IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2012, 03:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Safranın Faydaları




Diğer İsimleri: Zaferan, Crocus sativus, Saffron

Safran: Mor renkte, güzel kokulu çiçekler açan bir bitkidir. Safranın tepeciklerinden elde edilen baharat da aynı isimle anılır ve çok değerlidir. Sonbahar mevsiminde yapraklardan önce açar. Meyvesi kapsül şeklindedir ve sonbahar aylarında meydana gelir. İçeriğinde; şekerler, organik asitler, krosin ve uçucu yağ vardır. Tepeciklerinden elde edilen toz; renk, tat ve koku verici olarak kullanılır. Çiçekler açınca toplanıp kurutulan stigmalar bitkinin kullanılan kısmıdır.

Yetiştirildiği Yerler: İspanyol, İran, Keşmir, Fransız, Italyan ve Türk safranı diye bilinen bir düzine safran çeşidi vardır.

Safranın Faydaları

İştah açar.
Hafızayı güçlendirir.
Vücuda kuvvet verir.
Sinir zayıflığını giderir.
Rahim hareketlerini arttırır.
Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır.
Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir.
Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir.
Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltır.
Safranın karaciğer hastalıklarında da faydası görülür.
Aybaşı gecikmelerinde faydalıdır.
Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir.
Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır.
Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etki gösteren safran, bu özelliği ile düşüğe de sebep olabileceği için hamileler tarafndan kullanılmamalıdır.

Safran Nasıl Kullanılır?

İlaç, boya maddesi ve baharat olarak kullanılır. Çok güçlü bir koku ve renk vericidir. Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Şekerlemeler ve likörlerde de sıklıkla safran bulunur. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerine zerdeçal kullanılır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp çıbanlara konursa faydası görülür. Bal ile macun yapılırsa kumları dökmeye yardımcı olur. Günlük kullanım 0.5 – 1 gr.

Uyarı: Fazla oranda kullanımı zehirleyicidir ve hayati tehlike taşır. Böbreklere zarar verir. Kanamaya neden olur. Düşük yapma riski olduğundan hamile kadınlar kullanmamalıdır.


alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
faydaları, safranın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yulaf Ezmesinin Faydaları, Yulafın Faydaları meLanie Alternatif Tıp 0 10 Şubat 2024 19:58
Safranın bilinmeyen faydaları NerqiS Sağlık Köşesi 0 30 Ekim 2018 21:30
Şifa dağıtan baharat: Safran, Safranın Yararları, Safranın Faydaları Violent Sağlık Köşesi 0 11 Kasım 2013 11:33
Çöpleme Nedir - Çöpleme Faydaları Nelerdir - Çöpleme Bitkisinin Faydaları Liaaa Sağlık Köşesi 0 12 Mart 2012 18:17
Centiye Faydaları - Centiye Faydaları Yararları Nelerdir Liaaa Sağlık Köşesi 0 06 Mart 2012 13:28