01 Mart 2018, 12:40 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Canan Karatay: Kaya tuzu normal tuzdan farksız Türk Kardiyoloji Derneği’nin raporuna göre kaya tuzu normal tuz çeşitlerinden neredeyse farksız. Hatta riskli olduğu bilinen plütonyum, talyum ve radyum gibi maddeler ile çok az miktarda kurşun gibi ağır metaller ihtiva ediyor. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın başlattığı 'kaya tuzu' tartışması sürerken, Türk Kardiyoloji Derneği'nin (TKD) Tuz Raporu'nda Karatay'ın iddialarını çürütecek bilgiler yer alıyor. HEPSİ ZARARLI Tuzla ilgili tartışmaların altında yatan en önemli etkenin tuzun gıda koruyucu özelliği nedeniyle gıdaların içerisine bol miktarda konulması olduğunu dile getiren Yılmaz. "Bundan dolayı da aşırı miktarda tüketiliyor. Oysa ki, gıdalarla alınan sodyumun yüzde 95-100'ü bağırsaklar tarafından emilirken, böbreklerden her gün süzülen yaklaşık 25 bin mmol sodyumun sadece 100 mmol kadarı idrarla atılır. Ülkemizde aşırı tuz tüketiminin bir sorun olduğu gerçek. Küçük oranda değil, ciddi bir azaltmaya ihtiyaç var" dedi. TKD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin de 'Kaya tuzu zararsızdır' ifadesinin bilimsel verilere dayanmayan ticari bir pazarlama stratejisi olduğu görüşünde: "Ülkemizde tuz tüketim miktarı Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin 3 katı. Kaya tuzunun doğal olması, tuz olduğu ve sodyum içerdiği gerçeğini değiştirmez. Tuz tüketiminin artması başta hipertansiyon olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar ve ölüm ile doğrudan ilişkili. Birçok ülke, 9-12 gram/gün olan tuz tüketiminin 5-6 gram/gün düzeyine çekilerek, ortalama kan basıncının düşürülmesi ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için hedefler konuldu." SAĞLIĞA FAYDALI DENMEZ Derneğin hazırladığı Tuz Raporu'nda şu ayrıntılar yer alıyor: Günlük tuz tüketimi 2.3 gram sodyum veya 6 gram tuz olacak şekilde sınırlandırılmalı. Karatay'ın sözünü ettiği ülkemiz üretilen kaya tuzlarından birinin sodyum içeriği yüzde 39.1, klorür içeriği yüzde 60.7 ve toplamda sodyum klorür içeriği yüzde 99.89'dur. Bu durumda, 'faydalı' olduğunu iddia edilen miktar, yüzde 0.11'dir. Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği'ne göre yeraltı kaynak ve kaya tuzlarında kuru maddede sodyum klorür miktarı en az yüzde 97, diğer tuzlarda yüzde 98 olmak zorunda. Piyasada tuz olarak satılan tüm kaya tuzu ürünleri, mevzuat gereği, en az yüzde yüzde 97 sodyum klorür içerirken, sofra ve deniz tuzu en az yüzde 98 sodyum klorür içermek durumunda.
__________________ Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır. | |
|
Etiketler |
canan karatay, karatay tuz, tuz karatay |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Prof. Dr. Canan Karatay’a tepki: O tuzu hayvanlar yer, Canan Hanım | Sanem | Sağlık Köşesi | 3 | 23 Şubat 2018 13:12 |
Canan Karatay'dan ezber bozan açıklamalar! | Sanem | Sağlık Köşesi | 6 | 20 Şubat 2018 14:16 |
Canan Karatay kimdir?, Canan Karatay biyografisi | Violent | Biyografiler | 0 | 21 Aralık 2013 14:08 |
Canan Karatay 'o sırrı' açıkladı | AngeL | Haber Arşivi | 0 | 23 Kasım 2013 16:29 |
Canan Efendigil Karatay Kimdir Kısaca | Zen | Biyografiler | 0 | 03 Aralık 2012 20:58 |