IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Mayıs 2012, 13:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cıvanın Vücuttaki Etkileri






Civa gastrointestinal sistemden kolaylıkla emilir. Hg, saçıldığı malzeme yüzeyi üzerinde kuvvetle bağlanır. Oda sıcaklığında yavaş yavaş görünmeyen kokusuz ve zehirli bir buhar halinde ortam atmosferine karışır. Bu buhar inhalasyon yoluyla vücuda alınabilir. Hg buharı deriden emilim yoluyla da vücut alınabilir. Anneden plesanta yoluyla fetusa ve anne sütü yoluyla bebeğe geçebilir. Nörolojik toksisiteye yol açabilir. Akciğer ve böbrekler üzerine de toksik etkileri vardır. Vücuda alman inorganik Hg ve elemental Hg esas olarak böbreklerde birikir. İnorganik Hg ayrıca daha az oranda karaciğer, dalak, bağırsak ve solunum mukazasmda da birikir. Organik Hg esas olarak karaciğerde birikir. Cıvaya intrauterin dönemde düşük dozlarda karşılaşma sonucunda dikkat bozukluğu, öğrenme güçlüğü, hafıza bozukluğu, konuşma bozukluğu, motor becerilerde bozulma, büyüme-gelişme bozuklukları ortaya çıktığı bildirilmiştir.
Granjdean ve arkadaşları, Kuzey Atlantik Okyanusunda bulunan Faroe Adalarında fazla balık tüketen annelerin bebeklerinde intrauterin metilcıva etkilenimini gösteren, yaklaşık 1000 doğumu kapsayan epidemiyolojik bir çalışma yapmışlardır. Bu çalışmadaki yenidoğanlarda doğumdan iki hafta sonra nörolojik skorlar değerlendirilmiş ve kan Hg konsantrasyonlarının azalmış nörolojik fonksiyonla ilişkili olduğu gösterilmiştir, yedi yaşındaki çocukların davranışsal incelemelerinden elde edilen veriler, belirgin metilcıva karşılaşmasının dil gelişimi, dikkat ve hafıza bozukluğu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Metilcıvanın yedi ve 14 yaşlarındaki beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyellerini etkilediği gösterilmiştir. Bu durum, metilcıvanın intrauterin hayatta oluşturduğu nörotoksik etkisinin geri dönüşümsüz olduğunun bir göstregesi olarak yorumlanmaktadır. Otonom sinir sistemi fonksiyonunun bir göstergesi olan azalmış kalp atım hızları da yedi ve 14 yaşlarında görülmüştür. Sonuç olarak, Faroe Adaları çalışması annenin balık ve balina tüketiminden kaynaklanan düşük doz prenatal metilcıva etkileniminin, bebek ve çocuklardaki davranışsal gelişim bozuklukları açısından önemli bir nörolojik risk faktörü olduğu bulunmuştur.
Japonya'da 1953 yılında metilcıva klorid iki farklı plastik yapım fabrikasından Minamata Körfezi'ne boşaltılmıştır. Başta Minamata ve Niigata olmak üzere ülkenin birçok yerinde metilcıva zehirlenmesi görülmüştür. 21000'den fazla kişi etkilenmiş, yaklaşık 600 kişi ölmüştür. Birikme balık ve kabuklu deniz hayvanlarında aşırı derecede yüksek olmuş, bu bölgelerde kontamine balık yiyen kişiler zehirlenmiştir. Bir diğer metilcıva zehirlenme faciası da 1971-1972 yıllarında Irak'ta cıvalı fungusid ile ilaçlanan tahıl tohumları nedeniyle görülmüştür. Bu Hg ile kontamine tohumluk tahıllardan ekmek yaparak tüketen 6500'den fazla insan hastanelere başvurmuş ve 459 kişi ölmüştür. Yaklaşık 50000 kişinin cıvayla karşılaştığı bildirilmiştir. Her iki felekette de intrauterin olarak cıva ile karşılaşan çocuklarda mental retardasyon, serebral palsi, epilepsi, kas güçsüzlüğü, yürüme bozukluğu, körlük, sağırlık ve disartri geliştiği bildirilmiştir.

