IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2019, 16:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fibroid Tedavisi İçin Ameliyat Olmalı Mıyım?




Ameliyatı
Bu metin rahim miyomlarınızı nasıl tedavi edeceğinize karar vermenizle ilgili genel bir bakıştır. İster buradakilere katılın ister doktorunuz tavsiyelerine uyun, bu metin size yaptığınız tercihi anlamanızda muhtemelen yardımcı olacaktır.

Seçiminizi yaparken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurun.

Fibroid tedaviniz yaşam kalitenizi etkileyecek kadar sizi zorluyorsa ya da hamile kalmak istiyorsanız, ameliyat göz önünde tutulması gereken mantıklı bir tercihtir.
Menopoz dönemine yaklaşıyorsanız, bilin ki fibroidler menopozdan sonra kendi kendilerine kendi kendilerine iler. (Belirtilerin kısa süreli hafiflemesi için hormon tedavisi düşünebilirsiniz.)
Fibroidler için iki cerrahi tedavi vardır: Fibroidlerin rahimden kesilip alınması (miyomektomi) ve rahmin alınması (histerektomi).
Gelecekte çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, miyomektomi sizin sorunsuz bir hamilelik geçirme şansınızı artırabilir. Ama miyomektomi plesentayla ilgili sorunlara ya da sezaryen doğuma neden olabilir.
Histerektomi, fibroidler için kesin bir tedavidir. Histrerektomi sadece çocuk sahibi olma planınız yoksa, uzun dönemli fayda ve risklerini göze aldığınızda iyi bir seçenektir.
Miyomektomi ve histerektomi, kısa vadede kanamaya ve enfeksiyona yol açma gibi riskler taşır. Her iki cerrahi tedavi de doku zedelenmesine neden olabilir.
Histerektomi kalıcı kısırlığa neden olur.
Miyomektomi
Miyomektomi Nedir?

Miyomektomi, fibroidlerin rahimden alınmasıdır. Rahim tamir edilir ve yerinde bırakılır. Bu yöntem bazı kadınlarda hamileliği mümkün kılar. Miyomektomi, fibroid tedavisinden sonra sağlıklı bir hamilelik geçirme şansını artırabilir.

Faydaları: Miyomektomi fibroidlerden kaynaklanan adet kanamalarını ve karın ağrılarını azaltır. Bebek sahibi olma şansınızı artıran tek tedavi yöntemidir. Bazı araştırmalara göre fibroidi olan kadınlar arasında düşük riskini de azaltır. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Fibroidlerin Tekrarlaması: Histerektomi dışında bütün fibroid tedavilerinden sonra fibroidlerin tekrar oluşması mümkündür. Miyomektomi tedavisinden sonra kadınların %50’sinde fibroidler tekrar oluşur. Her seferinde daha fazla sayıda fibroid tekrar oluşur. Fibroidlerinizin nüksetme eğiliminde olup olmadığını doktorunuzla görüşün.

Riskleri: Fibroidlerin alınması için rahim duvarında kesik açılması sonrasında hamilelik olasılığını etkileyebilir. Bazen hamilelik sırasında plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılması (plasenta abruptio) ya da rahim duvarına çok sıkı yapışması (plasenta akreta) gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Doğum esnasında rahim normal işlevini yerine getiremeyebilir, bu nedenle sezaryen doğum mecburi olabilir.

Eğer sonrasında hamilelik için umut varsa, abdominal (karından) miyomektomi laparaskopik miyomektomiden daha güvenli olabilir. Laparoskopik miyomektomiden sonra hamileliğin güvenliğine ve rahmin açılmasına ilişkin bağımsız çalışmalar sınırlı sayıdadır.

Histerektomi
Histerektomi Nedir?

Histerektomi rahmin tamamen alınmasıdır. Aynı zamanda yumurtalık ve rahim tüpü de alınabilir. Histerektomi fibroid tedavisinde bilinen bir yöntemidir ama büyük bir ameliyat olduğundan son çare olarak uygulanır. Çocuk sahibi olma yetisine son verir ve uzun vadede bazı sorunlara yol açar. Ama birçok kadın histerektomiden sonra karın ağrısı, karın şişmesi ve fiziksel ve sosyal işlevlerinde iyileşme olduğunu bildirir.

Histerektomi düşünüyorsanız ve menopoz yaşına da yakın değilseniz (50 yaş civarı), doktorunuzla yumurtalığın da alınması sorununu konuşun. Uzmanlar, yumurtalıkları olan kadınlarla olmayan kadınlar kıyaslandığında, yumurtalığını muhafaza eden kadınların diğer kadınlara göre daha uzun yaşadıklarını (en az 65 yaşına kadar) tahmin ediyorlar. Bunun nedeni de yumurtalığı olan kadınların, kemikleri daha güçlü olduğundan daha az kalça çıkığı yaşaması ve daha az kalp hastalığı riski taşıması olabilir.

Yumurtalıkların alınmasından (ooferektomiden) sonra kemik incelmesinin önlenmesi için östrojen tamamlayıcı tedavi tavsiye edilir.

Fibroidlerin Yeniden Oluşması: Histerektomiden sonra fibroidler tekrar oluşmaz.

