IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ekim 2014, 12:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gıda Zehirlenmesi




Gıda Zehirlenmesi Nedir ?
Gıda zehirlenmesi mide bulantısı, kusma ve ishale yol açan bir hastalıktır. Gıda zehirlenmesi bazı mikrop, bakteri, virüs ya da parazit içeren besinleri tüketmenin sonucunda oluşur. Örneğin Salmonella bakterisi gıda zehirlenmelerine yol açar.

Mikroplar besilere nasıl bulaşır ?
Mikroplar besilere farklı yollardan bulaşır:

·Hasta insanlar yemek pişirmeden önce ellerini yıkamazlar ise.

·Mikroplar gıdaların içinde ya da dışında yaşayabilirler.Gıdalar yeterli şekilde yıkanmaz ya da yeterince pişirilmez ise.

·Mikroplar bir besinden diğerine geçebilir. Yemek tyerken kullandığımız bıçak ya da çatal ile diğer besine geçebilirler.

Gıda zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir ?
Belirtiler gıda tüketildikten hemen sonra kendini göstermeye başlar. Başlıca belirtileri;

·Mide bulantısı ve kusma

·Karın ağrısı

·Sulu veya kanlı ishal

·Ateş

Diğer belirtiler sinir sistemi ile ilgili örneğin puslu görme yada baş dönmesi olabilir. Ama bu belirtiler ortak değildir.

Kendimi daha iyi hissetmek için ne yapabilirim?

·Vücudunuzun fazla su kaybetmesine karşı sıvı tüketimine özen gösterin

·Yağ oranı düşük az porsiyonlu yemekler yiyin

·Kendinizi yorgun hissediyorsanız dinlenin.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

·Şiddetli karın ağrınız varsa

·Yemek yiyemiyor yada bir şey içemiyorsanız.

·Kan kusuyor yada dışkınızda yada idrarınızda kan var ise.

·Ateşiniz 38 dereceden yüksek ise

Doktorunuza başvurunuz.

Nasıl tedavi edilir ?
Çoğu insan tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. Fakat bazı insanlar antibiyotik tedavisi alır. Zehirlenme yaşayan hastaların da bir kısmının midesi yıkanır.

Gıda zehirlenmesi önlenebilir mi ?
Zehirlenme riskinizi aşağıdaki önlemleri alarak azaltabilirsiniz:

·Mikrop ihtiva eden maddelere dokunduktan sonra ellerinizi yıkayınız.

·Hasta iseniz düzelene kadar evde dinleniniz.

·Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin

·Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayınız.

·Buzdolabınızı 4.4 °C nin, derin dondurucu kısmını da -18 °C nin altında bulundurunuz

·Et ve deniz mahsullerini iyice pişiriniz.

Hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gıda zehirlenmelerine karşı daha sıkı önlem almalılar. Bu önlemleri doktorunuzla konuşarak öğrenebilirsiniz.

Dr. B.Ergun TOPSEVER

Yazar: Dr. Pınar AKAN

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
gıda, zehirlenmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Süt Zehirlenmesi Liaaa Sağlık Köşesi 0 21 Mayıs 2012 17:48
Maltepe'de Gıda Zehirlenmesi Rüzgar Haber Arşivi 0 07 Mayıs 2012 05:29
Toplu gıda zehirlenmesi PassioN Haber Arşivi 0 01 Nisan 2012 11:15
Deli Bal Zehirlenmesi Afrodit Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2011 13:47
Su Zehirlenmesi? System Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2011 23:16