bunlara örnek olabilir. Vücutta oluşan lekelenmelere biz loko-melanoz diyoruz. Ne yazık ki bunların tedavisi yok. Güneş birde ciltte elastikiyet kaybına neden oluyor ve cilt aşağı doğru sarkıyor. Bir müddet sonra da kırışıklıklar ortaya çıkıyor.
EDA: Biz kendi kendimize kişisel bakım yapabilir miyiz?
MAKBULE DÜNDAR:
Evet kendi kendimizi kontrol edebiliriz. Cildimiz kuru mu, lekelenme var mı, cildimizin neye ihtiyacı var? bunları kendimiz kontrol ettikten sonra bir sorun hissediyorsak mutlaka bir cilt hekimine danışabiliriz.
EDA: Daha çok nelere dikkat etmeliyiz?
MAKBULE DÜNDAR:
Ciltte ki en önemli şey cilt kanserleridir. Benlerin muayenesi, kontrolü çok önemli. Benlerimizi kendi kendimize kontrol edebiliriz.
EDA: Şüpheli belirtileri var mı?
MAKBULE DÜNDAR:
Mesela koyu renkli benlerde renk değişikliği, benin gittikçe koyulaşması veya benin üzerinde açık lekelerin, ciltte soluklukların oluşması, benlerde kanama, aşırı büyüme, kaşıntı gibi durumlarda mutlaka bir dermatologun fikrini almak lazım. Çünkü benler üzerinden gelişen kötü bir cilt kanseri var. bunda da erken tanı çok önemli. Erken tanı koyduğunuz zaman kişinin hayatını kurtarıyorsunuz. Ama kanser cilt altında belli bir derinliğe inmişse ne yazık ki o kişilere çok yardımcı olamıyoruz. Bu nedenle benler gerçekten önemli bir konu.
EDA: Hangi periyotlar içinde kontrol edilmeli?
MAKBULE DÜNDAR:
Mesela kişinin vücudun da benler varsa önce bir dermatologa gitmesi gerekiyor. Bizim dermatoskobi dediğimiz özel bilgisayarlarla özel aletlerimiz var. Benlerin tek tek dijital ortamda fotoğrafını çekip bilgisayara aktarıyoruz. Bunların şüpheli olanlarını veya takip gerektirenlerini hastaya söylüyoruz.
EDA: Benlerin güneşle bir ilgisi var mı?
MAKBULE DÜNDAR:
Tabi ki var. Riskli benler var. Bunlar genelde genetiktir. Mesela kişinin vücudunda 100 tane ben olabilir. Aynı durum ailede de olabiliyor. Bu kişileri çok ciddi takip ediyoruz.
EDA: Bunlar için aile ben tablosu çıkarılıyor mu?
MAKBULE DÜNDAR: Evet çıkarılıyor. Biz bu kişileri ciddi olarak dijital ortamda takip ediyoruz. Bu sayede hastalarımıza bilgi verebiliyoruz.
EDA: Birinci dereceden yanıklar nelerdir? Saat kaça kadar güneşte durmalıyız?
MAKBULE DÜNDAR:
Eğer saat 11’e kadar dışarıda kalacaksak, düzgün de bir güneş koruyucu kullanıyorsak bir sorun yok. Ama 11’den sonra güneşe maruz kalmak kötü. Güneşte uzun süre de kalacaksak iki saatte bir koruyucumuzu sürmemiz çok önemli. Ne yazık ki deniz kenarında bir defa kullanmak yetmiyor. Bir kremi bir kere sürüp bütün gün güneşten korunmak çok olabilecek bir şey değil.
EDA: Güneş gözlükleri zararlı ışınları engellemede faydalı mı?
MAKBULE DÜNDAR:
Güneş gözlüklerinin de özel filtreleri var. Bunlar gözümüzü korumak açısından önemli. Bir de göz çevresindeki deriyi korumak için önemli. Çünkü göz çevremizde ki deri yüzümüzde ki en ince deridir. En fazla etkilenen, kırışma potansiyeli en yüksek olan bölge burasıdır. O yüzden krem ve güneş gözlüğüyle korunmak faydalıdır.
EDA: Cilt kuruluğu kırışıklıkları da daha çabuk ortaya çıkarabilir değil mi?
MAKBULE DÜNDAR:
Kuru ciltlerin en önemli sorunu erken kırışmasıdır. Yağlı ciltler de erken sarkıyor.
EDA: En büyük sıkıntıyı kimler yaşıyor?
MAKBULE DÜNDAR:
Hanımlar da beyler de sıkıntı yaşıyor ama en çok beyaz tenliler, sarışınlar ve kızıllar risk altında. O kişiler de cilt kanseri gelişme olasılığı biraz daha yüksek.
EDA: Güneş ve solaryumun neden olduğu deri kanseri türleri var mı?
