IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ekim 2014, 22:49   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir




Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu her yaştan insanı etkileyen moral bozucu ve üzücü (sıkıntılı) bir rahatsızlıktır. Buna neyin sebep olduğunu kimse bilmez. Herhangi bir tedavisi yoktur, fakat kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek şeyler vardır.

Kronik yorgunluk sendromunda neler meydana gelir?

Özellikle stres altında çalışıyor ya da kişisel problemleriniz varsa, yorgunluk hissi çok sık görüle bir durumdur. Fakat kronik yorgunluk sendromu olan kişiler, belirgin bir sebep yokken kendilerini çoğu zaman bitkin ve zayıf hissederler. Bu durum onların hayatlarını normal sürdürmelerini ve yaşamdan zevk almalarını engeller.
Kronik yorgunluk sendromu bazen (KYS) miyaljik ensefalomiyelit (ME) veya ME/KYS diye bilinir. Kronik yorgunluk sendromu birkaç aydan başlayıp uzun yıllarda sürebilir, bu süreç içinde belirtiler kaybolup tekrar çıkar.

Belirtileri nelerdir?

Kendiniz hem zihinsel hem de bedensel olarak tamamen yorgun hissetmek başlıca belirtisidir. Aynı zamanda kaslarda ağrı, uyuma güçlüğü ve ruh halinde değişmeler olabilir.

Kronik yorgunluk sendromu (KYS) bazen soğuk algınlığı gibi başka bir hastalıktan sonra başlar. Bazı insanlar bunun stresli zamanlarda başladığına karar verir. Fakat bu durum, hiçbir sebep olmadan yavaş yavaş da ortaya çıkabilir.

Kendinizin veya çocuğunuzun kronik yorgunluk sendromu yaşadığını düşünüyorsanız, doktorunuza başvurun. KYS‘nin basit bir testi yoktur. Ancak, doktorunuz yorgunluğunuzun herhangi bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edecektir.

Yorgunluğa sebep olan diğer durumlar:

•Uzun süreli enfeksiyon, anemi, tiroit bezi problemleri ya da şeker hastalığı (diyabet)

•Depresyon

•İştahsızlık ya da doymama

•Alkol veya uyuşturucu

•Sürekli stres hali

•Aşırı kilolu (Obez) olmak

Hamilelik veya diğer hormonal değişiklikler de yorgunluğa neden olabilir.

Doktorunuzun, bu problemler dışındaki başka problemlerin sizdeki belirtilere neden olmadığından emin olması önemlidir. Başka bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuzun bunu tedavi edebilir.

Hangi tedaviler etkilidir?

Kronik yorgunluk sendromuna (KYS) neyin neden olduğunu kimse bilmediği için, gerçek bir tedavi yöntemi yoktur. Daha az yorgun hissetmenize, böylece daha aktif olmanıza ve hayattan keyif almanıza yardımcı olacak deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır.

İlaçsız tedaviler

Bilişsel davranış terapisi (BDT) olumlu bir şekilde düşünmeye ve davranmaya yardımcı olan bir çeşit konuşma tedavisidir. Bunun kronik yorgunluk sendromunda daha az yorgun hissetmeye yardımcı olduğu konusunda iyi sonuçlar vardır. Ayrıca, BDT çocuklarınızın düzenli şekilde okula gitmelerine de yardımcı olabilir.

Birkaç seans için, eğitimli terapistlerle görüşebilirsiniz. BDT’nin herhangi zararlı bir yan etkiye neden olduğuna dair bir bulgu yoktur.

İyi bir egzersiz programının da daha az yorgun hissetmenizi sağlayacağı konusunda iyi sonuçlar vardır. Aerobik hareketlerinden herhangi birine devam etmek kalp ve akciğerinizin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bunlar; yürüme, bisiklete binme ve yüzmedir. Aerobik egzersizleri yavaş yavaş sakinleşmenizi sağlar.

