IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Kasım 2013, 21:12   #1
coquettishness
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilgisayarlar ve Gözlerimiz




BİLGİSAYARLARLAR dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebiliyor.Bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etken bir araya gelir ve bu etkenler kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir.İş ortamında göz sağlığımızı olumsuz etkileyen unsurlar bir araya gelmekte ve yavaş yavaş gözümüzde problemler belirmeye başlamaktadır.


Kullanımı hızla artan bilgisayarlar nedeniyle pek çok kişi göz yorgunluğu, gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi şikâyetlerde bulunuyor. Bazen de odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık,ışık saçılmaları ve baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabilir.

İŞ YERİNDE GÖZ SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN KONULAR?

Göz kırpmadan bilgisayara bakma
Klimalar ve nemin azalması
Kağıt tozları
Kapalı alanlarda havada kalan mikroplar
Makinelerinin saldığı kimyasal maddeler

Sürekli bilgisayara bakılarak çalışılması gözlerde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Gözlerde kuruluk, bulanık görme, çift görme, ağrı, kızarıklık, yorgunluk gibi belirtiler “bilgisayara bakma sendromu’nun işaretçisi.Bilgisayara bakarak vakit geçirmek, gözlerin çok daha az aralıklarla kırpılmasına ve bu da göz kuruluğuna neden oluyor. Diğer bir neden ise monitörün tam karşıda duruyor olması. Normalde masa üstünde duran bir kitap ya da defter okunurken gözler biraz daha kısılmış oluyor. Aksine, bilgisayara bakış açısı genellikle direkt olarak kurulduğundan, gözlerin daha fazla açık tutulmasını gerektiriyor. Bu da gözün, açık olan bölgeleri yaş tutabilmesi için ekstra güç harcamasına neden oluyor. Daha büyük alanın daha uzun sürelerde açık kalması, gözyaşının daha çabuk buharlaşması anlamına geldiğinden göz kuruluğu kaçınılmaz bir hâl alabiliyor. Göz yağ tabakası zayıf olan kişilerde ise bu rahatsızlıkların görülme oranı daha yüksek.

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN NELER YAPALIM?

Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın.
Monitörünü tam karşına almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun.
Çalıştığın ortamın iyice havalandırın.
Gözünü ardına kadar açmak yerine biraz daha kısarak bilgisayarına bakın
Belirli aralıklarla dinlenin ve bu aralıklarda bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerini daha fazla kırpın


GÖZ KIRPMA GÖZ KURULUĞUNU AZALTABİLİR

Bilgisayar kullanırken oluşan şikayetlerin oluşmasında en önemli nedenlerden biri göz kırpma sayısının azalmasıdır. Normalde dakikada ortalama 25 kere gözlerimizi kırparız.Göz kırptığımızda üst kapağımız dinlenir, gözyaşı ile gözümüz beslenir ve temizlenir, göz yüzeyi kayganlaştırılır ve düzgün bir yüzey oluşturularak net ve berrak görmenin sağlanır. Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10'un altına, hatta 5-6'ya düşer. Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, göz yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi bir çok şikayete neden olur. Eğer kişide ayrıca gözyaşı seviyesi normalden az ise bu şikayetler çok daha çabuk ve şiddetli olur. Ayrıca, bilgisayarda bazen iyi görebilmek için ya da konsantre olunduğunda gözleri iyice açarak bakanlar olabiliyor. Bu durum da sorunu artıran bir etkendir. İşte tüm bu nedenlerle, ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmak yararlı olur. Bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmak gerekebilir.

GÖZLERİNİZİ KONTROL ETTİRİN

Bilgisayarla çalışanlarda göz şikayetlerinin bir diğer önemli nedeni kişide fark edilmemiş ya da daha önce tespit edilmiş ancak durumunda değişiklik oluşmuş görme kusurlarıdır (Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma). Özellikle çocuklarda ve gençlerde en küçük harfleri bile görebildiği halde bazen kırma kusuru bulunabilir. Halk arasında 'bilgisayarın gözleri bozduğu' şeklinde bir düşünce mevcuttur. Bu doğru değildir. Ancak mevcut kusur bilgisayar kullanımıyla açığa çıkmış veya belirginleşmiş olabilir. Bu nedenlerle aileler en küçük göz şikayeti olan çocuklarının bile gözlerini bir uzmana muayene ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalıdırlar.

UYGUN OTURUŞ VE MONİTÖRE MESAFESİ

Şikâyetlerin bir diğer kaynağı ise 'uygun oturuş ve duruş'a dikkat etmemektir. Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45–50 dakikada bir 5–10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bilgisayarlar, gözlerimiz, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gözlerimiz Gerçekten Kalbin Aynasıymış wSergeant Bilim Dünyasından Son Haberler 0 01 Temmuz 2012 23:32
Gözlerimiz Birçok Hastalığı Ele Veriyor Zen Sağlık Köşesi 0 21 Şubat 2012 20:46
Sabah Gözlerimiz Neden Şişer Zen Sağlık Köşesi 0 18 Şubat 2012 22:28
Gözlerimiz Kaç Megapiksel? OkyAnuS Sağlık Köşesi 0 16 Aralık 2008 08:25