IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2007, 01:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mezoterapi Nedir?




Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi Nedir?

İlk defa 1952 de Fransız doktor PISTOR tarafından tanımlanmıştır.Mezoterapi; ağrı veya hastalıkları,vücutta bulundukları yere lokal olarak uygulanan mikro enjeksiyonlar yoluyla kontrol altına alan ya da tedavi eden bir tıbbi uygulamadır.

Oral yolla ( ağız yoluyla ) alınan ilaçlar öncelikle mide-barsak sistemine,oradan da emilerek kan dolaşımına geçerler.Kan dolaşımı ile ağrılı ya da hastalıklı vücut bölgesine ya da hedef organa ulaştığında orada etkisini göstermeye başlar. Kas ya da damar içine enjekte edilen ilaçlar da yine aynı yolla etki gösterirler. Mezoterapi ise aynı ilaçların değişik konsantrasyonlarını,bir ya da daha fazla sayıda mikro enjeksiyon yoluyla hastalıklı ya da ağrılı bölge ile direk olarak tanıştırmayı amaçlar.Ayrıca deri altına olan derin uygulamalar gibi ( örneğin kas içi enjeksiyonlar ) ağrılı da değildir.

Uygulama için 4 – 6 mm lik ( 29 - 30 g ) iğneler kullanılır.Bu amaçla doktorun kendi tercihine göre özel mezoterapi uygulama tabancaları da ( Pistor 4 ) mevcuttur.

KELİME ANLAMI ...

Latince “meso=orta” ve “terapi=tedavi” kelimelerinden meydana gelmiş olup “orta deri tedavisi” anlamındadır.Mezoterapi daima mezodermal dokuyu uyarmaya dayalı bir uygulamadır.Ana rahminde embriyonik gelişim temel olarak üç ana dokudan sağlanmaktadır ; ekdodermal,mezodermal ve endodermal dokular.Gelişim sırasında temel olarak ençok kullanılan kök doku ise mezodermal dokudur.İnsan embiryosunun oluşum ve gelişimi sırasında organlarının % 90 ı mezodermal dokudan menşei almaktadır.Bu nedenle mezoterapi bir çok hastalığın tedavisinde başarı ile kullanılabilmektedir.

DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİNDEN FARKI ...

Ağız yoluyla ya da kas veya damar içine yapılan enjeksiyonlar yoluyla alınan ilaçların aldığınız miktarlarının tümü ilgili hedef organa kadar ulaşamamaktadır. Çünkü ilaçların emilimi sırasında bir kısmı berteraf edilerek alınamamaktadır.Bu nedenle alınan ilaçların hedef dokuya yeterli miktarda ulaşabilmesi için kandaki seviyesinin belli bir düzeye kadar çıkarılması gerekir.Bu da aslında daha az miktarda bir ilaçla halledilebilecek bir hastalıkta çok daha fazla miktarlarda ilaç alınmasını gerektirmektedir. Yani kabaca bir örnek verecek olursak; A ilacından 100 mgr. alınması ile hastalığımız tedavi olabilecekken alınan 100 mgr ilacın ancak 50 mgr ı emilebildiği için gerekli etkiyi oluşturabilmek amacıyla 200 mgr ilaç vermemiz gerekmektedir.Bu da vücuda gereksiz yere fazla miktarda ilaç alınması demektir.Alınan ilaçların fazla kalan miktarları ise böbreklerimiz ya da karaciğerimizde kandan temizlenmek için vücudumuzu boşuboşuna yormaktadır.Ayrıca sistemik yolla alınan ilaçlar ( standar kullanım yolları ) kan yoluyla tüm vücuda yayılabildiği için hastalıkla ilgisi olmayan ancak o ilaçtan etkilenebilen diğer organ ya da dokularımızı da etkileyecektir.

Mezoterapi ise sadece sorunlu bölgeye küçük miktarlarda yapılan mikroenjeksiyonlarla ,hiç bir istenmeyen yan etkiye maruz kalmaksızın problemi çözecektir.Özellikle bu iki konuda diğer ilaç kullanım yöntemlerinden çok daha avantajlıdır.

UYGULAMA AĞRILI MIDIR ..?

Mezoterapi, çok ince ve kısa iğne uçları ( 4 - 6mmlik 29 - 30g iğneler ) kullanılmak suretiyle uygulanan bir tedavi yöntemidir.Boyutları çok küçük de olsa vücuda giren iğneler nedeniyle belli bir ağrı duyulacağı beklenmesine rağmen uygulama çok hızlı olduğundan ağrı duyusu beyin korteksine ulaşmadan işlem bitmiş olur.Bu da acının olsa olsa çok az olarak hissedilmesine neden olmaktadır.( Biz merkezimizde az da olsa bu tip acıların da hissedilmemesi için uygulama yapılacak bölgede işlem öncesinde sprey ile lokal anestezi oluşmasını sağlamaktayız.Bu şekilde hastalarımızın hiç bir acı duymamasına özen göstermekteyiz.)

İLAÇLAR VE SİSTEMİK KAN DOLAŞIMI ...

Vücuda verilen her madde veriliş yolu ne olursa olsun değişik oranlarda kan dolaşımına ulaşır. Burada önemli olan dolaşıma geçen miktardır.İşte bu miktar mezoterapide minimaldir.Konnektif doku içinde arteriel ve venöz mikro sirkülasyon vardır ki buna vasa vasorum denir.İlaçların buradan emilimi çok az olduğu için sistemik dolaşıma ilaç geçişi de yok denecek kadar azdır.


