IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ocak 2015, 19:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
BAKLAGİLLERİ ve TAHILLARI SAKLAMAK VE PİŞİRMEK İÇİN PRATİK BİLGİLER




Baklagiller hem bitkisel protein hem sağlıklı karbonhidrat hem de birçok mineral içermeleri bakımından son derece sağlıklı gıdalardır. Uzun yıllar tahıllarla aynı kefeye konmuşlar ve özellikle kalori hesabına dayalı beslenme programlarında çok az yer bulmuşlardır. Beslenme alanında birçok ezberi bozan Prof. Dr. Canan Karatay bu konuya da farklı bir yaklaşım getirmiş ve “önemli olan kalori hesap etmek değil kalorinin nereden alındığına bakmak gerek” demiştir. Canan hoca için baklagiller çok sağlıklı yiyeceklerdir, tahıllardan farklı bir grupta yer alan bu yiyecekleri korkmadan tüketebiliriz. Tahıllar için ise öyle değil. Günümüzde araştırmalar tahılların sağlıksız olduğunu ortaya koymaktadır.
Baklagillerin genelde glisemik indeksleri düşüktür, kan şekerini aniden yükseltmedikleri için diyabetliler de rahatça yiyebilirler. Nohut ve iç baklanın nişasta oranı diğerlerine göre biraz daha fazla olduğu için onları biraz daha dikkatli yemeliyiz. Geleneksel yemeğimiz olan kuru fasulye son derece sağlıklıdır ancak pilavla yenmezse. Kuru fasulyenin yanında sağlığımız için çok önemli fermente yiyeceklerden olan ev turşusu yenirse iki birbirinden yararlı besin bir araya getirilmiş olur.
Canan hocamızın baklagillere beslenmede bolca yer verilmesi tavsiyesine uyarken onun pişirme ve saklama önerilerini de atlamayalım dedik. Karatay Mutfağı kitabında konu şöyle anlatılmış:
" Özellikle kuru fasulye, buğday ve nohut ıslatılmadan önce mutlaka 4-5 su yıkanmalı, suyu süzülmeli, daha sonra üzerlerini 2 parmak aşacak kadar ılık su ile en az 12 saat önceden ıslatılmalıdır.
Kuru bakliyatları yıkarken, ılık su dolu bir kabın içine koyalım ve 5 dakika bekletelim. Daha sonra elimizle suyun içindeki bakliyatlarıkarıştıralım. Böylece bakliyatın üzerindeki kirler kabarıp suya karışır ve suyu süzdüğümüzde temizlenmiş olur.
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyalım ama içine kesinlikle karbonat katmayalım. Çünkü karbonat vitaminlerin kaybına sebep olabilir.
Güzelce yıkanmış kuru bakliyatınıslatma ve haşlama suyunu dökmeyin, yemeğin pişirilmesinde kullanın. Çünkü bakliyatta bulunan B vitamini ve mineraller, ıslatma ve haşlamada kullanılan suya geçer. Ancak fazla gaz problemi olanlar ıslatma suyunu dökebilirler. Fakat haşlanma suyunu dökmek son derece yanlıştır, çünkü bu da önemli oranda vitamin ve mineral kaybına neden olur.
Kuru fasulyeyi çabuk haşlamak için, soğuk suya koyup kaynatın, kaynamaya koyarken kesinlikle tuz ya da sirke katmayın, yoksa kabukları sertleşir ve fasulyeler yumuşamaz. Haşladığımız fasulyeler pişme süresi dolmasına rağmen biraz sertse, suyuna az miktarda doğal madensuyu katabiliriz. Bu yöntemle daha çabuk pişecektir.
Kuru fasulye pişerken dağılmasın diye tuzunu, salçayı ya da domatesi fasulyeler yarı piştikten sonra ilave edin. Ancak düdüklü tencerede pişirirken, bakliyat ya da tahıllar haşlanıp tencerenin buharı çıktıktan sonra tuz, salça ya da domatesi ilave edebilirsiniz.
Kuru fasulye, buğday ve nohudu besin değerlerini koruyarak en kısa zamanda düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Kuru baklagiller iyi pişirilince besin değerleri artar.
Kuru fasulyenin suyu çok duru olmuşsa, bir kepçe fasulyeyi ezip yemek suyunun içine ekleyin, kıvamını bulacaktır, fazla suyu sakın dökmeyin!
Kuru fasulye, buğday benzeri yemekleri pişirirken, tencerenin dibine, bir fincan tabağını ters şekilde kapatırsanız, yemeğinizin yanmasını önlemiş olursunuz.
Kurtlanmış buğday veya mercimeği iyisinden ayırmak için, içi su dolu bir kaba koyun. Kurtlananlar su yüzüne çıkacaktır.
Fasulye, buğday, nohut, mercimek ve bulguru böceklerden korumak için, içlerine küçük taneli kristal kayatuzu serpip karıştırın, kuru baklagiller bez torbalarda ve içerisine tuz konarak saklanırsa böceklenmez. Ayrıca bozulmalarını önlemek için, tuz koymadan yine bez torbalarda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz."
Sebze çeşitlerinin azaldığı kış aylarında baklagiller kurtarıcıdır. Kalorisinden korkmadan bu sağlıklı yiyecekleri bolca tüketelim. Çalışan arkadaşlarımız çok iyi bilirler. Genellikle Pazartesi günleri işyeri tabldotlarında baklagiller vardır. O gün henüz taze sebzeler işyerine ulaşmadığından bir gece önceden ıslatılan baklagiller ile ana yemek yapılır. Şayet yapılan yemekte tereyağı veya zeytinyağı kullanılmışsa afiyetle doyana kadar yiyebilirsiniz. Omega 6 içeren ayçiçek veya mısırözü yağı yani sağlığınızı tehlikeye sokacak olan trans yağlar kullanılmışsa o öğünün çiğ kuruyemiş ve yoğurt ile geçiştirilmesi en iyi seçenek olacaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
baklagİllerİ, bİlgİler, pratİk, pİŞİrmek, saklamak, tahillari, ve, İcİn


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MİKAT İLE İLGİLİ BİLGİLER Spacely Genel İslami Konular 0 14 Eylül 2014 00:12
Pratİk edebİyat bİlgİlerİ Ecrin Türk Dili ve Edebiyatı 0 16 Mayıs 2011 12:40
Uydulardan GÜncel Bİlgİler... birdalksk Uydu Dünyası 0 16 Ağustos 2008 14:09
Pratİk Ve Önemlİ Bİlgİler.... кααη™ Sağlık Köşesi 3 15 Temmuz 2007 16:42