IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2012, 02:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karidesin Yararları




Fosfor, çinko, iyot ve Omega-3 açısından zengin olan karidesin, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklara sıkça yedirilmesi gereken deniz ürünlerinden olduğu açıklandı.

Omega- 3, çinko, fosfor ve iyot açısından zengin…

Karides özellikle Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan kabuklular sınıfından bir eklembacaklıdır.

Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemli bir su ürünüdür.

Denizlerden göllerden ve nehirlerden elde edilen canlılardan yenebilenlerin başında balıklar yer almaktadır. Az miktarda midye karides kerevit ve diğer ürünler de tüketilmektedir. Türkiye’de yılda kişi başına tüketilen balık miktarı ortalama 3 kg kadar düşük değerlere sahiptir. Bunun yaklaşık e’i taze geri kalanı kurutulmuştuzlanmış ve konserve edilmiş olarak kullanılmaktadır. Hele ki diğer deniz mahsullerinin tüketimi yok denecek kadar azdır. Halbuki su ürünleri iyi kalitede protein AK ve B vitaminleri ile iyot fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Beslenmede besinlerin içerdiği protein vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır. Ancak protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir. Doymuş yağların kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Beslenmemizde kolesterolden çok toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir. Su ürünlerinden karides çoğu etlere kümes hayvanlarına hatta balıklara göre daha az doymuş yağ içerir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine beyaz eti özellikle de su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti en yağsız et sınıfında yer almaktadır. Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.

Su ürünlerinden karides yengeç ve ıstakoz diğer birçok balığa göre daha fazla kolesterol içerir fakat çoğu etlere ve kümes hayvanlarına göre de daha az doymuş yağ içerir. Bu nedenle su ürünleri dengeli beslenme çerçevesinde endişe edilmeden yenilebilir. Sadece tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek gerekir. Zaten her gün soframıza gelen bir besin olmadığı bir kerede de 4-5 porsiyon yenilmeyeceği için sıkıntı yaratmayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki diğer et ve kümes hayvanları gibi su ürünleri de kızartma yerine fırında veya ızgarada pişirilmelidir.

Karides aynı zamanda omega – 3 diye tabir edilen elzem yağ asitlerinden EPA ve DHA açısından iyi bir kaynaktır. Yeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Biyolojik değeri yüksek iyi kalitede protein niasin E ve B12 vitamini ile iyot çinko ve fosfor minerali açısından zengin bir besin maddesi olan karides; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için yararlı bir yiyecektir. Karides düşük yağ içeriği açısındanzayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son derece uygun pratik lezzetli kolay hazırlanabilir yüksek besin değerine sahip bir besin maddesidir. Ayrıca karides eti bağ doku yönünden fakir olması nedeniyle kolay sindirilebilir.

Karidesler ya yakalandıktan sonra en kısa sürede tüketilmeli ya da hemen işlenmelidir. Karideslerin buzda derin dondurucuda muhafazası çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu tür ürünleri açıkta satan yerlerden almaktansa; güvenilir bir firmanın ürünlerini seçmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ürünlerin etiket bilgisi dikkatlice okunmalı; gıda adı firma adı ve adresi saklama koşulları besin değeri üretim ve son kullanma tarihi belirtilmeyen ambalajı açılmış ürünler alınmamalıdır. Organoleptik (görünüm renk koku gibi duyusal) özellikleri uygun olmayan ürünler de satın alınmamalıdır.

Karidesin Yenilebilen 100 Gramının Enerji Ve Besin Öğeleri Değerleri

100 gram karides; 117.6 kkal enerji 23.4 gr protein 2.1 gr yağ 78.4 gr su 181.0 mg kolesterol 146.0 mg sodyum 266.0 mg potasyum 62.0 mg kalsiyum207.0 mg fosfor 1.7 mg demir 470 IU A vitamini 0.05 mg B1 vitamini 0.03 mg B2 vitamini 13.0 mg Niasin 1.4 mg C vitamini içerir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
karidesin, yararları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anasonun Yararları Ecrin Alternatif Tıp 0 21 Ekim 2014 20:54
Çayın Yararları Ecrin Alternatif Tıp 0 21 Ekim 2014 20:39
Gülümsemenin yararları.. Tufan Ruh Sağlığı 0 08 Eylül 2013 21:36
Karidesin faydaları nelerdir? Violent Sağlık Köşesi 2 18 Haziran 2013 22:00
Şekerlemenin Yararları Liaaa Sağlık Köşesi 0 15 Haziran 2012 02:39