Pimenta türü bir bitkinin meyveleri olgunlaştıktan sonra kurutuluyor Lezzeti: Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizi karışımı tatlı bir lezzeti var. Faydaları: Yaşlanmayla ilgisi olduğu bilinen glikozilasyonu önler. Nasıl kullanmalı: Yağsız kıymanın içine karıştırarak hazırlayacağın hamburger ve köftelere farklı bir tat katabilirsin.
Anason Tohumu
Maydanozgillerden bir bitkinin tohumu. Orta Doğuda yetişir. Lezzeti: Meyan kökü tadı vardır Faydaları: Sindirime yardımcı olur ve kötü ağız kokusunun kökünü kazır. Nasıl kullanmalı: Öğütülmüş olanını çorba ya da güvecin içine serp, öğütülmemiş halini ise bir tavanın içinde balla ısıtıp yoğurdun üstüne koy.
Kakule
Hindistan kökenli tropikal bir bitkinin tohumlarının çekilmiş hali. Lezzeti: Hafif tatlı ama bir yandan da limon ekşiliğinde bir aroması var. Faydaları: İçeriğindeki sineol astım semptomlarını azaltıyor. Nasıl kullanmalı: Soyduktan sonra öğüterek meyve salatasının üzerine ya da yulafa serperek kullanabilirsin.
Kırmızıbiber
Kurutulmuş biberin toz hali. Lezzeti: Oldukça acı ve ateşli. Faydaları: Bileşenlerinden kapsaisin, insulin duyarlılığını arttırır. Bu da diyabet riskinin düşmesini sağlar. Nasıl kullanmalı: Çikolatalı tariflere ekleyerek değişik lezzetler yakala. Humus, pilav, sahanda yumurta ya da soya fasulyesinin üzerine serp.
Tarçın
Hindistan ve Sri Lanka da bulunan bir ağacın iç kabuğundan elde edilir. Lezzeti: Hafit tatlı. Faydaları: Tarçında bulunan antioksidanlar kan şekerini ve enerji seviyesini dengede tutar Nasıl kullanmalı: Kızarttığın tam tahıllı ekmeğin Üzerine keten tohumu yağı ve bal sürüp üzerine tarçın serp.
Kişniş
Maydanozgiller ailesinden olan bir bitkinin kurutulmuş tohumları. Lezzeti: Hafif limonumsu bir tada sahip. Faydaları: Uykusuzluk ve iç sıkıntısına iyi gelen sakinleştirici bir etkiye sahip. Nasıl kullanmalı: Güveçte tavuk yaparken tohumları yemeğin içine at. Çekilmiş halını meyveli tatlılar üzerine ya da acılı Hint yemekleriyle beraber kullan.
Kimyon
Maydanozgillerden olan bir bitkinin meyveleridir. Lezzeti: Keskin bir koku ve tadı var. Faydaları: Sindirimi hızlandırmak için kullanılıyor Diğer tüm baharatlardan daha fazla demir içeriyor. Nasıl kullanmalı: Kuzu etini pişirmeden önce kimyona bulayabilirsin. Ya da köklü sebzeleri haşlarken suyun içine at.
Köri
Zerdeçal, kimyon, kırmızıbiber, tarçın ve kişnişin karışımından oluşan bir tur baharat. Lezzeti: Tatlıyla acı arası her lezzet tonunu barındırıyor. Faydaları: Antioksidan bileşenler sayesinde arterlerdeki yağ oluşumuna engel olduğu için kalp hastalıklarıyla savaşabilir. Nasıl kullanmalı: Yumurtalı ya da ton balıklı salataya farklı bir lezzet katar. Midyeyi haşlarken Hindistan cevizi sütüne karıştırarak da kullanılabilir.
Rezene Tohumu
Akdeniz bölgesinde yetişen rezene bitkisinin kurutulmuş tohumları. Lezzeti: Meyan köküne benzer bir tat. Faydaları: Ağza atıldığında kötü nefesi geçirebiliyor. Çok yemek yediğinde çiğnersen şişkinlik hissini geçirir. Nasıl kullanmalı: Zeytinyağı, balzamik sirke, bal ve hardalla beraber çırpıp salatanın üzerine sos olarak dok.
Zencefil Tozu
Aynı adlı bitkinin baharat olarak kullanılan tozu. Lezzeti: Keskin limoni bir kokusu ve tadı var. Faydaları: Egzersiz sonrası kas ağrılarını dindirebilme özelliği var. Nasıl kullanmalı: Balla birlikte iyi bir ikili oluşturur. İkisini ısıtıp havuç ve benzeri sebzeler için sos niyetine kullanabilirsin. Yeşil çayın içine de karıştırılabilir.
Hardal
Turpgillerden bir bitkinin tohumları. Lezzeti: Acı Faydaları: Selenyum bakımından zengin olduğu için cilt kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Nasıl kullanmalı: Hardal tohumlarını patlayıncaya kadar tavada ısıt. Daha sonra pişirilmiş kırmızılâhana ya da köri soslu bir yemeğin içine katabilirsin.
Muskat
Tropikal bölgelere özgü kayısı benzeri bir meyvenin kurutulmuş hali. Lezzeti: Tatlı ve güçlü. Faydaları: Miristisin adında, enfeksiyona karşı savaşan bir madde içeriyor Nasıl kullanmalı: Muskat, pilav, köfte, kremalı çorbalar, ıspanak ve brokoli gibi yemeklerin tariflerinde malzemeler arasında yer alan çok gizli ama bir o kadar da lezzetli bir baharattır.
Paprika
Acısı az bir çeşit yeşil ve kırmızıbiber Lezzeti: Tatlı acı, az acı ve çok acı şeklinde çeşitleri var Faydaları: A Vitaminiyle dolup taşan paprika, göz sağlığı, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok faydalı. Nasıl kullanmalı: Karides, çerez ya da yumurtayla kullanılabilir. Izgara edilmiş peynirli sandviçin üzerine bir tutam at.
Safran
Zambak ailesinden gelen bir bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen toz. Lezzeti: Ağızda bir parça acı bir tat bırakır Faydaları: Yayımlanmış bir çalışmaya göre regl dönemi sıkıntılarını azaltıyor. Nasıl kullanmalı: Risotto veya kabuklu deniz hayvanlarıyla birlikte güzel olur.
Zerdeçal
Zencefilgillerden bir bitkinin kurutulmuş kökleri. Lezzeti: Biraz odunumsu ve acı. Faydaları: Kurkumin adlı bileşen, yağ hücrelerini durdurabiliyor. Nasıl kullanmalı: Yumurta kullandığında ya da pilav yaparken pirinç için kaynattığın suyun içine atabilirsin.
Vanilya
Çiçekleri beyaz ve kokulu bir tur orkidenin meyvesi. Lezzeti: Akıcı ve zengin. Faydaları: Aktif bileşeni vanilin, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur. Nasıl kullanmalı: Vanilya çubuğunu iki günlüğüne şekerin içine yatır. Daha sonra içine vanilya tadı işlemiş şekeri çileğin üzerine dök.