IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ekim 2012, 21:10   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çöl Tozları Astımı Tetikliyor




Son günlerde etkisini iyice artıran şiddetli rüzgarlar, havadaki tozların astım hastaları üzerinde ne gibi etkileri olacağıyla ilgili endişe yarattı. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarının astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını, dünyada çöl tozlarından etkilenen bölgelerde astımın fazla olduğunun anlaşıldığını söyledi.
Şiddetli rüzgarlarla son günlerde iyice hissedilen çöl tozları özellikle astım hastaları için büyük bir tehlike oluşturuyor. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozu fırtınalarının her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden olduğunu söyleyerek bu tozların astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını vurguladı. Ayrıca deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiğini belirtti.
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Çöl tozu fırtınaları her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden oluyor. Sahra çöllerinden kalkan kuartz mineralleri, mikroplar içeren tozlar bütün dünyayı dolaşıp Atlantik’i aşıp Amerika’ya bile ulaşabiliyor. Her gram toprakta bir milyar bakteri olabileceği dikkate alınırsa, ne kadar bakterinin fırtınalar ile yer değiştirdiği şaşırtıcıdır. Afrika’da bulunan mikropların Amerika Birleşik Devletleri’ne çöl fırtınaları ile “otostop” yaptığı görülmüştür.”

Astım Hastalarının Kriz Sıklığını Artırıyor
Prof. Dr. Elif Dağlı çöz tozlarının etkileriyle ilgili ise şunları söyledi: “Çöl tozunda bulunan şekilsiz silica kristali kuartz, deneysel çalışmalarda farelerde iltihap yaratan maddelerin salınımına neden olmuştur. Bu tozlar akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaparken, astım hastalarının kriz sıklığını arttırmaktadır. Japonya’da yapılan bir çalışma, Çin ve Moğolistan çöllerinden gelen tozların olduğu günlerde çocuk astımlıların kriz geçirerek hastaneye kaldırılma olasılığının yüzde 88 daha fazla olduğunu göstermiştir. Çölde tozlara maruz kalarak yaşayan erişkinlerde veya işyeri ortamında kuartza maruz kalan kişilerde akciğer hastalığı oluştuğu saptanmıştır. Benzer durum kot kumlama işçilerinde de görülmektedir.”
Baş Ağrısına Neden Olabilir
Deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiği söyleyen Dağlı; “Dünyada çöl tozlarından etkilenen bölgelerde astımın fazla olduğu anlaşılmaktadır. Optik uzaktan hava mineral tozu ölçümleriyle (LIDAR) astım krizi artışı bağlantılı bulunmuştur. Kuartz tanecikleri ve toz içinde taşınan mikroplar akciğerde iltihaplanma yapabilmektedir. Ayrıca deneysel çalışmalar çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini göstermiştir” dedi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet bizimmekan
Cevapla

Etiketler
çöl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MT / Begonya Tozları Ezgi Resimli Şiirler 0 01 Ağustos 2012 18:39
Internet Depresyonu Tetikliyor! Sue Ruh Sağlığı 0 30 Temmuz 2012 11:45
Aşk ve Şehvet Birbirini Tetikliyor Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 25 Haziran 2012 14:52
Çöl Tozları Astım Hastaları İçin Büyük Tehlike Liaaa Sağlık Köşesi 0 20 Nisan 2012 02:26