IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2019, 22:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Miyomlar ve infertilite




Miyomlar ve infertilite


Yapılan bir çalışmada doğurganlık çağlarındaki kadınlarda miyomlara neredeyse %70lerde bir sıklıkla rastlandığı bildirilmiştir. Bu kadınların birçoğunda miyomlar doğurganlık ile ilgili bir soruna yol açmazken bir bölümünde ise infertilite, kötü gebelik öyküsü ya da anne rahminde gebelik kaybından sorumlu tutulmaktadır. Burada özellikle bahsedilen bir bölümü ya da tümüyle gebeliğin yerleşeceği rahim içi boşluğunu dolduran ve tıpta “submüköz” olarak adlandırılan miyomlardır. Rahim içi ile bağlantısı olmayan duvar içi ya da dış yerleşimli miyomlar konu dışıdır. İnfertilite dışında ,hastada yapacakları adet zamanı aşırı ,pıhtılı veya ağrılı vaginal kanama ile genelde kendilerini göstereceklerdir. Ultrasonografi, HSG veya SIS şeklindeki rahim filmi ya da histeroskopi ile görüntülenebilir.

Miyomların gebelik ile etkileşimleri için birçok hipotez ileri sürülmüştür; bunlar rahim içi dokusunun kan akımının bozulması, lokal olarak salınmasına neden oldukları maddeler nedeniyle embryo yerleşiminin olumsuz etkilenmesi, ve yine doğal rahim kasılmalarının bozularak embryo ve döl hücrelerinin rahim içindeki yer değişimlerinin olumsuz yönde etkilenmesidir.

Ancak yine bilinmelidir ki miyomların tek başlarına infertilite sebebi olmaları oldukça nadirdir; şöyle ki diğer bütün nedenler elendiğinde kalan hastaların ancak %1-2sinde miyom neden olarak bulunabilir.

Bu rahim içine bağlantılı miyomların tedavisi ise histeroskopi ile nadiren ise karından laparoskopi ya da açık ameliyat ile cerrahi ile olacaktır. Ya da bazan radyolojik olarak o miyomun besleyici damarının kapatılması ya da MR-ultrasonografi önderliğinde tahrip etme de olabilir.

Yine ilaçlarla miyom boyutları küçültülebilir ve belirtiler azaltılabilir, anacak genelde tedavi kesilince eski haline dönmektedir. Bir de doğurganlık istemeyenlerde hormonlu spiral ile kanama şikayeti azaltılabilir.

Son bilgi olarak gerçekten cerrahi girişimin gerekli olduğu miyom problemi göreceli olarak az olup hastaların cerrahi önerilerini birkaç kez düşünmelerini ve mutlaka başka bir görüş daha almalarını öneririm. Çünkü gereksiz ameliyatlar dışında burada konu etmediğimiz ameliyat komplikasyonları da göz önüne almaları gereken diğer bir durum olacaktır.


Op. Dr. Ali Enver KURT
Kadın Hastalıkları ve Doğum , Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
myom, ınfertılıte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tüp bebek, infertilite, azospermi, pco, endometriozis,çikolata kisti Chen Kadın Sağlığı 0 08 Temmuz 2019 22:39
Her 4 kadından biri bu sorunu yaşıyor! Miyomlar için tehlike çanları ne zaman çalıyor? Sanem Sağlık Köşesi 0 13 Aralık 2018 15:40