IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Ekim 2011, 19:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mersin sağlık turizmine hazır




Mersin İl Sağlık Müdürü Çatak: ''Gezme amaçlı gelen bir turist ortalama 600 dolar harcama yapıyorsa, tedavi için gelen bir turist 6 bin dolar, yani 10 katı harcama yapıyor'' ''Hasta turistin sağlık konusunda Avrupa'da ulaşabileceği tüm hizmetleri Türkiye'de biz de en iyi şekilde verebiliyoruz''
MERSİN-Türkiye, yurt dışında tedavi olmak isteyen hasta turistler için ilk tercih olmayı ve önemli bir sektör olan sağlık turizmi ile gelirini artırmayı hedeflerken, Sağlık Bakanlığı da bu yöndeki çalışmalarına hız verdi.


Mersin Sağlık Müdürü Çağlar Çatak yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının talimatıyla 17 ilde devlet hastaneleri bünyesinde ''yurt dışı hasta birimi'', 7 ilde ise 'yurt dışı hasta koordinasyon merkezi kurulduğunu söyledi.


7 hedef ilde de ''yurt dışı hasta çağrı merkezleri'' oluşturulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Çatak, sınır kapılarına yakın ve turizm potansiyeli yüksek iller arasında bulunan Mersin'de de ''yurt dışı hasta birimi'' kurulduğunu vurguladı.


Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan bu birimde hasta turistlerin tedavi edilmeye başlandığını belirten Çatak, Türkiye'nin diğer illerinde de sağlık turizmi uygulamasının başladığını, ancak Mersin'in bu konuda daha aktif olduğuna dikkati çekerek, ''Biz bunun dışında 'İl Çalışma Komisyonu' kurduk. Ayrıca, ilk etapta müdürlük önderliğinde, özel sektörün katılımıyla bir 'Sağlık Turizmi Derneği' oluşturmayı düşünüyoruz. Özel sektör bu alanda güçlendikçe derneğin yönetimini özel sektöre devredeceğiz'' dedi.


Sağlık turizminin ''planlı olarak yurt dışından sağlık hizmeti almak için gelen yabancı hastalar'' anlamına geldiğini, ''turist sağlığı''nın ise ''turizm amaçlı gelen kişilerin burada başlarına gelebilecek acil bir sağlık olayında alacakları sağlık hizmetleri''ni kapsadığını anlatan Çatak, ''İkisi arasında böyle bir fark var. Birinde kişi planlı geliyor, tedavisini oluyor. Bununla beraber turizm hizmetlerinden de yararlanıyor. Diğerinde turizm amaçlı geliyor, burda hastalanıyor o anda ihtiyacı olan sağlık hizmetini alıyor'' diye konuştu.


Turist sağlığını da sağlık turizmine çevireceklerini belirten Çatak, şöyle devam etti:
''Çünkü bugün Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre turizm amaçlı gelen bir yabancı ortalama 600 dolar harcama yapıyorsa, sağlık turizmi için gelen bir turist 6 bin yani 10 katı harcama yapıyor. Bu da ülkemiz için çok önemli bir gelir kaynağı. Bu çok büyük bir sektör. Dünyada bu işi profesyonel olarak yapan diğer ülkelerden eksiğimiz yok, fazlamız var. Bizim hedefimiz, dünyaya şifa dağıtmak.''


Çatak, turizm amaçlı gelen ve hastalanan bir turiste yapılan hizmeti ise şöyle anlattı:
''Turist hastalandı, devlet hastanesine başvurdu. Acildeki hekim tarafından karşılanıyor. İlk müdahalesi yapılıyor. Sonra kimlik bilgileri araştırılıyor. Pasaport, sigorta bilgileri araştırılıyor. Ardından acildeki hekim ileri tedavi ön görüyorsa, bununla ilgili düzenleme yapıyor, sevk işlemleri için gerekli 112 komutasıyla görüşmeler ayarlanıyor. Bize haber ediliyor, organizasyonu yapıyoruz. Eğer hasta ağırsa, helikopter ambulansımızla ilgili kurumlara, daha ileri seviyedeyse Ankara'ya İstanbul'a nakledebiliyoruz. Hasta turistin sağlık konusunda Avrupa'da ulaşabileceği tüm hizmetleri Türkiye'de biz de en iyi şekilde verebiliyoruz.''

-4 dil bilen tercümanlar-

Bakanlık bünyesinde kurulan ''Yurt dışı Hasta Çağrı Merkezi''nde İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça tercümanlık hizmeti verildiğini kaydeden Çatak, rahatsızlanan bir turistin 112'yi araması durumunda tercüman sıkıntısı çekmeyeceğini belirtti.
Anamur'dan Tarsus'a kadar kamu hastanelerinde sağlık turizmi yapılaşması olduğunu belirten Çatak, sadece kamu hastanelerinin değil, özel sağlık kuruluşları, asistan firmalar, turizm acenteleri, oteller ve seyahat şirketlerinin de sağlık turizmi içine gireceğini, hepsinin bu sektörde bir bütün olacağını söyledi.

