🔔 Çevrimdışı bildirim almak ister misiniz?
Bir konuya etiketlendiğinizde, özel mesaj aldığınızda, bir mesajınız alıntılandığında forumda olmasanız bile anlık bildirim almak için lütfen izni verin.
Pimenta türü bir bitkinin meyveleri olgunlaştıktan sonra kurutuluyor Lezzeti: Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizi karışımı tatlı bir lezzeti var. Faydaları: Yaşlanmayla ilgisi olduğu bilinen glikozilasyonu önler. Nasıl kullanmalı: Yağsız kıymanın içine karıştırarak hazırlayacağın hamburger ve köftelere farklı bir tat katabilirsin.
Anason Tohumu
Maydanozgillerden bir bitkinin tohumu. Orta Doğuda yetişir. Lezzeti: Meyan kökü tadı vardır Faydaları: Sindirime yardımcı olur ve kötü ağız kokusunun kökünü kazır. Nasıl kullanmalı: Öğütülmüş olanını çorba ya da güvecin içine serp, öğütülmemiş halini ise bir tavanın içinde balla ısıtıp yoğurdun üstüne koy.
Kakule
Hindistan kökenli tropikal bir bitkinin tohumlarının çekilmiş hali. Lezzeti: Hafif tatlı ama bir yandan da limon ekşiliğinde bir aroması var. Faydaları: İçeriğindeki sineol astım semptomlarını azaltıyor. Nasıl kullanmalı: Soyduktan sonra öğüterek meyve salatasının üzerine ya da yulafa serperek kullanabilirsin.
Kırmızıbiber
Kurutulmuş biberin toz hali. Lezzeti: Oldukça acı ve ateşli. Faydaları: Bileşenlerinden kapsaisin, insulin duyarlılığını arttırır. Bu da diyabet riskinin düşmesini sağlar. Nasıl kullanmalı: Çikolatalı tariflere ekleyerek değişik lezzetler yakala. Humus, pilav, sahanda yumurta ya da soya fasulyesinin üzerine serp.
Tarçın
Hindistan ve Sri Lanka da bulunan bir ağacın iç kabuğundan elde edilir. Lezzeti: Hafit tatlı. Faydaları: Tarçında bulunan antioksidanlar kan şekerini ve enerji seviyesini dengede tutar Nasıl kullanmalı: Kızarttığın tam tahıllı ekmeğin Üzerine keten tohumu yağı ve bal sürüp üzerine tarçın serp.
Kişniş
Maydanozgiller ailesinden olan bir bitkinin kurutulmuş tohumları. Lezzeti: Hafif limonumsu bir tada sahip. Faydaları: Uykusuzluk ve iç sıkıntısına iyi gelen sakinleştirici bir etkiye sahip. Nasıl kullanmalı: Güveçte tavuk yaparken tohumları yemeğin içine at. Çekilmiş halını meyveli tatlılar üzerine ya da acılı Hint yemekleriyle beraber kullan.
Kimyon
Maydanozgillerden olan bir bitkinin meyveleridir. Lezzeti: Keskin bir koku ve tadı var. Faydaları: Sindirimi hızlandırmak için kullanılıyor Diğer tüm baharatlardan daha fazla demir içeriyor. Nasıl kullanmalı: Kuzu etini pişirmeden önce kimyona bulayabilirsin. Ya da köklü sebzeleri haşlarken suyun içine at.
Köri
Zerdeçal, kimyon, kırmızıbiber, tarçın ve kişnişin karışımından oluşan bir tur baharat. Lezzeti: Tatlıyla acı arası her lezzet tonunu barındırıyor. Faydaları: Antioksidan bileşenler sayesinde arterlerdeki yağ oluşumuna engel olduğu için kalp hastalıklarıyla savaşabilir. Nasıl kullanmalı: Yumurtalı ya da ton balıklı salataya farklı bir lezzet katar. Midyeyi haşlarken Hindistan cevizi sütüne karıştırarak da kullanılabilir.
Rezene Tohumu
Akdeniz bölgesinde yetişen rezene bitkisinin kurutulmuş tohumları. Lezzeti: Meyan köküne benzer bir tat. Faydaları: Ağza atıldığında kötü nefesi geçirebiliyor. Çok yemek yediğinde çiğnersen şişkinlik hissini geçirir. Nasıl kullanmalı: Zeytinyağı, balzamik sirke, bal ve hardalla beraber çırpıp salatanın üzerine sos olarak dok.
Zencefil Tozu
Aynı adlı bitkinin baharat olarak kullanılan tozu. Lezzeti: Keskin limoni bir kokusu ve tadı var. Faydaları: Egzersiz sonrası kas ağrılarını dindirebilme özelliği var. Nasıl kullanmalı: Balla birlikte iyi bir ikili oluşturur. İkisini ısıtıp havuç ve benzeri sebzeler için sos niyetine kullanabilirsin. Yeşil çayın içine de karıştırılabilir.
Hardal
Turpgillerden bir bitkinin tohumları. Lezzeti: Acı Faydaları: Selenyum bakımından zengin olduğu için cilt kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Nasıl kullanmalı: Hardal tohumlarını patlayıncaya kadar tavada ısıt. Daha sonra pişirilmiş kırmızılâhana ya da köri soslu bir yemeğin içine katabilirsin.
Muskat
Tropikal bölgelere özgü kayısı benzeri bir meyvenin kurutulmuş hali. Lezzeti: Tatlı ve güçlü. Faydaları: Miristisin adında, enfeksiyona karşı savaşan bir madde içeriyor Nasıl kullanmalı: Muskat, pilav, köfte, kremalı çorbalar, ıspanak ve brokoli gibi yemeklerin tariflerinde malzemeler arasında yer alan çok gizli ama bir o kadar da lezzetli bir baharattır.
Paprika
Acısı az bir çeşit yeşil ve kırmızıbiber Lezzeti: Tatlı acı, az acı ve çok acı şeklinde çeşitleri var Faydaları: A Vitaminiyle dolup taşan paprika, göz sağlığı, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok faydalı. Nasıl kullanmalı: Karides, çerez ya da yumurtayla kullanılabilir. Izgara edilmiş peynirli sandviçin üzerine bir tutam at.
Safran
Zambak ailesinden gelen bir bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen toz. Lezzeti: Ağızda bir parça acı bir tat bırakır Faydaları: Yayımlanmış bir çalışmaya göre regl dönemi sıkıntılarını azaltıyor. Nasıl kullanmalı: Risotto veya kabuklu deniz hayvanlarıyla birlikte güzel olur.
Zerdeçal
Zencefilgillerden bir bitkinin kurutulmuş kökleri. Lezzeti: Biraz odunumsu ve acı. Faydaları: Kurkumin adlı bileşen, yağ hücrelerini durdurabiliyor. Nasıl kullanmalı: Yumurta kullandığında ya da pilav yaparken pirinç için kaynattığın suyun içine atabilirsin.
Vanilya
Çiçekleri beyaz ve kokulu bir tur orkidenin meyvesi. Lezzeti: Akıcı ve zengin. Faydaları: Aktif bileşeni vanilin, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur. Nasıl kullanmalı: Vanilya çubuğunu iki günlüğüne şekerin içine yatır. Daha sonra içine vanilya tadı işlemiş şekeri çileğin üzerine dök.