IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2018, 01:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
‘Türkiye'de bilimsel araştırma yapılmıyor’




Türkiye’deki bilim insanlarının bağımsız araştırma yapamadıklarını belirten Prof. Dr. Gökhan Demir, 'Devlet yatırım yapmalı, bağımsız kurumlar oluşturmalı' dedi.
Antalya'da yapılan 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Gökhan Demir, kongredeki en önemli tartışma konularından birinin; geçtiğimiz aylarda Sapanca’da yapılan Strateji Arama Toplantısındaki saptamalar olduğunu söyledi. Demir, bu toplantıya katılan yaklaşık 100 onkoloğun; onkolojinin dünyadaki ve Türkiye’deki durumu, gelecekte nasıl olacağı, bağımsız-bilimsel araştırma yapılamamasının nedenleri, onkologların sorunları ve geliştirilecek politikalar gibi konulara kafa yorduğunu belirtti.


Sapanca toplantısından çıkan sonuçlar bir kitapçık haline getirildi. Kitapçığa göre, kanser hastalarının umudu olan onkoloji uzmanları da birçok mesleki sorun yaşıyor.

“Ama en önemlisi aşırı iş yükü altında ezilmeleri, çünkü Türkiye’de çok az onkolog var” diyen Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gökhan Demir’in söylediklerine göre, sayıları az olan onkologların dağılımında da eşitsizlik söz konusu. Daha çok büyük şehirlerde yoğunlaşmış durumdalar ve küçük şehirlerdeki onkologların üzerindeki baskı daha fazla.

'ONKOLJİK HİZMETLER GİDEREK DAHA FAZLA TİCARİLEŞİYOR'

Onkologların bağımsız bilimsel çalışma yapamamaktan duyduğu rahatsızlığa vurgu yapan Prof. Demir, artık bağımsız araştırmacılar tarafından planlanan ve başlatılan klinik çalışmalar dizayn etmenin neredeyse mümkün olmadığını söyledi: "Onkologların; yeterli derecede özgür ve rahat ortamlarda çalışamama, ilaç sektörünün gücünün giderek artması ve tüm dünyada tekelleşmesi, araştıma inisiyatifininin tamamiyle ilaç sektörünün eline geçmesi, onkolojik hizmetlerin gittikçe ticarileşmesi gibi konularda yakınmaları var. Sadece ilaç endüstrisinin onayladığ ve desteklediği alanlarda klinik çalışma yapılabiliyor, çünkü araştırma maliyetleri çok yüksek. Bütün dünyada buna benzer sorunlar var ama yine de bazı bağımsız araştırma birimleri kendi bütçelerini oluşturmuş durumda. Hiç olmazsa belli oranda bağımsız çalışma yapabiliyorlar ama Türkiye'de bunu yapmak hemen hemen imkansız. Bilimsel bilginin oluşmasını ilaç endüstrisi yönetiyor, bu da doktorlar üzerinde indirekt bir baskı oluşturuyor."

'HEM DEVLETE HEM TOPLUMA İŞ DÜŞÜYOR'

Prof. Demir, Türkiye'de bağımsız ve bilimsel çalışmaların önünü açmak için devletin olaya el atması gerektiği görüşünde. Bir diğer önemli engelin de Türk halkındaki klinik araştırma algısı olduğunu vurgulayan Demir'in çözüme yönelik değerlendirmesi şöyle: "Birincisi devletin AR-GE'ye yatırım yapması, kişisel araştırmalara destek olması, bağımsız ve bilimsel araştırma yapan kurumların oluşturulması gerekiyor. Çünkü yüksek araştırma maliyetlerinin bağımsız kurumlar tarafından karşılanması için devlet desteği şart. İkincisi Türk halkının klinik araştırmaya bakışı. Biz hala bu olayı 'kobay veya denek' olarak görüyoruz ama tıbbın ilerleyebilmesi için klinik çalışma mutlaka yapılmalı. Yurtdışında çok sayıda hasta, klinik araştırmalara gönüllü olarak katılıyor. Türkiye'de bu konudaki çekince ve korkunun giderilmesi, klinik araştırmaya karşı toplumun daha duyarlı, açık ve istekli olması sağlanmalı" ifadesini kullandı.

'TIBBİ ONKOLOGLAR TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR'

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise 129 tıbbi onkolog ile yapılan anket sonucuna değindi, kanserle uğraşan hekimlerin problemlerinden birinin de tükenmişlik sendomu olduğunu ve bu sendromun genç doktorlarda, kadınlarda, sadece hizmet sektöründe çalışanlarda ve iş doyumu olmayan hekimlerde daha sık görüldüğünü aktardı.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
araştırma, kanser, onkoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şaşırtan Bilimsel Araştırma: Küfür Eden Kişiler Daha Güvenilir Sır Bilim Dünyasından Son Haberler 3 05 Şubat 2018 15:51
Türkiye'nin İlk Yerli Araştırma Gemisi Sinop'ta Lost Bilim Dünyasından Son Haberler 0 20 Mayıs 2012 17:07
Çin, yeni bilimsel araştırma gemisini deniyor! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 04 Aralık 2011 11:26
Gerçek VAMPİRLER, hikaye değil bilimsel araştırma Ezgi Esrarengiz Olaylar 0 02 Aralık 2011 16:41
Türkiye'de Kaç Araştırma Hastanesi Var? Kralice Sağlık Köşesi 0 05 Aralık 2008 15:42