IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Mayıs 2012, 02:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Başparmak Tendonlarının Sıkışması





Ellerimizde parmaklarımızın tendonları (kirişleri) bazı tünellerden geçerler. Başparmak hizasında el bileğinde bir tünel içinde başparmağın kaldırma ve yana açma tendonları bulunur.


Normalde bu tünel içinde rahatça kayarak hareket eden tendonlar farklı nedenlerle şişerek veya kalınlaşarak bu kanalda sıkışmaları ile "De Quervain" hastalığı ortaya çıkar. El bileğinde önemli bir ağrı, hassasiyet, başparmak hareketlerinde özellikle de başparmağın avuç içine alınmasında zorluk ve ağrı artışı ile kendini gösterir. Çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Sıklıkla zorlayıcı hareketler sonrasında görülür. Vucütta ödemin arttığı durumlarda bu hastalığa yatkınlık artar. (Örn. hamilelik ve sonrası)

Tedavisinde hastalığın süreci önemlidir. Erken tanılı hastalara tıbbi tedavi, el bileği ve başparmak hareketlerini kısıtlayan splintler (el bileklikleri) önerilir. Böylece tendonlardaki ödem ve reaksiyon istirahat ettirilerek yatıştırılmaya çalışılır. Bazı seçilmiş hastalarda tendonlarda lokal doku reaksiyonunu çözmek, ödemi azaltmak için tünel içine lokal enjeksiyon yapılabilir.

Geç evredeki, tıbbi tedaviye yanıt alınmayan hastalarda tedavi cerrahidir. El cerrahı cerrahi uygulama kararını yakınma süresi, muayene bulguları ve günlük kullanma zorluklarıyla hasta ile birlikte vermelidir. Küçük bir kesi ile tünel içindeki tendonlar gevşetilir. Sıkışma giderilir. Cerrahi lokal anestezi ile yapılan günü birlik bir girişimdir. Cerrahide önemli nokta kirişlerin tümünün gevşetilmesi ve bunun dokuları travmatize edilmeden yapılmasıdır. Dokuların travmatize olması ve bu bölgeden geçen duyu sinirlerinin etkilenmesi ameliyat sonrası sıkıntılar yaratabilir.

Ameliyat sonrası hastalara kirişlerin yapışmaması ve rahat hareket edebilmesi için tolere edebildikleri en kısa sürede hareket başlanır. 15 günlük bir yara iyileşim süreci vardır. İlk ayda El Cerrahı'nın kontrolü gerekir. İyi bir cerrahi teknikle tedavi başarısı çok yüksek olan, nüks ve/veya komplikasyonu nadir olan bir El Cerrahisi girişimidir.





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
başparmak, sıkışması, tendonlarının


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Omuz Sıkışması Zen Sağlık Köşesi 0 12 Haziran 2014 11:38
Göğüs Sıkışması Zen Sağlık Köşesi 0 01 Aralık 2012 19:43
Kalp sıkışması Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 15 Şubat 2011 15:59
Kalp Sıkışması Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 04 Şubat 2011 00:22
Kalp Sıkışması / Gökhan İnesi Nava Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 03 Şubat 2011 16:58