27 Nisan 2018, 15:00 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Tok Tutan Gıdaların Başında Ceviz Geliyor! California Walnut Commission tarafından 9 Mart 2016 tarihinde Gymstop Florya Flyinn’de Dilara Koçak ile Ceviz Sohbeti etkinliği gerçekleştirildi. Spor yapanların sağlıklı beslenmesi üzerine bilgiler veren Uzman Diyetisyen Dilara Koçak “Cevizin içindeki yağlar midede daha uzun süre kaldığı için emilim açısından baktığınızda tokluk hissini uzatıyor” dedi.. Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi ceviz Önemli miktarda omega-3 yağ asidi içeren tek sert kabuklu yemişin ceviz olduğunu vurgulayan Dilara Koçak, ceviz tüketiminin özellikle spor yapanlar için sağlıklı beslenmede büyük etkisi olduğunu belirti. Bununla birlikte özellikle çocuklarda ceviz tüketmenin bilişsel zeka gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Sağlık ve kilo kontrolü üzerine farklı birçok faydasıyla bilinen cevizin fonksiyonel bir gıda olduğunu vurgulayan Dilara Koçak ve Gymstop spor eğitmenleri, katılımcılarla ceviz tüketmenin insan sağlığı için oluşturduğu 10 önemli noktayı paylaştılar; Ceviz, Omega 3 (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir. (PAN 2012) Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır. (Estruch, 2014) Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. (Robbins, 2012) Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. (Vinson, 2012) Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır. (Katz, 2012) Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir. (Wu, 2013) Yüksek miktarda ceviz tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir. (pan 2013) Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir. (O’brien, 2014) Cevizin, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı ortaya koyulmuştur. (Kris-etherton, 2014) alıntı | |
|
Etiketler |
ceviz, cevizin faydaları, tok tutan gıdalar |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Tok tutan gıdaların başında ceviz var | Ebru | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 1 | 05 Nisan 2016 22:40 |
Gıdaların Sırrı Renginde | Ralph | Alternatif Tıp | 0 | 15 Kasım 2015 13:48 |
Gıdaların Sırrı Renginde | PySSyCaT | Sağlık Köşesi | 0 | 08 Kasım 2014 19:55 |
Ceviz ve Ceviz Suyunun Faydaları | Ecrin | Alternatif Tıp | 0 | 24 Ekim 2014 23:35 |
Kolanın Zararları Başında Kemik Eritmesi Geliyor | Sevda | Sağlık Köşesi | 0 | 04 Temmuz 2012 04:35 |