IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Şubat 2012, 01:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Göğüs Cerrahisinde Robotik cerrahi Kullanımı




Robotik cerrahi veya robot yardımlı cerrahi, da Vinci sistemini kullanarak küçük deliklerden bazı ameliyatların gerçekleştirilmesidir. El bileğini model almış enstrümanlar, sezgisel hareket kontrolü, yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntü gibi özellikler sayesinde cerrahın, geleneksel açık veya kapalı cerrahi teknolojilerindeki kısıtlamaları aşarak, daha kompleks girişimleri kapalı ameliyat yöntemiyle yapmasına olanak tanıyor.

da Vinci Si model birbirine bağlı üç parçadan oluşuyor:

Cerrah konsolu
4 interaktif kollu hasta ünitesi
Yüksek çözünürlüklü, üç boyutlu görüş sistemi

Konsolda oturan cerrah, operasyon bölgesinin üç boyutlu görüntüsünü net bir şekilde görüntüler. Sistem cerrahın ana konsoldaki ellerinin hareketlerini ölçüp interaktif robotik kollara filtreleyerek aktarır. da Vinci enstrümanlarının mikro hareketleri sistemin bilgisayar işlemcisi tarafından kontrol ediliyor. da Vinci’nin hassas küçük elleri, insan bileğinin hareket kabiliyetinin ötesinde bir hareket özgürlüğü sağlayarak, geleneksel laparoskopik ve torakoskopik cihazlarla yapılması güç manevraları yapılabilir hale getiriyor. Bir insan elinin 180 derecelik hareket kabiliyetine karşılık da Vinci’nin her bir kolu, 540 derecelik hareket kabiliyetiyle kontrolündeki cerraha daha fazla hareket imkanı sağlıyor.
Göğüs cerrahisinde kullanılan alanlar

Göğüs cerrahisinde günümüzde anatomik akciğer rezeksiyonu olarak tanımlanan bir akciğerin tamamının (pnomonektomi), bir lobunun(lobektomi) veya bir segmentinin(segmentektomi) pratik işlemleri yapılabiliyor. Ayrıca yemek borusu ameliyatları ve mediasten olarak tanımlanan her iki akciğerin ortasında kalan bölümdeki kitle ve kistlerde robot başarıyla kullanılıyor.
Göğüs cerrahisinde robotik cerrahiyi -----torakoskopiden ayıran özellikler

-----torakoskopide iki boyutlu görüntü olmasından dolayı derinlik hissi kayboluyor, el-göz koordinasyon zaafiyeti oluşabiliyor. Bu durum da vital organlara yakın çalışılmasından dolayı major komplikasyon potansiyeli riskini artırıyor. Ancak robotla görüntüler hem 10-12 kez büyütülüyor, hem de yüksek çözünürlüklü üç boyutlu derinlik hissi veren görüntüler elde ediliyor. -----torakoskopide ise aletlerin hareket kabiliyetleri daha sınırlıdır. Ancak robotun kolunun 540 derece hareket etmesi nedeniyle manevra kabiliyeti yüksek olduğundan komplike ameliyatlarda daha başarılı sonuca ulaşılabiliyor.
Robotik cerrahi kanser hastalarında da kullanılabiliyor mu?

En ideal olan hasta grubu 5 cm’den küçük akciğerinin bir lobunda kanser olan hastalar oluşturuyor. Bu grup hastalarda çok güvenli bir şekilde onkolojik prensiplere uygun olarak lobektomi ve kanser hastalarında çok önemli olan mediastinal lenf bezi diseksiyonu yapılabiliyor. Ayrıca bir akciğerin tamamının alındığı olgu bildirimleri de literatürde yerini almış. Uzmanlar, robotla cerrahi tecrübesi artıkça daha komplike, daha invaziv cerrahi girişimler de yapılabileceğine dikkat çekiyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cerrahi, cerrahisinde, göğüs, kullanımı, robotik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mesane Kanserinde Robotik Cerrahi Lucifer Sağlık Köşesi 0 10 Şubat 2012 01:00
Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi Lucifer Erkek Sağlığı 0 10 Şubat 2012 01:00
Kanser Hastalıklarında Robotik Cerrahi Lucifer Sağlık Köşesi 0 10 Şubat 2012 00:59
Endokrin Hastalıklarında Robotik Cerrahi Lucifer Sağlık Köşesi 0 10 Şubat 2012 00:59
Ortopedide Robotik cerrahi Deinonychus Sağlık Köşesi 0 03 Kasım 2011 21:50