06 Haziran 2014, 18:14 | #1 | |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Yakı Otunun Yararları Yakıotu, Meragülü, Epilobium, Willow herb, Epilobe adlarla da bilinen şifalı bir bitkidir. Küpeçiçeğigiller familyasından olan yakıotu, nemli yerlerde yetişen, uzun yıllar çiçek veren, nadiren 1-2 yıllık bir bitkidir. Pembe veya kırmızı renkli çiçekleri çok güzel görünümlü, meyvesi uzun bir kapsül şeklindedir. Bitki sap yaprak ve çiçekleri demet halinde ters şekilde aslılarak gölge yerde kurutulmalıdır. İyice kuruyunca ince kıyılarak hava ve güneş almayacak şekilde kapalı kavanozda saklanmalıdır. Yakı otunun kırmızı, pembe ve beyaz küçük çiçekli olanları faydalıdır. Diğer türleri ilaç olarak kullanılmaz. Piyasada yakıotundan yapılan çay satılmaktadır. Yurdumuzda 21 türü bulunan yakıotunda, tanen yağı, müsilaj ve benzerleri vardır. Ev ilaçlarında, epilobium angustifolium, kıllı yakıotu, dağ yakıotu ve bataklık yakıotu kullanılır. Yakı otunun Faydaları * Yakıotu, kabızlık yapabilir. Bu özelliği ile ishali keser. * İdrar söktürücü özelliği vardır. * Yaprakları yaraların üzerine konulursa, şişkinlik ve iltihapları dağıtır. * Vücutta biriken toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar. * Prostat büyümesini önlemeye yardımcı olur. * Öksürüğü giderici etkileri ile astım ve boğmaca hastalıklarda faydalıdır. Yakıotunun Zararları Tavsiyelere göre kullanıldığında zararı yoktur. Ancak her bitki gibi aşırı kullanıldığı durumlarda yan tesirine rastlanır. Kimi bünyelerde kokusundan dolayı alerji yapabilir, vücutta deri döküntüleri oluşabilir. Yakı Otu Nasıl Kullanılır? Yakıotunun kökleri ve yaprakları kurutularak kullanılır. Köklerinin kaynatılması ile elde edilen çayı içilebilir ya da gargara olarak kullanılır. Haricen ise lapa haline getirilen yaprakları, bazı durumlarda da soyulmuş kökleri kullanılabilir. Yakı Otu Çayı nasıl hazırlanır? 1 tatlı kaşığı yakıotu, 1 su bardağı kaynar su ile demlenir. Su bardağının ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır ve demlenince süzülür. Taze olarak demlenen çay, sabah aç karnına ve akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere günde 2 defa 1’er bardak içilir. Yakı otu çayı 2 haftadan fazla içilmemelidir. 2 haftalık kürden sonra 2-3 gün ara vermek gerekmektedir. Isırganotu ile eşit oranda karıştırılarak da kullanılabilir. alıntı | |
|
Etiketler |
otunun, yakı, yararları |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Beşparmak Otunun Yararları | Zen | Sağlık Köşesi | 0 | 06 Haziran 2014 18:14 |
Turak Otunun Yararları | Zen | Sağlık Köşesi | 0 | 06 Haziran 2014 17:44 |
Sultan Otunun Yararları | Zen | Sağlık Köşesi | 0 | 06 Haziran 2014 17:40 |
Karaçörek Otunun Yararları | Liaaa | Sağlık Köşesi | 0 | 12 Haziran 2012 02:33 |
Kaşu Otunun Yararları | Liaaa | Sağlık Köşesi | 0 | 01 Mart 2012 13:16 |