IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Nisan 2012, 13:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kalp Kası Hastalıkları







Kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopati) kalbin gerekli kanı pompalayacak güçten yoksun kalmasına neden olur. Bu tür hastalıklar genellikle koroner atardamar hastalıkları ile ilgili olmayıp esas olarak kalp kasından kaynaklanırlar. Bazı vakalarda kalp kası iltihaplanabilir (miyokardit). Son olarak kalp kası beriberi ve bedende demir birikimi gibi hastalıklardan da etkilenebilir.
Kroner Damarlar
Koroner damarlar kalp kası için gerekli oksijen ve besini sağlarlar. Koroner atardamarın daralması yani koronerarteryoskleroz, kalp kaslarına giden kanın azalmasına neden olan başlıca hastalıktır. Bu hastalık damarların aşırı derecede daraldığı (normal çapın ortalama üçte birine kadar daralması) durumlarda şikâyetlere neden olur. Şikâyetler ortaya çıktığında hastalık birkaç yıllık demektir. Kalple ilgili sorunlar erkeklerde çoğunlukla 30 yaşından sonra kadınlarda daha çok adetten kesildikten sonra başlar. 70 yaşından sonra ise her iki cinste de görülme olasılığı aynıdır.
Göğüs Anjini (Anjina pektoris)
Koroner atardamarlardaki ciddi bir daralma kendisini ilk önce, bedenin oksijen gereksinimini arttıran zorlu hareketler sonucunda ortaya çıkan bazı şikâyetler yoluyla gösterir. Zorlu hareketler sırasında kalp oksijen eksikliğini karşılayabilmek için daha çok çalışmak zorunda kalır. Sonuçta göğüste bir sıkışma hissi ile baş gösteren göğüs anjini ortaya çıkar Genellikle boğulma hissi ile birlikte gelen bu ağrı normal ağrıdan daha şiddetlidir. Ağrı çoğu kez sol kol ve ele, boyun ve çenelere bazen sağ kol ve karnın üst tarafına yayılır. Göğüsün sol tarafında kalbin üst kısmına uyan bölgede ya da dinlenme sırasında duyulan ağrı genellikle göğüs anjininin bir belirtisi değildir. Göğüs anjini ağrısı yokuş yukarı yürürken veya rüzgâra karşı yürürken belirir. Göğüs anjininin bir diğer belirtisi de adeta sıcak bir yataktan kalkıp soğuk bir odaya giriyormuş gibi duyulan ani ateş düşmeleridir. Sıkıntı ve üzüntüler de ağrıya neden olabilir. Bu ağrı krizleri bazı vakalarda yıllarca aynı ciddiyetini koruyarak sürer. Giderek ağırlaşan bir göğüs anjini bir enfaktrüs habercisi olabilir. Krizlerin atlatılmasında nitrogliserin hapları kullanmanın büyük yararı vardır. Hastanın dilinin altına yerleştirilen bu haplar, 1-2dakika içinde etkili olurlar ancak krizleri engelleyen önemler daha etkilidirler: sigarayı bırakmak, zorlu hareketlerden kaçınmak gibi.
Enfarktüs (Miyokard Enfaktüsü)
Kalp enfarktüsü, kalbi besleyen koroner damarlar o kadar daralmıştır ki, bu damarların beslediği kas bölgesi ölür. Göğüs anjini olan hastalarda bu durum sıklıkla söz konusudur. Enfarktüs belirtileri daha ciddi olmakla birlikte göğüs anjini belirtilerini andırırlar. Hasta nefes almakta çok zorluk çeker, korku içindedir. Çoğu kez bulantı ve bas dönmesi de görülür. Ağrı göğüs anjinindekinden daha uzun sürer ve nitrogliserin alınması ile geçmez. Ayrıca kalp enfarktüsünün hasta dinlenme halindeyken baş gösterme olasılığı fazladır. Ölen kalp kasının bulunduğu bölgede daha sonra bağ örgüsü dokusu oluşur; sikatris denen bu nebde kronik kalp yetmezliğinin kaynağı haline gelebilir.
Komplikasyonlar
Kalp kası enfarktüsü geçiren hastaların çoğu, farklı derecelerde de olsa kalp ritmi düzensizliklerinden şikâyet ederler. Ani ölüm genellikle karıncıkların aşırı hızlı ve zayıf olarak kasılması demek olan fîbrilasyon sonucunda olur. Kan dolaşımı durmuştur; 3-4dakika sonra beyinde telafisi olanaksız hasar oluşur. Tam kalp bloğunda da benzer sonuçlar baş gösterir. Ritim düzensizliklerinin tanı ve tedavisi için hastayı, kalp ritimlerinin sürekli olarak izlendiği bir kalp bakım ünitesine bağlamak gerekir. Kalp enfarktüsünün daha ender görülen bir komplikasyonu da ölen dokunun parçalanarak kanın perikart içerisine girmesi durumudur (kalp tamponadı). Hiç bir komplikasyon ortaya çıkmasa bile, enfarktüslü bir hastanın ağrı kesici ilaçlara ve dinlenmeye gereksinimi vardır. Hastanın sık sık yataktan kalkmasına izin verilmemeli ve ancak birkaç hafta sonra normal günlük yaşantısına dönmelidir. Çoğu hasta tamamen iyileşip eski yaşam tarzını sürdürebilir.
Doğuştan Gelişim Bozuklukları
Gebelik sırasında örneğin, bazı ilaçlar zehirlenmeler ve kızamıkçık gibi hastalıklardan dolayı bebeğin kalbi zarar görürse, bebekte doğuştan bazı bozukluklar olur. Ayrıca, bazı bozukluklar kalıtsal da olabilirler. En sık görülen bozukluk, kalp bölmesinde delikler bulunmasıdır. Bu durum bir miktar kanın normal yolundan; yani akciğerlere oradan da akciğer dolaşımına katılma işleminden sapmasına yol açar. Buna "shunt" adı verilir. "Shunt" oksijen alımının akmasına neden olurlar. Bu bozuklukların önemleri karıncıklar arası bölme bozukluğu, çık Botalli kanalı, Fallot tetralojisidir.





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
hastalıkları, kalp, kası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kalp kası iltihabı öldürücü olabilir: Çocuk kalbini grip vurmasın aSk Sağlık Haberleri 2 30 Ocak 2022 18:32
İsrail: Pfizer-Biontech aşısı olanlarda kalp kası iltihabı hastalığı görüldü NurSima Dünyadan Haberler 0 02 Haziran 2021 15:25
Kalp Kası ve Kalbin Ritmik Uyarılması RaMSeS Biyoloji 0 15 Aralık 2014 23:57
Kalp kası Lcia Biyoloji 0 27 Kasım 2014 23:13
Çocuklarda Görülen Kalp Hastalıkları YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:22