IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2014, 20:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kalp dostu gıdalar




Kalp hastalıklarında son yıllarda yaşanan hızlı artışın en önemli nedenleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve çevresel faktörler yer alıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Günlük kalori miktarının sınırlandırılması, doymuş yağ tüketimine dikkat edilmesi ve 4 besin grubunun dengeli bir şekilde alınması kalp sağlığının koruyor.

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, "7-13 Nisan Kalp Haftası"nda kalp sağlığı için beslenme önerilerinde bulundu.
KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN BU BESİNLERİN TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Sarımsak: İçinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir.

Balık ve balık yağı: Damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Haftada 2-3 kez balık tüketimi önerilmektedir. Somon, uskumru, ton, sardalya, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklardır.

Ceviz ve fındık: Yüksek antioksidan özelliği olan omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık ve 2-3 ceviz tüketilmelidir.

Yulaf, çavdar, tam buğday unu: B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır. Ayrıca protein, kalsiyum, demir, çinko, bakır, magnezyum açısından zengindir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kepekli makarna ve bulgur tüketimi çok önemlidir.

Kuşkonmaz: Vücuttaki zararlı yağ hücrelerinin atılmasına ve kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kalbe iyi gelmektedir.

Çikolata: Günde 2 parça bitter çikolata yemek, kolesterolü yüzde 36, kalp krizi riskini ise yüzde 50 düşürür.

Yeşil çay: İçindeki polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine; yeşil çay, adaçayı, papatya, rezene ıhlamur gibi bitki çaylarının tüketimini tavsiye edilmektedir.

Kırmızı üzüm: İçeriğindeki yüksek antioksidantlardan dolayı kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Özellikle çekirdekli kuru kırmızı üzümün tüketimi önerilir.

Domates ve karpuz: Antioksidan özelliği olan likopeni yüksek oranda içerdiği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür.

Yer elması: Birçok antioksidan içeren yer elması, serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını korur.

Soya: Yüksek protein içeriğinin yanı sıra içerdiği B1, demir, çinko, fosfor, magnezyum sayesinde kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak günde 25g soya tüketiminin kalp hastalıklarının oluşum riskini azalttığı saptanmıştır.

Keten tohumu: Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve omega –3 içerir. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumu yoğurt, çorba gibi besinlerin içine katılarak tüketilebilir.

Kuru erik: Antioksidan oranı en yüksek besinlerden biridir. Lif içeriği sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltır. 16 adet kuru erik günlük lif ihtiyacının yüzde 25'ini karşılamakatdır.

Papaya: Egzotik bir meyve olan papayanın içindeki sindirim sistemini düzene sokan enzimler kalp kaslarını korur, potasyum ise kalbi besler.

KALBİNİZ İÇİN BU GIDALARA DİKKAT EDİN

•Kuyruk yağı, margarin ve katı yağlar
•Kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt tozu
•Karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünleri, ördek, kaz eti
•Aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta çörek, kurabiye gibi besinler
•Sigara ve alkol
•Günde 1 fincandan fazla kahve ve neskafe
•İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar.
•Kızartılmış ve kavrulmuş besinler(et hamur işi, sebze)
•Sakatatlar; karaciğer, böbrek, dil, dalak, beyin ve et ürünleri; sucuk, pastırma, salam ve sosis
•Kişide yüksek tansiyon varsa tuz alımını azaltılmalı, turşu, salamura besinler, soda, hazır gıdalar ve meşrubatlardan uzak durulmalıdır.

Alıntıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
dostu, gıdalar, kalp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kalp dostu bir bitki Boswellia Violent Sağlık Köşesi 0 02 Aralık 2013 13:16
Yapay Gıdalar Zen Sağlık Köşesi 0 24 Mart 2013 12:35
Kalp İnceliği ve Kalp Yumuşaklığı Ne Demektir? Liaaa İslamiyet 0 14 Şubat 2012 13:38
Yaşlandıran gıdalar VaLerKa Sağlık Köşesi 2 06 Ocak 2008 17:45
Kalp Dostu Hurma UnyE Sağlık Köşesi 2 30 Eylül 2007 17:52