-Turist kendini güvende hissedecek-

Mersin Devlet Hastanesi'nde 'Yurt dışı hasta birimi''nin sorumlusu ve Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Tuğba Şeki ise bu birimin Eylül ayından bu yana hizmet verdiğini belirtti.


Sağlık turizminin ülke için önemli bir gelir kaynağı olacağını vurgulayan Şeki, ''İngiltere'de doktora ulaşmak zor, biz de daha kolay. Yetişmiş eleman çok. Hastanemizin kapasitesi iyi'' dedi.


Sağlık turizm kapsamında gelen hastaların özel hastanelere giderek, farklı fiyatlar ödediğine dikkati çeken Şeki, ''Devlet, sağlık turizmine el atınca turist de kendini güvende hissedecek. Çünkü bir anlamda fiyat politikası belirlenmiş olacak'' diye konuştu.

-Türkiye'de sağlık hizmeti daha ucuz-

Mersin Devlet Hastanesi'ne hasta turist getirmek için protokol imzalayan Medical Asist Genel Müdürü Melih Arslan ise firma olarak Türkiye'yi ve Mersin'i sağlık turizmi açısından tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.


Sağlık turizmi sektöründe ''hastanın asistanı'' olacaklarını belirten Arslan, ''Hasta bizim aracılığımızla tedavi olacağı hastaneyi ve doktoru seçecek. Otelini, uçağını, hastaneye transferini ayarlayacağız. Tedaviden sonra ülkemizi tanıtmak için şehri gezdirdikten sonra, doktora son kontrolünü yaptıracağız ve uçağına bindirip ülkesine uğurlayacağız'' dedi.
Esas amaçlarının ülkeyi tanıtmak ve bu ülkeye gelecek olan turistlere iyi bir asistan kuruluş olarak hizmet vermek olduğunu söyleyen Arslan, ''Türkiye'de tek asistan firma biziz. Sağlık turizmini en iyi yapan Antalya ve İstanbul. Ama orada da asistan firma yok. Mersin'de ise sağlık turizmi alt yapısı hazır, ülkenin tek asistan firması var ama henüz hasta yok. Fakat gelecek açısından çok büyük bir potansiyelimiz var. Yani Mersin sağlık turizmi için gelecek vaat ediyor'' diye konuştu.


Türkiye'nin diğer ülkelere göre daha ucuza sağlık hizmeti sunduğunu ifade eden Arslan, şunları kaydetti:


''ABD'de by pass ameliyatı 97 bin dolar. Türkiye'de bu ameliyat sadece 8 bin TL. Arada uçurum var. Buraya gelen hasta memnun. Çünkü Türkiye'ye geliyor, tatilini yapıyor, en iyi cihazlarla tedavisini görüp gidiyor. Yaptığı masraf ise en fazla 20 bin TL. Sadece hasta değil, ödemeyi yapan sigorta şirketi de memnun çünkü cebinden daha az para çıkıyor. Ülkesi memnun, çünkü ucuza hizmet alıyor. Türkiye memnun çünkü hem turist geliyor, hem de gelir elde ediyor.''


Devlet hastaneleri bünyesinde ''yurt dışı hasta birimi'' kurulan 17 il İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın, Gaziantep, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Denizli, Kayseri, Nevşehir, Van, Bursa, Diyarbakır ve Erzurum diye sıralanırken, ''Yurt dışı hasta çağrı merkezleri'' oluşturulan iller ise şunlar: ''İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Aydın, Muğla ve Gaziantep.''

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
hazır, mersin, sağlık, turizmine


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fitcevap.com Mersin Spor Hocası, Mersin Özel Fitness Hocası, Mersin Spor Salonu ZeuS Web Site Tanıtımı 0 17 Haziran 2023 12:34
Dünya Sağlık Örgütü müjdeli haberi verdi: Koronavirüs aşısı yıl sonuna kadar hazır olabilir CORDON BLEU Sağlık Haberleri 0 06 Ekim 2020 20:39
Mersin, Milyon Beach Fest 25-26-27-28 Haziran 2020'de Mersin'de! (ANA KONU) Kalemzede Konserler & Etkinlikler 0 07 Mart 2020 23:46
Bolu, golf turizmine de ev sahipliği yapmak istiyor Mehmet Diğer Spor Branşları 0 23 Kasım 2015 15:42
Mersin İdman Yurdu, Eskişehirspor'a hazır Seth Süper Lig (Anadolu Takımları) 0 25 Ekim 2014 15:48