Vücuttan atılımı
Vücuda alınan metalik Hg dokularda ve kanda inorganik cıvaya okside olur. Esas olarak inorganik Hg şeklinde idrar ve dışkı ile atılır. Vücuda alınan inorganik Hg da esas olarak idrar ve dışkı ile vücuttan atılır. Ekspiryum havası, tükrük ve ter daha az miktarda metalik ve inorganik cıvanın vücuttan atılma yollarıdır. Organik Hg emildikten sonra dokularda inorganik Hg şekline çevrilir (demetilesyon ile). İnorganik Hg şeklinde %90 dışkı ile ve %10 idrar ile vücuttan atılır. Her üç Hg bileşiği de anne sütü ile atılabilir.

Zehirlenmede tedavi
Toksik etkileri azaltmak için ilk adım kişiyi kontamine bölgeden veya kaynaktan uzaklaştırmaktır. Deri veya gözlerden karşılaşma söz konusu ise bu bölgeler yıkanmalıdır. Çeşitli çalışmalarda gast¬rointestinal absorpsiyonu azaltmak için yumurta beyazı gibi protein solüsyonları, absorbe edilmeyen ajanlar, kusturma ve gastrik lavaj önerilmektedir. Hg vücut yükünü azalmak için şelasyon tedavisi uygulanır.
Kullanılan şelatör ilaçlar BAL, D-penisilamin, DMSA'dır. BAL, inorganik Hg zehirlenmesinde kullanılır. Hayvan çalışmalarında beyin Hg düzeylerini arttırdığı gösterildiği için elemental ve organik Hg şelasyon tedavisinde kullanılması kontrendikedir.

Korunma
Hem akışkan olması hem de parlaklığı nedeniyle çok çekici bir oyun aracı olarak gözükebilen cıvanın güven ile saklanması gereklidir. Öğretmenlere Hg zehirlenmesinin bulgu ve belirtileri konusunda bilgi verilmelidir. Okullarda laboratuvarlarda bulunan Hg, çocukların ulaşa¬mayacağı şekilde kilitli dolaplarda saklanmaladır. Cıvanın kullanıldığı işyerlerinde Hg düzeyi ölçümleri yapılmalı ve izin verilen değeri aşmamasına özen gösterilmelidir. Hg buharının olabileceği ortamlarda havalandırma sistemleri kurulmalıdır. Kişisel hijyen kurallarına uyulması gereklidir. Çalışanların belirli aralıklarla klinik belirtiler ve el yazısı örneği ile kontrolü, erken tanı bakımından önemlidir. Elementel cıvanın dökülmesi (cıvalı termometre kırılması, deney amaçlı cıvanın dökülmesi) durumunda bu bölge havalandırılmak, karşılaşılabilecek kişiler uzaklaştırılmalı, kesinlikle elektrikli süpürge gibi cıvanın havada buharlaşmasını kolaylaştırıcı araçlar kullanılmamalıdır. FDA (Food and Drug Administration, Amerikan Besin ve İlaç Dairesi) 2001 yılında gebe ve doğurgan çağdaki kadınların organik Hg içeriği yüksek olabilecek köpek balığı, kılıç balığı ve uskumru gibi büyük avcı balıkları tüketmekten kaçınmalarını, çocuklar ve emziren annelerin ise bu tür balıkları haftada bir öğün ile (200 gr) sınırlamalarını önermiştir. Ton balığı dahil diğer balıkların tüketiminin gebeler ve çocuklarda haftada 350 gr'ın altında olmasını önermiştir


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cıvanın, etkileri, vücuttaki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suyun Vücuttaki Etkisi Sarya Detoks 0 02 Kasım 2022 20:36
Kalsiyumun Vücuttaki Görevi PySSyCaT Vitaminler 0 25 Ocak 2015 14:32
Vücuttaki Çatlaklar Geçer mi? AnqeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Haziran 2012 09:57
Vücuttaki Kitle Endeksi Karmen Serbest Kürsü 1 24 Kasım 2011 23:32
Yanığın vücuttaki olumsuz etkileri nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 17 Eylül 2011 11:52