MAKBULE DÜNDAR:
Deri kanserleri günümüzde oldukça önemli. Birçok deri kanseri var. En riskli olanı melanom dediğimiz özellikle benler üzerinden gelişen ya da ben olmadan da normal derinin üzerinden ortaya çıkabilen koyu renkli cilt kanseridir. Ölümcül olabilen bir kanser olduğundan erken tanı çok önemli. Bunu tetikleyen faktörde güneş ışığı veya solaryum. Özellikle riskli benleri olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksek. O yüzden benlerin tipinin tayinini yapıp güneşten korunmak, 6 ay ya da yılda bir dermatolog kontrolüne gitmek bu kanserden korunmak açısından çok önemli. Bir başka kanser türü daha var. Bu da normal yanık izlerinden, güneş yanıklarından gelişebilen bir kanser tipidir. Özellikle çok fazla güneşe maruz kalan burun, kulak gibi yerlerde görülür. Bunun tedavisi daha kolaydır. Tanısı konduktan sonra o bölgenin temizlenmesiyle %70 oranında başarılı tedaviler oluyor. Bunun uyarıcısı şudur: vücudumuzun herhangi bölgesinde kapanmayan yaralar varsa, 2-3 aydır kapanmayan bir yara varsa bunun altında bir sebep vardır. Önce kabuk gibi başlayabilir, zaman içinde yaraya dönüyor.
EDA: Bu yaraları egzamayla karıştırmamak gerekiyor değil mi?
MAKBULE DÜNDAR:
Bunlar zaten çok fazla karışabilecek şeyler değil. Bir dermatolog bunları çok iyi ayırt edebiliyor. Ama kişi bir şeyden şüpheleniyorsa fazla beklemeden mutlaka doktora başvurmalı.
EDA: Egzama nedir? Belirtileri nelerdir?
MAKBULE DÜNDAR
: Egzama aslında çok sık gördüğümüz bir cilt hastalığıdır. Birçok nedenden olabiliyor. Kuruluktan veya dış faktörlerden olabiliyor. Bazen su bile cildimizde egzamaya neden olabiliyor. Bir çeşit alerjik bir tablo. Egzamanın pek çok çeşidi var. Elimizde, vücudumuzda, yüzümüzde her yerimizde olabiliyor. Genellikle plak şeklinde veya para şeklinde kırmızı, üzerinde kabuklanmaların, soyulmaların olduğu lezyonlardır. Genellikle kaşıntılı oluyor ama bazen kaşıntı olmayabiliyor.
EDA: Egzamanın tedavisi var mı?
MAKBULE DÜNDAR:
Biz egzamayı çok kolay tedavi edebiliyoruz ama bu hastalığın tekrar etme olasılığı yüksektir. O faktörlere tekrar maruz kaldığımız zaman çok kolay tekrar ediyor.
EDA: Elleri korumak çok önemli değil mi?
MAKBULE DÜNDAR:
Evet bu çok önemli. Hem zaten estetik olarak da çok önemli. İnsanın yaşını ortaya çıkaran elleri ve yüzüdür. El cildinin hem güneşten korunması hem de düzgün bakım ürünlerinin kullanılması gerçekten önemlidir.
EDA: Ciltteki lekelerde yok edilebiliyor mu?
MAKBULE DÜNDAR:
Ciltteki koyu lekeleri güneş ışınları çok etkiliyor, hamilelikte çok etkiliyor. Hamilelik sırasında lekeleri bir takım hormonal faktörler çok etkiliyor. Bunun tedavisini yapıyoruz.
EDA: Bununla ilgili neler yapılabiliyor?
MAKBULE DÜNDAR:
Leke tedavisini yaz aylarında pek yapmamak gerekiyor. Özellikle sonbaharda yapmak gerekiyor. Aksi durumda hastalar çok daha kötü olarak geri geliyor.
EDA: Bronz bir cilde de tedavi yapabiliyor musunuz?
MAKBULE DÜNDAR:
Bronz ciltte bu şekilde leke tedavisi pek yapmamak gerekiyor. Değişik meyve asitleriyle yüzü soyuyoruz. Tabi bunun derecesini hekim ayarlıyor. Veya lekeleri lazerle soyabiliyoruz. Oldukça da başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Ama yine de korunmaya dikkat etmek gerekiyor. Tedaviyi olduktan sonra yazın yine korunmadan güneşe çıkarsanız lekeler aynen yeniden çıkabiliyor. Bu konuda dermatologa düzenli gitmekte fayda var.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
gunesin, güneşin, korunuruz, nasil, nasıl, zararlarindan, zararlarından


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mikroplardan Nasıl Korunuruz PySSyCaT Mikrobiyoloji 0 02 Kasım 2014 14:18
Güneşin Zararlarından En Çok Mavi Gözlüler Etkileniyor Elysian Sağlık Köşesi 0 26 Şubat 2014 18:02
Yıldırımdan nasıl korunuruz? Dilara Merak Ettikleriniz 0 26 Mart 2009 13:25
Kuş Gribinden Nasıl Korunuruz... yanki Sağlık Köşesi 9 12 Ocak 2006 20:27