IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2013, 13:29   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gırtlak Kanserleri




Gırtlak, boyunda boğazın alt kısmında yerleşmiş olan, ses tellerini barındıran ve nefes borusunun üzerinde yerleşmiş olan, solunum sistemine ait bir organdır.

Gırtlak kanserlerinin çoğu, mukoza adı verilen ve gırtlağın iç yüzeyini döşeyen pembe renkli kaplayıcı tabakanın yüzeyindeki yassı hücrelerden kaynaklanan yassı hücreli karsinomlardır (skuamoz karsinom). Daha nadir olarak salgı bezleri, kıkırdak veya kas dokularına ait hücrelerden kaynaklanan farklı kanser türlerine de rastlanır. Genellikle iç yüzeyden başlayan gırtlak kanserleri büyüdükçe gırtlağın kıkırdaklarına, nefes borusununa, boyundaki kaslar, sinirler, damarlar, lenf bezleri gibi derindeki yapılara da yayılırlar.

Gırtlak kanserlerinin oluşumunda etkili risk faktörleri :

Tütün ürünlerinin kullanımı: Sigara içimi en önemli etkendir. Gırtlak kanseri bulunan hastaların %95'i sigara içen kişilerdir ve sigara içen kişilerde gırtlak kanseri gelişme riski içme,yenlere göre 5-35 kat daha fazladır.
Aşırı alkol kullanımı: Özellikle sigara içimi ile birlikte olduğunda kanser gelişiminde rolü daha fazladır.
İnsan papillom virüsü (HPV=Human Papilloma Virus)
Reflü
Belirtiler :
Ses kısıklığı veya değişikliği
Boğaz ağrısı
Kulak ağrısı
Boğazda yabancı cisim hissi
Yutkunma zorluğu
Yutkunurken ağrı
Nefes alma güçlüğü
Boyunda şişlik
Bu belirtiler kanser dışındaki hastalıklarda da görülebilir. Bu belirtilerin birkaç haftadan uzun sürmesi ve düzelme göstermemesi durumunda kanserden şüphelenilmeli ve bir hekime muayene olunmalıdır.

Tanı ve tedavi planlaması için yapılması gereken işlemler :

Gırtlağın ve boyunun muayenesi: Gırtlağın iç yüzü ağız içinden bir ayna yardımıyla veya endoskop adı verilen optik aletlerin yardımıyla görülebilir. Boyunda gırtlağın kendisi ve gırtlak kanserlerinin etkileyebileceği lenf bezleri elle muayene edilir.
Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme: Kanserin gırtlak veya boyundaki yayılımını ve büyüklüğünü değerlendirmek için gerekebilir.
Ultrasonografi: Boyundaki lenf bezlerinin değerlendirilmesi için yararlanılabilir.
Biyopsi: Anormal görünen yüzeylerde kanserleşme olup olmadığı, biyopsi işlemi ile alınan bir doku örneğinin işlemlerden geçirildikten sonra bir patoloji uzmanı tarafından mikroskop altinda incelenmesi sonucunda belirlenir. Gırtlaktan biyopsi, genellikle genel anestezi altında, ağız içinden ve özel aletler kullanılarak alınabilir.

Tedavi şeklini belirlemede etkili faktörler:

Kanserin gırtlakta yerleştiği bölge
Kanserin büyüklüğü ve yayıldığı yerler
Biyopsi ile belirlenen hücre özellikleri (patoloji sonucu)
Hastanın yaşı ve genel sağlık durumu
Tedavi seçenekleri:
Ameliyat
Radyoterapi (radyasyon tedavisi)
Gırtlak kanserlerinde uygulanabilecek bir çok ameliyat yöntemi vardır. Eğer gırtlak kanseri erken teşhis edilmişse ve kanserin yerleşimi böyle bir ameliyat için uygunsa gırtlağın bir kısmının alınmasıyla ameliyat gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatlarda geçici bir süre için boyuna solunum deliği açılır, ameliyat bölgesi iyileştikten sonra bu delik kapatılır ve ses çıkartma fonksiyonu korunur.

Bazı erken teşhis edilmiş gırtlak kanserlerinde laser ile kapalı ameliyat yapılabilir ve boyunda delik açılmasına gerek duyulmayabilir.
Kanserin ilerlediği durumlarda gırtlağın tamamının alınması gerekebilir. Bu durumda nefes alma fonksiyonu kalıcı olarak boyundaki bir delikten gerçekleşir. Ses çıkartılabilmesi ve konuşma, ameliyattan bir süre sonra nefes borusu ile yemek borusu arasına yerleştirilen protezlerle mümkün olur.
Bazı durumlarda ameliyattan sonra radyoterapi uygulanması şeklinde her iki tedavi yönteminin de birlikte kullanılması gerekebilir.
Kemoterapi (ilaç tedavisi) ilk tedavi seçeneği değildir. Genellikle ameliyatın mümkün olmadığı veya ameliyat ve radyoterapi uygulanıp kanserin kaybolmadığı ya da tekrarladığı durumlarda kullanılır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
gırtlak, kanserleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gırtlak Yanması Liaaa Sağlık Köşesi 0 29 Haziran 2012 02:32
Göz Kapağı Kanserleri Liaaa Sağlık Köşesi 0 29 Haziran 2012 02:27
Gırtlak – Larinks Liaaa Sağlık Köşesi 0 01 Mart 2012 12:50
Gırtlak Tümörleri Liaaa Sağlık Köşesi 0 15 Şubat 2012 09:59
Akciğer Kanserleri Liaaa Sağlık Köşesi 0 11 Şubat 2012 13:39