Faydaları: Fibroidler için histerektominin etkileri şunlardır:

Fibroidlerin tekrar oluşmasını engelleyen tek tedavi yöntemidir.
Fibroidlerden kaynaklanan ağrıları dindirir.
Düzensiz ve ağır vajinal kanamalardan kaynaklanan anemiyi düzeltir.
Doku zedelenmesinden kaynaklanan sorunların düzelmesini sağlar.
Fibroidlerin iç organlara baskı yapmasından kaynaklanıyorsa idrar sızıntısını önleyebilir.
Riskleri: Histerektomiden sonra birçok kadında yan etki olmaz. Ama histerektominin uzun vadede olumsuz etkileri şunlardır:

Karın bölgesinde doku zedelenmesi. Doku zedelenmesi iç organları etkileyerek karın ağrılarına yol açabilir.
Yumurtlamadaki azalma nedeniyle erken menopoz.
Vajina, mesane ve rektumu destekleyen karın kaslarında ve bağlarında zayıflık. Zayıflık mesane sarkması, makat sarkması ve idrar tutamama gibi bağırsak ve mesane sorunlarına neden olabilir. (60 yaş ve üzeri kadınlarda çok yaygındır.) Egzersiz kasların ve bağların güçlenmesine yardımcı olabilir. Bazı kadınlar ek ameliyat gibi başka tedavilere de ihtiyaç duyabilir.
İdrara çıkmada zorluk: Bu da lenf bezleri, yumurtalık ve rahmi destekleyen yapıların alınmasından (fibroid tedavisi için normalde yapılmayan radikal histerektomi) sonra yaygın olarak görülür.
Ameliyattan önce var olan karın ağrısı histerektomiyle geçmeyebilir.
Riskleri
Ameliyatın Genel Riskleri Nelerdir?

Birçok kadında rahim fibroidlerinin tedavisi için gerçekleştirilen histerektomi ve miyomektomiden sonra komplikasyon görülmez.

Ateş: Herhangi bir ameliyattan sonra önemsiz derecede ateş görülür.
Nadiren rastlanan komplikasyonlar şunlardır:
Enfeksiyon
Bacaklarda veya akciğerlerde kan pıhtılaşması
Doku zedelenmesi
Mesane veya bağırsak gibi organlarda yaralanma
Ameliyat bölgesinde kan toplanması
Devam eden ağır kanama: Histerektomiden sonra 4-6 hafta içinde vajinada kanama beklenebilir. Ancak kanamanın ağırlaşması durumunda doktorunuzla konuşun.
Kan naklini gerektirecek kadar ağır kan kaybı
Kalp sorunları
Nefes alma sorunları



Fibroidlerin tedavisi için başka bir yöntem tercih edebilirsiniz.
Hamilelik planınız varsa, fibroidlerden kurtulmak için miyomektomiyi tercih etmelisiniz.
Hamilelik planınız yoksa rahmi korumak için miyomektomiyi tercih edebilir ya da rahmin tamamen alınacağı histerektomiyi tercih edebilirsiniz.
Ameliyat olma kararı kişisel hisleriniz, tercihleriniz ve tıbbi durumunuza bağlıdır.

Karar Verme
Fibroid Tedavisi İçin Ameliyata Karar Verme


Aşağıdaki durumlarda fibroid tedavisi için ameliyat doğru bir seçenektir.

Ağır rahim kanamalarının ve/veya hastalığının doğum kontrol hapları ya da steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlarla yapılan tedaviye rağmen birkaç ay devam etmesi durumunda
Rahmin fibroidler nedeniyle zarar görmesi ve tekrarlayan düşükler yapmanız ya da hamile kalmada zorlanız durumunda (sadece miyomektomi)
Fibroid ağrılarınız ya da yaşam kalitenizi etkileyecek derecede basınç olması durumunda
Bir fibroidin mesane, idrar yolu ya da bağırsağa baskı yapması nedeniyle idrar veya bağırsak sorununuz olması durumunda
Hamile kalmaya çalıştınız halde fibroidlerin engel olması durumunda (sadece miyomektomi)
Menopozun üzerinden çok fazla yıl geçmiş olmana rağmen fibroidler kendi kendilerine oluştuklarında
Çocuk sahibi olma dönemini tamamlamışsanız ve fibroidlerinizin tedavisinde artık ilaç kullanmak istemiyorsanız (sadece histerektomi)
Belirtilerinizin ameliyatın her türlü riskini ve vereceği muhtemel her türlü rahatsızlığı göze alacak kadar şiddetli olması durumunda
Kanser olasılığı durumunda. Fibroidlerin hızlı bir şekilde çoğalması ya da menopozdan sonra ortaya çıkması endişe vericidir.

Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
kadin sagligi, saglik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cleveland Cavaliers'ta Kevin Love Ameliyat Olduğu İçin 4-6 Ay Yok! Kalemzede Basketbol 0 30 Nisan 2015 12:59
Hepatit B ve aşı olmalı mıyım PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 23 Ekim 2014 13:58
Miyom (Fibroid) PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2014 10:30
Ameliyat Sonrası Morluk ve Şişlikler İçin Hiloterapi Tedavisi Liaaa Sağlık Köşesi 0 01 Mart 2012 12:59
MYOM (fibroid) Sim Kadın Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 11:51