IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Haziran 2013, 14:18   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anafilaksi (Alerjik Şok)




Anafilaksi ani gelişen, hayatı tehdit etme olasılığı olan aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Bu sistemik reaksiyon aniden gelişen ve hızla ilerleyen ürtiker ve solunum sıkıntısı ile ortaya çıkar. Hemen tanı ve tedavi yapılırsa seyri iyidir. Bu ciddi reaksiyon, sistemik şok ve bazen de ölümle sonuçlanabilir. Anafilaksi, tipik olarak dakikalar içinde görülmekle birlikte, antijenle yeniden karşılaştıktan sonra 1 saat gibi geç olarak da reaksiyon ortaya çıkabilir. Anafilaktik reaksiyonların nedeni, ağızdan alınan veya sistemik yolla maruz kalınan duyarlandırıcı bir ilaç ya da diğer herhangi bir madde olabilir. Anafilaksiye yol açan maddelerin çok küçük parçaları bile ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Hasta daha önceden karşılaştığında herhangi bir soruna yol açmayan maddelerin kişiye daha sonradan anafilaksi yapabileceği unutulmamalıdır. Örneğin hasta önceden penisilin kullanmış ve hiçbir sorunla karşılaşmamış olsa dahi bir sonraki kullanımında penisilin ölümcül tepkiye neden olabilir.
Bu maddeler arasında serumlar, aşılar, alerjen ekstreleri, hormonlar, penisilin ve diğer antibiyotikler, sulfonamidler, salisililatlar, lokal anestetikler sayılmaktadır.
Tedavi
Anafilaksi acil bir durumdur ve hemen tedaviye başlanması gereklidir. Havayolu açıklığı sağlanmalı, gırtlak ödemine ait erken bulgular(ses kısıklığı, ıslık sesi ve nefes darlığı) gözlenmeli, soluk borusuna tüp yerleştirme veya trekeostomi (delik açma) gerekli ise uygulanmalıdır. Damar yolu açılmalı, bu arada adrenalin enjeksiyonu yapılmalıdır. Bilinen ciddi reaksiyon geçiren kişiler yanlarında adrenalin kiti taşımalıdır. Kortizon anaflaksi tedavisinde uygulanan diğer önemli bir ilaçtır. Bu arada hasta acil servise ulaştırılmalıdır.
Anaflaksiyi önlemek için hastaya bilinen alerjenlerden kaçınması söylenir, belirli bir ilaca ya da besine alerjisi olan kişi bunlardan uzak durmayı öğrenmelidir. Böcek sokmasına alerjisi olan kişi ormanlık ve açık alanda dolaşmamalıdır. Anaflaksiye aday her hasta alerjisini gösteren bir künye taşımalıdır.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
Şok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Böcek sokmalarında anafilaksi geliştiğinde tedavi nasıl olmalıdır? Zen Sağlık Köşesi 0 24 Mayıs 2013 19:43
Allerjik Larinks Hastaliklari Anafilaksi KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 02:47
Hassas-alerjik cilt pyracantha Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 10 Aralık 2010 20:14
Anafilaksi Ve Anafilaktik YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 22:58
Astım - Alerjik Bronşit YapraK Sağlık Köşesi 0 26 Eylül 2009 17:45