Aerobik egzersizlerin zararlı olduğu dair hiçbir bulgu yoktur. Ancak doktorlar erken ve çok fazla egzersiz yapmanın kronik yorgunluk sendromu olan hastaları daha kötü hale getirdiğine inanıyor. Bu nedenle sadece uzman terapistler tarafından denetlenmiş olan egzersizleri yapmalısınız.

Pacing (hız denetimi) dinlenme ve hareket arasındaki doğru dengeyi bulmayı amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Sahip olduğunuz sınırlı enerjiyi dikkatli şekilde kullanırsanız enerjiniz yavaş yavaş artacaktır. Pacing, enerji ve hareketlilik seviyenizi kontrol etmeyi gerektirir bu yüzden hareketliliğinizin seviyesini azaltıp artırabilirsiniz.

Pacing’in iyi gelip gelmediğini söylemek için iyi bir araştırma yoktur. Ancak birçok doktorun önerdiği ve bazı hastaların kendi kendine yardımcı oldukları yaygın bir yöntemdir.

Uzun süre dinlenildiğinde kronik yorgunluk sendromu olan insanların daha iyi hissedip hissetmeyeceği konusunda kimse bir araştırma yapmamıştır. Birçok doktor bunu önermez. Sağlıklı ve hastalıktan kurtulmuş olan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, uzun süreli istirahat onların daha kötü hissetmelerine neden olduğu görüldü. Fakat kronik yorgunluğu olan insanlarda bunun doğru olup olmadığını söylemek için yeteri kadar bilmiyoruz.

İlaçla tedavi

Doktorlar kronik yorgunluk sendromu tedavisi için birçok ilaç denemişlerdir. Fakat bunlardan herhangi birinin işe yarayıp yaramadığı konusunda kesin bir araştırma yoktur. Burada zaman zaman denenmiş ilaçlardan bazıları vardır:

•Antidepresanlar. Eğer depresyona girdiğinizi düşünüyorsa doktorunuz size bunları önerebilir. Ancak bunların kronik yorgunluğa iyi geldiğini gösteren açık bir kanıt yoktur.

•Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıların tedavisinde kullanılan steriodler

•Vitamin ve mineral takviyeleri

•Çuha çiçeği yağı

•Magnezyum enjeksiyonları

•Galantamin, demanslı kişilerin tedavisinde kullanılan bir ilaç

•Immünglobulin G, interferon alfa, asiklovir ve stafilokok toksoidlerden oluşan bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar. Bu ilaçlardan bazıları ciddi yan etkilere neden olabilir.

Homeopati tamamlayıcı tıbbın bir türüdür. Bu yöntem,‘benzer benzeri tedavi eder” fikrine dayanır. Homeopatinin kronik yorgunluğa yardımcı olduğu konusunda kesin bir araştırma yoktur.

Bana Ne olacak?

Kronik yorgunluk sendromu (KYS) yıllarca devam edebilir.KYS, kendinizi çok kötü ve yorgun hissetmenize neden olsa bile tehlikeli değildir.

Çocukların birçoğunun bu durumdan tamamen kurtulması umut vericidir. Bu olasılık yetişkinler için daha az kesinlik ifade eder. Birçok kişi giderek daha iyi hissetse bile, çoğu hala yorgun dönemler geçirebilir. Eğer yaşınız ilerlemişse, belirtileriniz şiddetliyse veya depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarınız varsa, bundan kurtulmak zor olabilir.

Yazar: Dr. Murat BİLGİLİ

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
kronik, nedir, sendromu, yorgunluk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kısır döngü: Kronik yorgunluk sendromu Zen Sağlık Köşesi 1 18 Mayıs 2013 14:06
Yorgunluk Sendromu YapraK Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:29
Kronik Yorgunluk ve Stresle Mücadelede Potasyumun Önemi System Sağlık Köşesi 0 21 Eylül 2011 21:11
Kronik Yorgunluk Sendromu (Chronic Fatique Syndrome) Melodram Felsefe 0 13 Nisan 2011 21:31
Fibromiyalji(Kronik Ağrı) Sendromu AKsLePiOS Sağlık Köşesi 0 16 Mart 2007 09:59