İĞNE UÇLARI VE UYGULAMA DERİNLİĞİ...

Mezoterapide kullanılan iğne uçları 4 – 6 mm lik 29 - 30 gouche iğne uçlarıdır.Biz de kliniğimizde 4 –6 mm lik uçlar kullanmaktayız.Bu uçlar maksimum 4 mm kadar derine gidebilmektedir.Bu derinlik bizim için yeterlidir.

HER SEANSTA KAÇ ENJEKSİYON ..?

Yapılan enjeksiyon sayısı;hastaya,hastalığa ve enjeksiyonun yapılacağı bölgenin anotomisine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.Eğer tedavisi gereken saha küçük bir yer ise uygulama sayısı o oranda azalacaktır. Eğer tedavi gerektiren saha geniş ise bu durumda uygulama sayısı da artacaktır.Genellikle bir seansta 200 uygulamaya kadar her vücut kolaylıkla telöre edebilmektedir.Ancak çoğu zaman en fazla enjeksiyonun yapıldığı sellülit tedavilerinde bile bu kadar enjeksiyona gerek duyulmamaktadır.Diğer tedavi programlarıda seans başına enjeksiyon sayısı 10 – 15 dir.

ENJEKSİYON SAYISI RİSK YARATIR MI ..?

Disposible ( her hasta için tek kullanımlık ) materyaller kullanıldığı ve genel hijyen ve steriliteye dikkat edildiği taktirde hiç bir risk ve tehlike yoktur.( Buna rağmen biz kliniğimizde fazla sayıda enjeksiyon gerektiren uygulamalarda belli sayıdan sonra iğne uçlarını da değiştirmekteyiz.)

KULLANILAN TEMEL İLAÇLAR ...

Mezoterapi uygulamalarında hastalığa göre ilaç seçimi yapılmaktadır.Ancak hemen hemen her karışımın içine girer diyebileceğimiz iki ilaç çok küçük dilüsyonlardaki prokain ve lidokain’dir.Bunların dışında hastalığa göre ilaçlar kullanılmaktadır.Örneğin ; artirit tedavisi için B1 ve B12 vitaminleri,vasküler hastalıklar için vazodilatörler ve bazı durumlarda aşı ve antibiyotikler de uygun miktarlarda karışım içinde kullanılmaktadır.İlaç uyumsuzluğu göstermeyen her gerekli ilaç karışım içinde kullanılabilmektedir,ancak standart kullanımda her karışım içinde uygun miktarda lidokain ya da prokain kullanılmalıdır.Bu örneklerde de görüleceği gibi her karışım içinde ortak bulunması gerekeren ilaçlar yanında her hastalığa göre değişiklik gösteren spesifik ilaçlar da tedavilerde kullanılmaktadır.

NELERİN TEDAVİSİNDE KULLANILIR ..?

Mezoterapi sıklıkla artirit gibi tüm eklem hastalıklarında,boyun ve bel fıtığı ağrıları,syatalji ve brakialji,migren ve adet ağrıları, spor travmaları,varis,lenfödem ve flebit gibi bazı damar hastalıkları,ayrıca estetik amaçlı olarak sellülit başta olmak üzere,vasküler lekeler,çeşitli cilt problemleri,cilt yaşlanmasını ve saç dökülmesini engellemek amacıyla yaygın olarak başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

TEDAVİLER KAÇ SEANS SÜRER..?

Tabiki her hastalık için standart bir seans sayısı belirlemek mümkün değildir.Bu öncelikle hastalığa,hastalığın derecesine,hastanın ilaçlara karşı verdiği cevaba ve uygulanacak bölgenin anotomisine göre değişiklik gösterecektir.

Örneğin migren gibi bazı hastalıklarda ayda bir kez ,8-9 ay süren tedavi periyodu uygulanırken,sellülit için haftada bir ya da iki kez olmak üzere istenen sonucun elde edilmesine kadar devam etmektedir ki bu da genellikle 20 seans kadar sürmektedir.

BAŞARI ŞANSI NEDİR..?

Bu da hastalığa ve derecesine göre değişiklik göstermekle birlikte,kullanım sahası içindeki çoğu hastalıkta ortalama % 70 gibi bir başarı şansı vardır.Burada doktorun hastasını iyi değerlendirip,uygun vakayı seçmiş olmasının da önemi büyüktür.

MEZOTERAPİYİ KİMLER UYGULAMALIDIR..?

Mezoterapi bu konuda eğitimini almış her doktor tarafından uygulanabilir.Tıp doktoru dışındaki şahısların uygulaması kesinlikle sakıncalı ve tehlikelidir.Bu konudaki yanlış anlatımlara kesinlikle inanılmamasını özellikle salıklarız.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
nedir, mezoterapi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Proloterapi-Mezoterapi Sarya Alternatif Tıp 0 02 Ekim 2023 19:30
Dökülen Saçlara Mezoterapi Sarya Saç Modelleri ve Bakımı 0 18 Ocak 2021 14:22
Bu yılın en trend uygulaması! Kalıcı fondöten efektiyle mezoterapi işlemi Sanem Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 25 Kasım 2018 18:52
Transeksüel nedir? Transgender Nedir?Trans Nedir? PySSyCaT Cinsel Sağlık 4 20 Ekim 2017 13:33
Mezoterapi İle Antiaging Tedavi YapraK Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:28