IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2007, 01:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaşlanma Nedir ?




Yaşlanma Nedir ?

İnsanlar son 20-30 yıldan beri nasıl ve neden yaşlandıklarını artık daha iyi anlıyorlar.Hormonların yapısı ve vücuttaki etkileri açıklığa kavuştuktan sonra yaşlanmanın gerşek donelerine de ulaşılmış oldu.Yaşlanmanın gerçekleşmesinde bir çok dış etken rol oynamaktaysa da asıl mekanizma vücudun kendisindeki eksilmelerden kaynaklanmaktadır.

Yaklaşık her üç yılda bir vücudumuzda bulunan hücrelerin % 85 – 90 ı yeniden yapılanıyor.İnsan vücudu, sürekli ölen ve yerine devamlı surette yenisi yapılan trilyonlarca hücreden ibarettir.Bunlardan yanlızca beyin ve sinir hücrelerinin yenilenmesi mümkün değil denecek kadar azdır.Bu hücrelerden sadece çok sınırlı bir kısmı mevcut olan hafızayı korumak ve yeni yaşananları kaydetmek için zaman içinde yenilenmektedirler.

İnsanoğlu,vücudun temel sayılabilecek,en önemli hormonlarını 30 lu yaşlara geldiğinde kaybetmeye başlar.Büyüme hormonu ( BH - growth hormon ),gelişme çağı boyunca en fazla üretilen hormonlardan biridir ve doku tamiri,hücre yenilenmesi,organların çalışması,kemiklerin dayanıklılığı,beyin fonksiyonlarının sağlanması,enzim üretimi, saç mevcudiyeti ve deri-tırnak gelişimi için gereklidir.Bundan başka, vücudumuzdaki tüm steroid hormonların ana kaynağı sayılan De-Hidro-Epi-Androstenon ( DHEA ) da vücudumuzun bir çok fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için mutlak gerekli hormonlardan biridir. Vücudumuz için büyük öneme haiz olan bu her iki hormonun üretimi de ilerleyen yaş ile 30 lu yaşlara gelindiğinde durur.Üretim durunca buna bağlı fonksiyonlarda da aksamalar ve hatta kaybolmalar ortaya çıkar.Örneğin büyüme hormonunun yokluğuna bağlı olarak hücre yenilenmesi de durur ki bu durum yaşlanmanın en önemli basamağını teşkil eder.

Oksidasyon ; bir anlamda vücudun paslanmasıdır diye tanımlanabilir.Oksidasyonun en önemli nedeni vücudumuzdaki serbest radikallerdir.Serbest radikaller ; aldığımız besinlerin,oksijenin de kullanılması ile enerjiye dönüşümleri esnasında oluşturdukları reaktif moleküllerdir.Bunlar hücrelere ve hücrenin ana yapısını teşkil eden DNA ya zarar verir.Bu konuda yapılan bir çok çalışma göstermiştir ki ; serbest radikallerin varlığı,yaşlanmaya ve yaşlanmayla ilgili kanser ve kalp hastalıkları gibi bir kısım hastalıklara daha fazla yakalanmaya neden olmaktadır.

Tüm bunların dışında çevresel faktörler de yaşlanmanın ikinci ayağını teşkil ederler.Yavaş yavaş fonksiyonlarını yitiren,cildimiz gibi özellikle dış dünyaya açık olan dokularımıza bir darbe de çevresel faktörler tarafından vurulur.Yıllarca yerçekiminin kesintisiz etkisine maruz kalan cilt ve cilt altı dokusu, kaybolan kollajen ve elastin lifleri nedeniyle sarkmaya başlar.Güneşin UV ışınları,atmosferin değişen kötü şartları,sağlıksız ve doğal olmayan beslenme şekli,gideren daha sedanter hale gelen yaşam şartları ve fiziksel aktivitenin de azalması ile yaşlanma tam olarak oturmaya başlar.


Yaşlanma Önlenebilir mi?

İnsanoğlu, yüzyıllardır yaşlanma ve ölümün sırrını çözmeye çalışmış, genç ve sınırsız yaşamın formülü için çabalayıp durmuştur. Bu, belki de dünyanın sonuç vermeyen en uzun süreli çalışmasıdır.Çünkü hala beklenilen sorunun cevabı tam olarak verilememektedir. Yaşlanma durdurulabilir mi..?

Yaşlanmanın önlenmesi bugün için henüz mümkün olmasa da yaşlanmayı optimal şartlarda geciktirmek ve daha kaliteli bir yaşamı temin etmek mümkün olabilmektedir.Bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış dayanaklar üzerine kurulan ve hemen tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan kompleks programlarla sağlanabilmiştir.

Son 30 yıl içinde yapılan çalışmalar ile yaşlanma konusundaki bilgilerimiz oldukça artmıştır.Yaşlanmanın, çevresel faktörlerin de etkisiyle birlikte esas olarak yapısal bazı maddelerin giderek azalmasından ve sonunda yok olmasından kaynaklandığı ortaya çıktığından bu yana,eksilen bu maddelerin dışardan,tekrar yerine konulması suretiyle yaşlanmayı geciktirebilmek mümkün hale gelmiştir.Ancak sadece bu yeterli olmamakta,aynı zamanda çevresel faktörlerin etkinliğini de azaltmak gerekmektedir.

30 lu yaşlara kadar büyümemizi,gelişmemizi ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan büyüme hormonu, bu yaşlardan sonra artık üretilmemektedir.Ayrıca steroid hormonların en önemli ana maddesi olan DHEA hormonu da ilerleyen yaşla azalmakta ve kadınlarda menopoz,erkeklerde ise andropoz ile birlikte yok denecek seviyelere düşmektedir.Her iki hormonun da yaşlanma ile direk ilintili olması,yaşlanmaya karşı tedavi seçenekleri içinde;bunların dışardan telafi edilmesi durumu da söz konusu hale gelmiştir.Bunun yanında,vücudumuza alınan besin maddelerinin enerjiye çevirimi işlemleri esnasında ortaya çıkan serbest radikaller,oksidasyona neden olarak bir anlamda vücudun oksitlenmesini ( paslanma ) sağlamaktadır. Bunlara karşı da antioksidan özellikli maddelerin kullanımı gündeme gelmiştir.

Replasman tedavisi dediğimiz bu tedavilerin yanında cildin zararlı dış etkenlerden korunmasını sağlamak,güvenilir ürünlerle ilgili uzmanların denetiminde rutin cilt bakımları yaptırmak,dengeli ve sağlıklı besinlerle doğru bir şekilde beslenmek,düzenli egzersiz yapmak ve bunlara rağmen oluşan yaşlanma arazlarını uygun metodlarla yok ettirmek de yaşlanmaya karşı verilen mücadelenin diğer ayaklarını teşkil etmektedir.

30 lu yaşlardan sonra bu faktörlerin göz önünde tutulduğu bir yaşam şeklini seçtiğiniz taktirde ilerleyen yaşınıza rağmen 20 - 30 yıl daha genç görünmeniz mümkün olabilmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
nedir, yaslanma, yaşlanma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cinsellik Ve Yaşlanma PySSyCaT Cinsel Sağlık 1 16 Ocak 2021 12:40
Yaşlanma belirtileri Chelt Üye Resimleri 22 12 Eylül 2019 21:20
Yaşlanma Belirtilerinden Kurtulun efLatun Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 10 Mart 2012 15:50
Yaşlanma Psikolojisi Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 13:40
Göz çevresindeki yaşlanma belirtilerini yok edin Sır Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Mayıs 2011 09:43