IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Haziran 2012, 18:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aort Kapak Hastalıkları




Aort kapağı, kalbin sol karıncığı ile ana atar damar olan aortu birbirinden ayırır. Normalde 3 küçük yaprakçıktan oluşur ve üstten bakıldığında mercedes amblemini çağrıştırır. Bazen doğuştan tek, iki veya dört yaprakçıkdan da oluşabilir. Bu durumda kapakçıklar vaktinden evvel dejenere olacağından genç yaşlarda kapak ameliyatları gerekli olabilir. Fonksiyonunu kısaca özetleyecek olursak kalbin kasılması sırasında açılarak kanın aortaya geçmesine izin verir. Kalbin gevşemesi sırasında ise kapanarak aorttaki kanın tekrar sol karıncığa geri dönüşüne engel olur. Böylece kalbe gelen kan tamamen aortaya pompalanmış ve kalp yeni gelen kan ile dolmak için hazırlanmış olur.

En sık rastlanılan aort kapak patolojileri şöyledir:

1) Dejeneratif aort kapak hastalıkları

2) Doğumsal aort kapak anomalileri

3) Romatizmal aort kapak hastalıkları

4) Enfeksiyona bağlı aort kapak harabiyetleri

Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak aort kapağında bazen darlık, bazen yetersizlik (kaçak), bazen de her ikisi birden oluşur. Bunları ayrı ayrı inceleyelim.

AORT DARLIĞI

En sık nedeni ilerleyen yaşa bağlı olarak gelişen kalsifikasyon yani kireçlenmedir. Ancak nadiren de olsa doğumsal kapakçık eksikliklerine (üç yerine iki veya tek yaprakçık olması gibi) veya romatizmal hastalıklara bağlı olarak genç ve orta yaşlarda da görülebilir. En sık görülen belirtileri çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılmadır. Muayene sırasında kalpte duyulacak üfürüm doktoru aort darlığı hakkında şüphelendirir. Kesin tanı ekokardiyografi ile konur. İlaçla tedavisi mümkün değildir. Ciddi aort darlığı olan ve yukarıda belirttiğim şikayetleri ortaya çıkan hastalarda bir an evvel kapağa müdahale edilmez ise ani ölüm riski oldukça yüksektir.

Son yıllara kadar tek tedavi seçeneği açık kalp cerrahisi ile aort kapağının değiştirilmesi idi. Ancak gelişen kateter teknolojisi sayesinde artık anjiografik yöntemle de aort kapağı değiştirilebilmektedir. Açık ameliyat ile iki türlü kapak takılabilmektedir. Birincisi metalik kapaktır. Bu tür kapaklar çok uzun ömürlüdür. Ancak sürekli ciddi kan sulandırıcı ilaç kullanımını gerektirmektedir. Keza eğer kan yeterince sulandırılmazsa bu kapaklar üzerinde kolayca pıhtı oluşur ve bu da kapakların tıkanmasına yada pıhtının kopup beyin damarlarını tıkaması ile felce neden olabilir. Diğer protez kapak çeşidi biyolojik kapaklardır. Bunlar genellikle sığırların kalp zarlarından elde edilir. Kadavradan alınan kapakçıklar da bu amaçla kullanılabilir. Ancak ülkemizde organ vericisi bulmakta zorlanılması nedeniyle sık olarak uygulanamamaktadır. Bu kapakların avantajı kan sulandırıcı ilaç gerektirmemeleridir. Böylece hasta kan sulandırıcı ilaçlara bağlı kanama riskinden korunmuş olur. Ancak dezavantajları metalik kapaklara göre ömürlerinin kısa olmasıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
aort, hastalıkları, kapak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kapak Sözler Ağır Kapak Laflar PauL Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 17 Mart 2012 14:35
Kapak Aşk Sözleri Kısa - Sevgiliye Kapak Aşk Sözleri Kısa - Kısa Aşk Kapak Laflar PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 19 Kasım 2011 17:06
Kapak Aşk Sözleri Kısa - Sevgiliye Kapak Aşk Sözleri Kısa - Kısa Aşk Kapak Laflar PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 02 Kasım 2011 12:33
Mitral Kapak Hastalıkları uzman doktor yazısı YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 19:43