IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Haziran 2013, 12:52   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Beyin sinyalleriyle çalışan robot




Ege Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Erol Uyar, beynin 16 noktasından alınan sinyalle çalışabilen tekerlekli sandalye ve robot yaptı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ege Üniversitesi (EÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Uyar, fakültede robotik dersi verdiğini, anlatılanların teorik olmasından dolayı bazı şeylerin tam olarak anlaşılamayabildiğini belirtti.
Uyar, bu nedenle çalışmaları öğrencilere daha iyi anlatmak için "Tut Koy Robotu", "Tekerlekli sandalye" ve "Robot kol" yaptığını ifade etti. Söz konusu robot sayesinde bant üzerine konulan parçaların tasnif edildiğini dile getiren Uyar, "Bu sistemde, robot fotosel sayesinde görüş alanına giren ürünü alıp tasnif ediyor. Mesela bant üzerinde meyvenin gittiğini düşünün. Robot, yapılan bilgi yüklemeleri sonrasında meyveleri çeşitlerine göre tasnif edebiliyor. Ayrıca bunu özel olarak tasarladığımız ve beynin farklı noktalarından sinyal alan kask ile engelliler de rahatlıkla kullanabilir" dedi.

ENGELLİLER İÇİN UMUT
Beyinden alınan sinyallerle kullanılacak Tekerlekli sandalye ve robot kolun engelliler tarafından çok rahat kullanılabileceğine işaret eden Erol Uyar, şöyle konuştu:
"Kafaya takılan kask sayesinde beynin 16 noktasından sinyal alıyoruz. Bu sinyaller sayesinde uzuvlarını kullanamayan bir kişi dahi rahatlıkla mimik hareketleriyle tekerlekli sandalyeyi ve robotu kullanabilir. Beyinden alınan sinyalleri belli nesnelere atıyoruz ve bu sinyaller insanın mimiklerinden hareketlenebiliyorlar. Bir göz kırpmasından, sağ, sol gözü kapatmasından hareket yaptırılabiliyor. Tut Koy Robotu'nda mesela bant üzerinde portakal geldiğinde sağ gözü kırptığında robot onu alır, sol gözü kapattığında koyabilir. Bunu beyin cerrahisi ve nöroşirurjiden arkadaşlarla iletişim halinde olup daha da genişletmek istiyoruz. Aynı şekilde tekerlekli sandalyeyi şu anda uzaktan kumandayla çalıştırıyoruz. Beyin sinyalleriyle de arabayı çalıştırabiliriz. Sinyallerle sağa, sola, ileri, geri götürebiliriz. Robotik bilekte de iki tane motor var. Bu motorları beyin kaskından aldığımız sinyallerle döndürebilip açıp kapatabiliriz. Sinyallerin güvenilebilirliliğini ve tekrarlanabilirliliğini sağlama almaya çalışıyoruz. Onu aldıktan sonra çok rahat kullanılabilir."

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
Çalışan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyin Hastalıkları, Beyin Sağlığı Sır Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2010 08:24
Beyin İltihabı (Ensefalit), Beyin İltihap Sır Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2010 08:21
Beyin + Dimağ: Nedir?. % 100 Beyin Güçü Mümkün mü?. Sevda Merak Ettikleriniz 1 12 Eylül 2010 23:17
Çalışan Kadınlar Ve Ev Hayatı, Çalışan Kadınların Zorunlulkları Ay Ah Kadınlar 0 08 Temmuz 2010 16:35
Beyin Ve Beyin Hastalıkları Dilara Sağlık Köşesi 7 21 Eylül 2008 21:16