24 Mart 2013, 12:36 | #1 | |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Yemek Kültürümüzden Gelen Hatalar Beslenme konusunda yanlışlar sadece yukarıda söylenenlerle sınırlı değil. Bir de o toplumun yeme içme kültüründen gelen ve değiştirilmesi çok zor olan alışkanlıklar var. Bunlar ancak çok uzun sürede ve beslenme konusunda yapılacak kararlı bilinçlendirme ile değişebilecek koşullanmalar. Dünyadaki beslenme uzmanlarının ve diyetisyenlerin sadece yenilen gıdaların niteliği ve miktarı i ile yetinmeyip yeni ve daha bilimsel bir yeme içme kültürüne toplumu hazırlamaları beklenir. Özellikle bizim yemek kültürümüzde çorba ile başlayan ve salata ile ana yemeğin aynı anda yenilip, üstüne tatlı ondan sonra da meyve yenildiği, yemek esnasında da su, ayran, kola veya alkollü içki, bira, rakı, şarap içildiği bir alışkanlık vardır. Bazen bu yemek keyfi bir kahve veya çay ile tamamlanır. Yemekte Sıralama ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar Böylelikle sınavlarda bile sorulduğunda benzer cevapların verildiği, herkesçe kabullenilmiş bu alışkanlıkta maalesef sindirimi zorlaştıran ve fayda yerine zarar veren bir sıralama var. Eğer bu sıralamadaki her şey yenecek ise (ki 3 çeşidi geçmemesi önerilir) sofraya hepsinin birden değil sırayla konması önerilir. Önce meyveden başlamak idealdir. Çünkü meyve aç karna yenildiğinde kolayca hazmedilir. Kana kolay karışır. İçinde bulunan besinlerden, vitamin ve minerallerden ve meyve asitlerinin oksitlenmiş toksinleri giderici etkisinden azami istifade edilir. Ayrıca meyve ve sebzeler çiğ halde kendi bünyelerindeki enzimleri sayesinde kolayca sindirilir. Pişirildiğinde veya uzun süre bekletilip, işleme tabi tutulduğunda enzimlerini kısmen veya tamamen kaybeder. Eğer meyve yenmeyecek ise yemeğe çiğ sebze veya yeşil salata ile sindirim yollarında temizlik yaparak başlamak iyi olur. Sonra varsa çorbaya, yoksa ana yemeğe geçilir. Ana yemekten sonra tatlı önerilmez zira hazmı zorlaştırdığı gibi bağışıklık siteminin çalışmasını önler. Yemekten hemen sonra yenen tatlı mayalanmaya ve besinlerin oksitlenip çürümesine neden olur. Yemekten sonra yenen meyve ise fermantasyona uğrayarak alkole dönüşür. Hiç alkol alınmadığı halde beyin fonksiyonları yavaşlar, uyku bastırır. Yemekten sonraki rehavetlerde genellikle bu sıralama yanlışlığı vardır. Enzimlerin Önemi Biz yemek yerken ağzımızdaki tükürük bezlerinden başlayarak, midemizden, pankreas ve safra kesesinden, ince bağırsaklardan salgılanan değişik enzimler yenilen besinlerin sindirilmesinde yardımcı olurlar. Bir yemeği gördüğünüzde, onun kokusunu duyduğunuzda hatta onu sadece düşündüğünüzde, vücudunuzdaki sindirim enzimi üretimi tetiklenir. Alınan bu uyarılar vücut için son derece önemlidir. Besin henüz vücuda girmeden, vücutta onun için gerekli hazırlık yapılmıştır bile. Bunlar yağları parçalayan lipaz, proteinleri parçalayan proteaz, lifleri parçalayan selüloz, nişastayı parçalayan amilaz, süt ürünlerini parçalayan laktaz, şekeri parçalayan sukroz ve tahıl ürünlerini parçalayan maltazdır. Yemekteki sıralamanın önemi biraz da bu enzimlere görevlerini yapacak kadar süre tanımaktır. Çünkü bir tatlıdan, bir et yemeğinden kaşıklamak enzimlerin yeteri miktarda salgılanmasını etkilediği gibi bu karışım enzimleri de şaşırtarak görevlerini tam yapmasını önlemektedir. | |
|
Etiketler |
gelen, hatalar, kültürümüzden, yemek |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Akşam Yemek Yemek Kilo Aldırıyor Mu ?? | JB | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 18 Eylül 2010 06:43 |
Yemek yerken yapılan hatalar | Sükût | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 17 Nisan 2008 20:39 |