06 Haziran 2014, 14:16 | #1 | |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Sarı Çayın Yararları Sarı altın görünümü ile beyaz ve yeşil çaydan farklı bir kokusu vardır. Kokusu bazen siyah çay ile karıştırılır. Kurutmanın daha yavaş olması yeşil çaydaki otsu tadın kaybolması nedeniyle yeşil çayın tadından hoşlanmayanlar tarafından tercih edilir. Tadı daha hafif ve tatlıdır. Tadımı ise siyah, beyaz ve yeşil çaylar arasında farkedilir. Yeşil çay ile aynı antioksidan özelliğe sahiptir. Çayın tadı daha hafif olur. Beyaz ve yeşil çay arasında bir konumdadır. Aroması taze ve hafif çiçekli olarak tarif edilmektedir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Sarı ve yeşil çay bazen karıştırılır. Özellikle nispeten okside edilmiş yeşil çaylar sarı çay sanılır. Sarı çay üretim süreci daha zor ve zaman alıcıdır, dolayısıyla yeşil çaydan az üretilir. Beyaz çay kadar pahalı değildir. Yaprağın sarılığı çayın kalitesini gösterir. Eski dönemlerde halk Çin İmparatorluğuna vergisini sarı çay olarak verirdi. Yeşil ve beyaz çay da olduğu gibi, sarı çayda da uzun bir raf ömrü yoktur. Sarı çay okside eğilimindedir ve birkaç aydan fazla bir süreç içinde kullanılmaması halinde özelliğini kaybeder. Üretim Sarı çayın genelde yeşil çaya benzer bir üretim şekli vardır, şoklama, kıvırma ve kurutma. Okside edilmiş çaylar arasında sayılabilir, ancak ne siyah ne de oolong çay kadar okside edilmezler. Kurutma aşaması daha uzundur, çaylar doğal açık sarı renk almaya bırakılırlar. Şok kurutma ile ile içindeki nem oranının %50-55'lere inmesi sağlanır, kıvırma işleminden sonra kurutma ile nem oranı %25'lere düşürülür. Oksidasyona bırakılır. Son bir kurutma ile nem oranı %5'lere düşürülür. Kurutma işlemi ve verilecek sıcaklık miktarı uzman kişinin tercih ve memnuniyetine göre birkaç saat olabileceği gibi bir kaç günde olabilmektedir. Amaç otsu kokuyu kaldırmak ve sarı rengi oluşturmaktır. Sarı çaylar her zaman bütün yaprak olarak satılırlar. Kırma işlemi tercih edilmez. Sarı çay çoğunlukla ince tomurcuklarında, bütün yapraklar halinde satılmaktadır Sarı Çayın Faydaları Sarı çay faydaları açısından Camellia sinensis'den yapılmış olması nedeniyle, diğer çaylar gibi (siyah, yeşil, Oolong, pu-erh ve beyaz çay) benzer sağlık yararlarına sahiptir. Genellikle yararlı antioksidanlar ve bakteri öldürme florür içeriği (beyaz çay daha fazla antioksidan olmasına rağmen) bakımından beyaz çay ile yaklaşık aynı olduğu varsayılmıştır. Serinletici, kanser önleme, antiseptik, antiflojistik, sindirime yardımcılığı, öksürük ve balgamı ortadan kaldırma etkinlikleri vardır. Sarı Çayın Demlenmesi Yeşil çay, beyaz çay gibi aynı şekilde demlenir. Su sıcaklığı yaklaşık 80 C'dir. 15 ml kadar suya bir çorba kaşığı (2 gram) kadar sarı çay konulur ve bir iki dakika demlenmeye bırakılır. Aynı çay ikinci ve üçüncü kez daha demlenebilir. Tabi süreler birere dakka daha uzun tutulmalıdır. Çayın demlenirkenki güzelliğini seyrini kaçırmamak için cam bardak kullanımı tavsiye edilmektedir. Tat ve Aroma Sarı çay imalatında önemli nokta yeşil çay içiminde hissedilen çok güçlü otsu tadı kaldırmak ve daha çekici çay yapmaktır. Ağırlıklı olarak sağlık yararları için yeşil çay içenler ve içemeyenler için; sarı çay hafif, taze bir tat ve zevk verir, alışmak daha kolaydır. Tadı hafif ve yumuşaktır. Acılık yoktur. Beyaz çaydan daha belirgin bir kalıcı tatlılığı vardır. Aroması genellikle taze ve çiçekli olarak tarif edilir. alıntı | |
|
Etiketler |
Çayın, sarı, yararları |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Çayın Faydaları, Çayın Zararları, Çayın Yararları | Violent | Sağlık Köşesi | 0 | 12 Nisan 2014 21:41 |
Çayın rakibi yok! | Bozkurt- | Haber Arşivi | 0 | 27 Aralık 2013 12:29 |
Nurcanım - Sarı Çiçeğim Sarı [2013] | Sır | Müzik Dünyası | 0 | 09 Eylül 2013 13:12 |
Bomba Çay Nedir - Bomba Çayın Yararları | Liaaa | Sağlıklı Bakım Önerileri | 0 | 10 Haziran 2012 03:40 |