IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ocak 2012, 23:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kemik Erimesine Tesettürün Etkisi Var mı?




Kemik erimesi teşhisi konulan hastalara doktorlar 'güneş ışığı almış ve örtülü olmasan kemik erimesi olmazdın' diyebiliyor. Bu da tesettürlü kadınların kafasını karıştırıyor.
Sızıntı Dergisi son sayısında 'tesettür kemik erimesi yapar mı?' konusunu kapağına taşıdı. Yazıda Kemik erimesi görülenlerin çoğunda D vitamini eksikliğinden ziyade parathormon adlı hormonun fazla sentezi ve salınmasının söz konusu olduğu belirtildi. Aralık sayısında 'tesettür kemik erimesi yapar mı?' sorusuna çeşitli araştırmalar ışığında cevap veriyor.

Dr. Ömer Yılmaz'ın kaleme aldığı makalede birçok çalışmada sadece el yüz ve ön kolların (dirsekten ele kadar olan kısım) haftada 10-15 dakika güneşe maruz kalmasının kanda kafi miktarda aktif D vitamininin oluşması için yeterli olduğunun ortaya çıktığı belirtiliyor. Yılmaz ayrıca kemik erimesi görülen kadınların çoğunda D vitamini eksikliğinden ziyade parathormon adlı hormonun fazla sentezi ve salınmasının söz konusu olduğunu ifade ediyor.

Kemik erimesi teşhisi konulan bazı kadın hastalara doktorlar 'eğer vücuduna yeterince güneş ışığı almış olsaydın örtülü olmasaydın kemik erimesi olmazdın' diyebiliyor. Bu da birçok tesettürlü kadının kafasını karıştırıyor. Yılmaz yazısında Türk bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda beslenme şekli alınan kalsiyum miktarı genetik yapı ve egzersiz gibi önemli etkenlerin göz ardı edildiğini iddia ediyor.

Kalsiyum kemik yapımı ve kalp kası başta olmak üzere kasların düzenli çalışmasında gerekli olan bir element. D vitamini de kalsiyumun bağırsaklarda emilimi ve kemiklerde toplanmasını sağlıyor. Çocukluktan itibaren süt ve süt ürünlerini yeterli alamayan kişilerde kalsiyumun vücuda alınmasında yetersizlik oluşuyor. Kalsiyumun kanda bulunması gereken seviyesinde de düşüş başlıyor. Bu durumda boyunda bulunan paratiroid bezlerinden parathormon adlı hormon salınıyor. Parathormon kemikteki kalsiyumun çözünerek kana geçmesini engelliyor. Böylece kandaki kalsiyum seviyesi korunuyor. Eğer kandaki kalsiyum düşüklüğü bu şekilde dengelenmeye devam ederse kemiklerde zayıflama kemik erimesi belirtileri de başlıyor. Kemikleri zayıf olan veya kemik erimesi görülen kadınların çoğunda D vitamini eksikliğinden ziyade parathormonun fazla sentezi ve salınması söz konusu.

İhtiyaç duyulan günlük D vitamini bebek çocuk ve 50 yaşın altındaki erişkinler için 200 50-70 yaş arasındakiler için 400 70 yaş üzerindekiler için 600 ünite. Bütün vücudun çıplak olarak hafif pembeleşecek kadar güneşe maruz kalması 10-25 bin ünite arası D vitamininin alınmasına eşdeğer. Bu rakam D vitaminine en fazla ihtiyaç duyan yaşlıların günlük ihtiyacının yaklaşık 20-40 kat fazlası. Ayrıca D vitamini yıkıma uğrayan bir molekül ve 21 günlük yarı ömre sahip. Yani yazın güneşlenerek vücutta D vitamini sentezini uyarmak ve kışın kullanmak üzere depolamak mümkün değil. Çünkü D vitamini kısa ömürlü bir vitamin. Bundan dolayı yıkımı ve yapımı dinamik olması sebebiyle sürekli alınması gereken bir molekül. D vitaminine en çok ihtiyaç duyan yaşlılarda dahi sadece el yüz ve ön kolların haftada 2-3 defa pembeleşmeyecek kadar güneş ışığı alması yeterli. Pek çok kaynakta da yeterli D vitamini sentezi için güneşe maruz kalma süresinin haftada yaklaşık 10-15 dakika olduğu belirtiliyor.

Kemik yoğunluğunu beslenme gibi birçok etken belirliyor

Makalede tesettürün kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabileceğini ima eden ilmi çalışmaların bazılarının Türkiye'deki Türk doktorları tarafından yapıldığı iddia ediliyor. Batı'da yapılan bir çalışmada Avrupalı kadınlar ve Avrupa'da göçmen olarak yaşayan Müslüman Arap kadınlar karşılaştırılıyor Müslüman kadınların kemik yoğunluğu Batılılardan düşük bulunuyor.

Araştırma sonucunda Müslüman kadınların Avrupalı kadınların yarısı kadar kalsiyum alabildiği ve buna bağlı olarak parathormonun çok yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Buna sebep olarak genetik kilo beslenme şekli ve kalitesi yetersiz egzersiz yapma gösteriliyor. Bir başka çalışmada rahim ağzı ve meme kanserinin göçmen Müslüman kadınlarda yerli Batılı kadınlara nazaran daha az görüldüğü yer alıyor. Ancak Batılı araştırmacıların makalelerinde 'açıklık rahim ağzı ve meme kanserlerine sebep oluyor' şeklinde bir yorum ve çıkarımı olmadığı belirtiliyor. Güneş ışınına yeterli seviyede maruz kalamamaya bağlı olarak yeterince D vitamini sentezlenememesiyle alakalı sağlık probleminin Müslümanların yaşadığı coğrafyaların dışında daha çok görüldüğü ifadelerine de yer veriliyor.

Zaman

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
erimesine, etkisi, kemik, , tesettürün, var


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kemik Erimesine Karşı 7 Pratik Öneri eiffel65 Alternatif Tıp 0 22 Ekim 2019 19:58
Kemik Erimesine İyi Gelen Bitkiler Violent Sağlık Köşesi 0 12 Nisan 2014 21:45
Çok Et Yemek Kemik Erimesine Sebep Oluyor! Zen Sağlık Köşesi 0 04 Haziran 2013 20:50
Sigara Kemik Erimesine Neden Oluyor Zen Sağlık Köşesi 0 29 Nisan 2013 19:51
Kemik Erimesine Karşı Neler Yapmalıyız Zen Sağlık Köşesi 0 21 Şubat 2013 17:05